Categories: Fără categorie

Fraudă complexă cu vânzări de măşti în Europa, dejucată de Interpol

O schemă sofisticată de fraudă cu vânzări de măşti, implicând direct sau indirect cinci ţări europene, a fost dejucată de Interpol, doi suspecţi fiind reţinuţi deja în Olanda, iar alţii le-ar putea urma, a anunţat marţi instituţia de cooperare poliţinească internaţională cu sediul la Lyon.

La mijlocul lunii martie, autorităţile sanitare germane au făcut o comandă de măşti pentru 15 milioane de euro la două societăţi din Zurich şi Hamburg, dar, întrucât era problematică obţinerea lor rapidă din cauza deficitului de măşti pe piaţă generat de criza coronavirusului, ele au căutat modalităţi de a garanta comanda.

Problemele au început cu o adresă email şi site-ul web al unei companii, care aparent aparţineau unei societăţi reale cu sediul în Spania care vinde măşti, dar care s-au dovedit ulterior a fi false, a relatat Interpol într-un comunicat. Necunoscut de cumpărători, site-ul era fals și adresele lor de e-mail legitime au fost compromise.

În urma unui schimb de emailuri, interlocutorii care au pretins că reprezintă această companie spaniolă au afirmat iniţial că dispun de 10 milioane de măşti, dar aceste promisiuni s-au năruit şi ei le-au propus cumpărătorilor germani să-i pună în contact cu un alt furnizor din Irlanda, care la rândul său i-a trimis la un altul din Olanda.

Afirmând că are o relație comercială puternică cu compania, bărbatul a dat asigurări că presupusa companie olandeză va putea furniza cele 10 milioane de măști pentru față. A fost încheiat un acord pentru o livrare inițială de 1,5 milioane de măști, în schimbul unei plăți anticipate de 1,5 milioane EUR.

Cumpărătorii au inițiat un transfer bancar în Irlanda și s-au pregătit pentru livrare, care au implicat 52 de camioane și o escortă de poliție pentru a transporta măștile dintr-un depozit din Olanda până la destinația finală din Germania.

Chiar înainte de data livrării, cumpărătorii au fost informați că fondurile nu au fost primite și că pentru asigurarea mărfii este necesar un transfer de urgență de 880.000 EUR direct către furnizorul olandez.

Acest nou transfer bancar a fost efectuat, dar măştile nu au sosit şi abia atunci cumpărătorii germani au presupus că sunt victimele unei escrocherii şi că, deşi compania olandeză cu care au crezut că au de a face există, site-ul acesteia a fost falsificat.

Au sesizat imediat banca, care la rândul său a cerut ajutor Diviziei pentru infracţiuni financiare a Interpol în încercarea de a urmări fondurile.

Pe baza acestei proceduri, autorităţile irlandeze au reuşit să îngheţe cei 1,5 milioane de euro transferaţi acolo şi să identifice compania implicată.

În Olanda, pista celor 880.000 de euro transferaţi de Germania a fost găsită rapid, dintre care 500.000 fuseseră deja trimişi în Marea Britanie fiind destinaţi Nigeriei.

Alerta Interpol a permis băncii britanice să îngheţe fondurile şi să le restituie Olandei, potrivit Agerpres.

„Infractorii şi-au adaptat mijloacele de vânzare pentru a profita de lanțurile de aprovizionare supraaglomerate și pentru a genera profituri uriașe. Nu pot decât să salut munca rapidă atât a autorităților implicate. INTERPOL își va continua activitatea în acest caz în strânsă cooperare cu toți partenerii noștri ”, a adăugat șeful INTERPOL.

Operațiunea a dus deja la arestarea a doi suspecți în Olanda. Mai multe arestări sunt posibile, întrucât unitățile specializate continuă să țină legătura strânsă cu INTERPOL, precum și cu procurorul public și forțele de poliție din Traunstein (Germania).

INTERPOL dorește să reamintească publicului să fie vigilent, deoarece grupurile de crimă organizată continuă să își adapteze activitățile pentru a beneficia de criza globală de sănătate.

Financial Intelligence

Într-o perioadă în care presa de calitate a devenit o raritate, o echipă de profesioniști în jurnalism și comunicare, cu experiență de aproape 20 de ani în presa economică și organizare de evenimente de business, au pus bazele unui proiect curajos - un adevărat suport pentru oamenii de business și un important reper pentru dezvoltarea afacerilor. Cu ambiție, perseverență, curaj, talent, know how și, nu în ultimul rând, foarte multă muncă a luat naștere platforma specializată de știri și evenimente de business: www.financialintelligence.ro Avem independență față de orice partid politic, instituții de stat sau alte grupuri de interese, politice sau comerciale, interne sau externe, servicii secrete și milităm pentru progres, libertate, drepturile omului și prosperitate.

Articole recente

Deficit bugetar de 9,79% din PIB, în 2020

Execuția preliminată a bugetului general consolidat la finele anului 2020 a înregistrat un deficit de…

10 ore ago

Sfaturile lui Bill Gates: Trei inovații pentru a combate următoarea pandemie

Lumea trebuie să cheltuiască zeci de miliarde de dolari în fiecare an pentru pregătirea pentru…

10 ore ago

Casa Albă spune că echipamentele de telecomunicații fabricate de furnizori precum Huawei reprezintă o amenințare la adresa securității naționale

Secretarul de presă de la Casa Albă a declarat miercuri că echipamentele de telecomunicații fabricate…

10 ore ago

Tulpina britanică a coronavirusului s-a extins în 70 de ţări şi cea sud-africană în 31, potrivit OMS

Numărul de ţări şi teritorii în care se află tulpina britanică de coronavirus se ridică…

10 ore ago

Universitatea Tel Aviv: O vulnerabilitate în celulele canceroase, descoperită de o echipă internaţională de cercetători

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă condusă de cercetători din Israel a identificat o…

11 ore ago

Maia Sandu a desemnat-o premier pe Natalia Gavriliță

Natalia Gavriliță, fost ministru al Finanțelor în perioada Guvernului condus de Maia Sandu, este premierul…

11 ore ago