Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu negociază un acord de recunoaştere a vinovăţiei în procesul său de corupţie (surse)

Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu negociază un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru a pune capăt procesului său pentru corupţie, a declarat duminică o sursă familiarizată cu subiectul, dar discuţiile s-au blocat din cauza unei condiţii care ar impune înlăturarea sa din politică, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Netanyahu, care a pierdut puterea în iunie după 12 ani consecutivi în fruntea guvernului şi care este acum lider al opoziţiei, a pledat nevinovat la acuzaţiile de dare de mită, abuz de încredere şi fraudă în cele trei dosare în care a fost inculpat în 2019. Toate aceste dosare sunt judecate împreună.

Sursa a declarat că Netanyahu, în vârstă de 72 de ani, a discutat un acord cu procurorul general Avichai Mandelblit în conformitate cu care ar pleda vinovat la acuzaţii reduse iar condamnarea rezultată ar fi comutată în serviciu în folosul comunităţii.

Discuţiile au întâmpinat însă un obstacol din cauza solicitării lui Netanyahu de a fi scutit de o condamnare care să implice o clauză de “corupţie morală”, care în conformitate cu legea israeliană l-ar forţa să iasă din politică ani de zile, a declarat sursa, care a discutat cu Reuters sub protecţia anonimatului.

Biroul procurorului general a refuzat să comenteze informaţia. Un avocat al lui Netanyahu, care în trecut a negat comiterea vreunei ilegalităţi şi i-a acuzat pe procurori de o vânătoare de vrăjitoare, nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta această informaţie.

Netanyahu a jurat să-l înlăture de la putere pe succesorul său, Naftali Bennett, un naţionalist susţinut de o coaliţie de partide foarte diverse.

Likud nu a reuşit anul trecut să formeze un nou guvern în parte din cauză că partidele cu aceeaşi orientare au refuzat să i se alăture lui Netanyahu, invocând procesul acestuia pentru corupţie.

Lăsând în urmă problemele sale legale, Netanyahu ar putea, în teorie, să alcătuiască o nouă coaliţie de dreapta. Dacă el însă ar avea interdicţie în politică, membrii de dreapta ai coaliţiei lui Bennett ar putea opta pentru formarea unui nou guvern împreună cu partidul Likud, sub o nouă conducere.

Ideea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei a fost promovată de fostul preşedinte al Curţii Supreme, Aharon Barak.

El a spus la postul de radio Kan că acesta ar uşura presiunea asupra sistemului judiciar, care a petrecut ani de zile apărându-se împotriva acuzaţiilor din partea susţinătorilor lui Netanyahu că acesta nu are parte de un proces corect.

Un purtător de cuvânt al partidului Likud a declarat că nu ştie nimic despre astfel de negocieri.

Articole recente

Moscova va ajuta la ‘depăşirea crizei alimentare’ dacă vor fi ridicate sancţiunile, îi spune Putin lui Draghi

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat joi gata să ajute la "depăşirea crizei alimentare" provocate…

3 ore ago

BERD o numește pe Madeline-Dalila Alexander, Administrator – Membră în Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA

Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA anunță numirea doamnei Madeline-Dalila ALEXANDER, în funcția de…

3 ore ago

Porturile de la Marea Neagră rămân cea mai bună opţiune pentru exporturile rapide de cereale ucrainene

Ucraina încearcă cu disperare să îşi exporte stocurile mari de cereale pe cale rutieră, feroviară…

3 ore ago

Virgil Popescu: Am reuşit să stabilizăm preţurile la energie şi gaze un an de zile; am bifat pe 6 luni tot ce ne-am propus

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, că Executivul este preocupat de criza energetică, a…

3 ore ago

AROBS raportează venituri de 53,2 milioane de lei și un profit net de 14,9 milioane de lei în T1 2022

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de…

4 ore ago

Blinken nu vrea “război rece” cu Beijingul, ci păstrarea ordinii mondiale (AFP)

SUA s-au angajat într-o viguroasă competiţie cu China cu scopul de a păstra ordinea mondială…

4 ore ago