International

Fostul şef al Căilor Ferate din Grecia a fost inculpat pentru accidentul soldat cu 57 de morţi

Fostul preşedinte al companiei de stat a Căilor Ferate Greceşti (OSE), Spiros Pateras, şi alţi doi directori au fost inculpaţi în legătură cu accidentul feroviar din februarie în care au murit 57 de persoane, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Cei trei au fost acuzaţi de încălcarea sarcinilor de serviciu pentru că au încredinţat postul de şef al staţiei Larisa, unde s-a produs accidentul, unui funcţionar care nu îndeplinea condiţiile necesare pentru a-l ocupa.

Respectivul angajat, care a fost de asemenea inculpat, a recunoscut în faţa instanţei că a direcţionat un tren de pasageri pe aceeaşi linie cu un tren de marfă care circula din sens opus, cu care a sfârşit prin a se ciocni.

Având în vedere că staţia Larisa este un punct nevralgic al reţelei feroviare greceşti, una dintre condiţiile pentru obţinerea postului era ca ocupantul să nu aibă mai mult de 48 de ani, cu 11 ani mai puţin decât vârsta angajatului care a primit postul.

Potrivit Codului Penal din Grecia, infracţiunea de încălcare a sarcinilor de serviciu de către un funcţionar public poate fi pedepsită cu până la doi ani de închisoare.

Fostul şef al staţiei Larisa este în arest preventiv, fiind acuzat de “omucidere din neglijenţă” şi alte infracţiuni care i-ar putea aduce o pedeapsă între zece ani şi închisoare pe viaţă, dacă va fi găsit vinovat.

În urma accidentului, cea mai mare tragedie feroviară din istoria Greciei, guvernul premierului conservator Kyriakos Mitsotakis a recunoscut că pe tronsonul în care s-a produs accidentul nu existau sisteme de siguranţă adecvate.

Tragedia din noaptea de 28 februarie a fost urmată de demonstraţii antiguvernamentale masive care au cerut responsabilitate politică.

Partidul lui Mitsotakis, formaţiunea conservatoare Noua Democraţie, a câştigat clar alegerile din 21 mai, însă lipsa unei majorităţi absolute a dus la convocarea de noi alegeri pentru 25 iunie.

Articole recente

Germania reactivează termocentralele pe cărbune pentru economisi gazul la iarnă

Guvernul german a aprobat miercuri reactivarea termocentralelor pe cărbune păstrate în rezervă, ca o soluţie…

43 de minute ago

Arabia Saudită şi Rusia continuă reducerile voluntare ale producţiei de petrol

Arabia Saudită şi Rusia au anunţat miercuri că vor continua reducerile voluntare ale producţiei de…

58 de minute ago

Ungaria nu va tolera ghetouri de migranţi pe teritoriul său (eurodeputat ungar)

Ungaria nu va tolera ghetouri de migranţi pe teritoriul său, a declarat miercuri presei la…

o oră ago

În Singapore, un certificat care îţi dă dreptul de deţine un automobil costă peste 106.000 de dolari

Pentru a deţine un automobil în Singapore, un cumpărător trebuie să liciteze mai întâi pentru…

o oră ago