Fondul Român de Contragarantare (FRC) a primit Premiul de excelență pentru contribuția la diminuarea costurilor de finanțare ale companiilor de talie mică și mijlocie din România, acordat de Finmedia și revista Piața Financiară în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Galei Bankeri de Top.
Premiul recunoaște impactul instituțional și economic semnificativ generat de FRC prin activitatea sa desfășurată în perioada 2022–2024, în cadrul programelor guvernamentale de sprijinire a mediului antreprenoria IMM Invest, IMM Invest Plus, IMM Plus. În această perioadă, FRC a emis garanții în valoare aproximativ 2 miliarde lei, facilitând accesul la finanțare pentru peste 1500 de IMM-uri afectate de crizele care s-au succedat. reușind să contribuie decisiv la succesul programelor prin îndeplinirea rolului de administrator al plafoanelor de garanții în numele și contul statului.
“Pentru FRC, acest premiu nu este doar o recunoaștere a eforturilor noastre, ci și o validare a modelului partenerial care stă la baza programelor guvernamentale în care am îndeplinit mandatul de administrator de plafoane și am acordat garanții în numele și contul statului, cât și o recunoaștere în timp a mecanismului de garantare–contragarantare derulat din fonduri proprii. Dedic acest premiu întregii echipe FRC, partenerilor bancari și autorităților care au avut încredere în capacitatea noastră operațională”, a declarat Andreea Surcel, membru al Directoratului FRC în discursul de acceptare susținut la gală.
De asemenea, în 15 ani de activitate de la înființare, în 2009, FRC a acordat și contragaranții la garanțiile fondurilor de garantare pentru creditele obținute de IMM-uri de la bănci, activitate specifică în mecanismul de garantare-contragarantare validat la nivel european și care a funcționat ca un veritabil efect de levier, mobilizând finanțări bancare în valoare de aproximativ 12 miliarde lei și generând incadari indirecte la bugetul public estimate la 1,8 miliarde lei.
Premiul reprezintă o recunoaștere a rolului strategic jucat de FRC în ecosistemul financiar național și un stimulent pentru continuarea misiunii asumate: aceea de a fi un facilitator de încredere pentru accesul echitabil la finanțare al sectorului antreprenorial/IMM