Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzFranța și Italia nu vor lua parte la noua inițiativă condusă de NATO pentru finanțarea livrării de arme americane Ucrainei, au relatat Politico și La Stampa la 16 iulie, citând oficiali guvernamentali nedeclarați din ambele țări, potrivit Kiev Independent.
Deși este un susținător de lungă durată al Ucrainei, Franța a renunțat la acest plan, care a fost dezvăluit în timpul întâlnirii dintre președintele american Donald Trump și secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Washington, la 14 iulie.
În cadrul acestui plan, NATO va achiziționa arme avansate de la SUA, inclusiv sisteme de apărare aeriană, și va livra o parte dintre acestea Ucrainei.
Potrivit a doi oficiali francezi, Franța a refuzat să se alăture planului din cauza presiunilor președintelui Emmanuel Macron pentru ca națiunile europene să își consolideze propriile industrii de apărare prin achiziționarea de arme de producție internă.
Franța se confruntă, de asemenea, cu constrângeri bugetare și obiective în creștere privind cheltuielile de apărare pe fondul unor presiuni economice mai ample, a scris Politico.
Italia, între timp, a adoptat o poziție similară. Potrivit La Stampa, oficialii italieni au exclus achizițiile directe de arme americane, invocând limitările fiscale și concentrarea țării pe sisteme tehnologice diferite, cum ar fi sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T de producție italiano-franceză furnizat deja Ucrainei.
Surse din Ministerul italian al Apărării au subliniat că decizia nu ar trebui văzută ca o lipsă de sprijin pentru Ucraina, ci mai degrabă ca o invitație de a explora modalități alternative de a contribui la efortul mai larg.
Potrivit La Stampa, Italia evaluează în prezent o solicitare a NATO de a sprijini transportul logistic al armelor furnizate de SUA către Ucraina – fie pe cale aeriană, feroviară sau maritimă – și a semnalat că nu se va „feri” de o contribuție. Natura specifică și amploarea angajamentului Italiei nu au fost încă stabilite.
Comentând planul NATO-SUA de finanțare a armelor, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a susținut că costul înarmării Ucrainei nu ar trebui să cadă în sarcina contribuabililor europeni, ci să fie acoperit de activele înghețate ale Rusiei.
“I-am întrebat pe colegii mei miniștri de externe: Cine ar trebui să plătească pentru echipamentele americane? Ar trebui să fie contribuabilii europeni sau, în opinia mea, ar trebui ca agresorul să plătească pentru el folosind fondurile sale înghețate?” a declarat Sikorski după o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, potrivit Agenției poloneze de presă.
Noul plan de înarmare a Ucrainei va include noi sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina, pe care Kievul le solicită de câteva săptămâni, în timp ce Rusia și-a intensificat atacurile împotriva orașelor ucrainene. Inițiativa a fost prezentată de Germania și Rutte și este văzută ca o soluție la ezitarea lui Trump de a trimite ajutor american direct, potrivit Politico.
Germania a investit „masiv” în plan, a declarat Rutte, adăugând că sprijinul lui Trump a venit după o coordonare extinsă cu Berlinul. Cancelarul german Friedrich Merz a subliniat că inițiativa servește propriilor interese ale Europei și crește presiunea asupra Rusiei pentru a negocia pacea.
Alte țări europene – inclusiv Marea Britanie, Olanda și mai multe națiuni nordice – au susținut acordul.
Trump a declarat pe 15 iulie că livrări suplimentare de rachete de apărare aeriană Patriot și alte arme sunt deja în curs de desfășurare.
Ministrul Finanţelor impune eficientizarea activităţii instituţionale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică şi analize…
Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…
Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…
Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…
China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…
Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…
This website uses cookies.
Read More