Categories: InternationalJustitie

Franţa: Claude Guéant, ex-ministru şi secretar general la Elysee în mandatul lui Sarkozy, condamnat la un an de închisoare

Fostul secretar general al preşedinţiei franceze în mandatul lui Nicolas Sarkozy, Claude Guéant, deja condamnat şi în prezent încarcerat, a primit vineri o nouă sentinţă de un an de închisoare, dintre care opt luni cu executare, în dosarul supranumit al sondajelor de la Elysee, informează AFP, potrivit Agerpres.

Guéant, fost ministru de interne, şi alţi trei foşti colaboratori şi consilieri ai lui Nicolas Sarkozy, preşedinte între 2007 şi 2012, au fost judecaţi pentru favoritism sau deturnare de fonduri publice.

La finalul procesului au mai fost condamnaţi Patrick Buisson – la vremea respectivă un consilier apropiat al preşedintelui -, la 2 ani de închisoare cu suspendare şi o amendă de 150.000 de euro, şi Pierre Giacometti (6 luni cu suspendare şi 70.000 de euro amendă).

Tribunalul a examinat facturi de milioane de euro achitate de preşedinţie pentru consiliere politică şi sondaje de opinie către firmele lui Patrick Buisson şi Pierre Giacometti, precum şi către institutul Ipsos, stabilind că aceste contracte au fost acordate preferenţial, infracţiune de care se face vinovat Claude Guéant.

Fostul ministru, în vârstă de 77 de ani, se află în arest de mai mult de o lună din cauza lipsei de eforturi de a achita amenzile şi daunele la care a fost condamnat în 2017 într-un dosar legat de prime în bani la Ministerul de Interne.

El nu a fost prezent vineri la pronunţarea verdictului. Avocatul său a indicat pentru AFP că fostul ministru va contesta în justiţie sentinţa.

Articole recente

Moscova va ajuta la ‘depăşirea crizei alimentare’ dacă vor fi ridicate sancţiunile, îi spune Putin lui Draghi

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat joi gata să ajute la "depăşirea crizei alimentare" provocate…

2 ore ago

BERD o numește pe Madeline-Dalila Alexander, Administrator – Membră în Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA

Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA anunță numirea doamnei Madeline-Dalila ALEXANDER, în funcția de…

2 ore ago

Porturile de la Marea Neagră rămân cea mai bună opţiune pentru exporturile rapide de cereale ucrainene

Ucraina încearcă cu disperare să îşi exporte stocurile mari de cereale pe cale rutieră, feroviară…

2 ore ago

Virgil Popescu: Am reuşit să stabilizăm preţurile la energie şi gaze un an de zile; am bifat pe 6 luni tot ce ne-am propus

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, că Executivul este preocupat de criza energetică, a…

3 ore ago

AROBS raportează venituri de 53,2 milioane de lei și un profit net de 14,9 milioane de lei în T1 2022

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de…

3 ore ago

Blinken nu vrea “război rece” cu Beijingul, ci păstrarea ordinii mondiale (AFP)

SUA s-au angajat într-o viguroasă competiţie cu China cu scopul de a păstra ordinea mondială…

3 ore ago