International

Fostul președinte Dmitri Medvedev avertizează Europa despre „posibile incidente” la centralele nucleare din zonă

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei  și vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei  a avertizat Europa cu privire la „posibile incidente” la centralele nucleare.

“Se pare că ticăloșii de la Kiev și patronii lor occidentali sunt gata să orchestreze un nou Cernobîl. Rachetele și obuzele cad din ce în ce mai aproape de reactorul centralei nucleare de la Zaporizhzhya și de depozitele de izotopi radioactivi”, a spus Medvedev într-o nouă postare pe Telegram.

El s-a referit la criza în curs de desfășurare la centrala nucleară din sud-estul Ucrainei, cea mai mare din Europa, unde ruşii şi ucrainenii se învinuiesc reciproc pentru bombardarea instalației. Joi, au existat rapoarte conform cărora s-au observat penele mari de fum venind dinspre instalație.

“Spun că este Rusia. Acest lucru este evident 100% o prostie chiar și pentru publicul rusofob stupid [din Occident]”. Nici ONU nu crede, a continuat Medvedev în declarația sa.

„Ce se poate spune”, a concluzionat Medevdev înainte de a avertiza: “Nu uitați că există și centrale nucleare în Uniunea Europeană. Și incidente sunt posibile și acolo”.

Potrivit Zerohedge.com, nu este clar exact ce a vrut să spună Medvedev în amenințarea voalată, dar este în concordanță cu avertismentele sale nucleare anterioare, de exemplu când a spus recent că Occidentul, intensificând transporturile de arme către guvernul ucrainean, va declanșa un război proxy care riscă să ducă la „război nuclear la scară largă”.

În urma unei sesiuni de urgență de joi a Consiliului de Securitate al ONU, care s-a concentrat asupra crizei care se desfășoară la Zaporizhzhya, zonă care se pare că este ocupată în prezent de aproximativ 500 de soldați ruși, Statele Unite au declarat că vor sprijini ridicarea unei „zone demilitarizate” în jurul instalației.

Ucraina a acuzat forțele ruse că au destabilizat și atacat uzina Zaporizhzhya, recunoscând totodată că sute de trupe rusești sunt prezente acolo.

„Lupta în apropierea unei centrale nucleare este periculoasă și iresponsabilă – și continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare la sau în apropierea instalațiilor nucleare ucrainene, să lase controlul Ucrainei acolo și să sprijine apelurile ucrainene pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare”, a spus un oficial al Departamentului de Stat.

Şeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a spus că este „extrem de îngrijorat” de loviturile la sau în apropierea instalației nucleare, existând „riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, potrivit declarațiilor cu câteva zile în urmă .

Politicienii ruşi de rang înalt au respins cererea statelor din G7 ca Rusia să restituie Ucrainei controlul centralei atomice de la Zaporozjie.

”Nu şi din nou nu”, a spus Konstantin Kosacev, vicepreşedinte al camerei superioare a parlamentului rus, Consiliul Federaţiei. Acelaşi refuz a fost exprimat şi de preşedintele comisiei de politică externă a Dumei de Stat, Leonid Sluţki, care în plus a acuzat Ucraina de ”terorism nuclear”.

Articole recente

Interviu Ștefan Minovici: Sistemul de sănătate din România – în metastază profundă

Ștefan Minovici, despre sistemul de sănătate: Deși salariile au fost îmbunătățite substanțial în ultimii ani,…

23 de minute ago

Depreciere de 65 de miliarde de dolari a grupului Adani, pe fondul vânzărilor în lipsă masive

Majoritatea acțiunilor companiilor din grupul Adani și-au adâncit scăderile abrupte până luni, după ce investitorii…

40 de minute ago

Şanse mari de conflict militar cu China (preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor)

Un important congresmen republican a declarat duminică că şansele de a avea un conflict militar…

46 de minute ago

Preşedintele Zelenski: 2023 va fi anul victoriei Ucrainei, în pofida dificultăţilor

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat duminică încrezător că ţara sa poate învinge Rusia în acest…

2 ore ago

Dosarul nuclear iranian: Statele Unite nu exclud acţiunile militare împotriva Teheranului

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică că executivul american nu exclude acţiunile militare…

2 ore ago

Cancelarul Olaf Scholz: Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei

Cancelarul Olaf Scholz a declarat duminică că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei,…

2 ore ago