Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzJohan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.
Franklin Templeton dorește să reproducă modelul fondului românesc Fondul Proprietatea, care tocmai a derulat cea mai mare ofertă publică inițială a anului din Europa, în alte părți ale lumii — din Ucraina până în Africa de Sud, scrie Bloomberg.
Fondul Proprietatea a strâns 8,1 miliarde de lei (1,8 miliarde de dolari) prin vânzarea unui pachet de acțiuni la compania Hidroelectrica. Înființat inițial de statul român ca modalitate de despăgubire a cetățenilor ale căror bunuri au fost confiscate de regimul comunist, Fondul Proprietatea este acum un vehicul independent administrat de Franklin Templeton.
„Credem că este un model care poate fi replicat”, a declarat Johan Meyer, directorul executiv al afacerii din România a Franklin Templeton, într-un interviu. „Am purtat conversații cu o serie de alte țări în legătură cu înființarea unui vehicul similar cu Fondul”. Meyer a spus că un model Fondul Proprietatea poate funcționa în alte țări foste comuniste, precum Ucraina, dacă există voință politică. La începutul acestui an, Franklin Templeton a semnat un memorandum de înțelegere cu Uzbekistan pentru a crea un fond național de investiții, care să ajute la atragerea investitorilor străini în companiile de stat.
„Mi-ar plăcea foarte mult să văd acest lucru încercat și în Africa de Sud, unde există un număr foarte mare de entități deținute de stat, care ar putea beneficia foarte mult dacă ar avea o gamă mai largă de acționari”, a spus Meyer, care este sud-african. .
Franklin Templeton administrează Fondul Proprietatea din 2010. Entitatea deține participații minoritare în unele dintre cele mai mari companii ale României, inclusiv o cotă de 20% în principalul aeroport, 12% din Engie România și 20% în compania portuară din Constanța.
Încasările din vânzarea pachetului de acțiuni al Fondul Proprietatea la Hidroelectrica vor fi distribuite acționarilor, care includ și fondurile de pensii, în următoarele luni. Valoarea activului net al Fondului va scădea după tranzacția Hidroelectrica și administratorul intenționează să înceapă să ceară acționarilor flexibilitate pentru a face noi investiții, pentru a-și spori valoarea activului net.
Franklin Templeton va începe discuțiile despre prelungirea mandatului său de a conduce Fondul în lunile următoare și ar putea începe un nou mandat în aprilie 2024. De asemenea, va continua să exploreze planurile existente de a lista mai multe companii, inclusiv Salrom și Aeroporturi București, a spus Meyer.
„Acestea sunt companii care ar putea fi listate”, potrivit lui Meyer, care a spus că este prea devreme pentru a discuta termenele pentru noi IPO-uri.
Acțiunile Fondul au crescut cu peste 200% în ultimul deceniu, depășind creșterea de 141% a indicelui de referință BET în acea perioadă.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More