Update articol:
Interviu cu Teofil Dascălu, CEO și fondator Frizon Group

Frizon Group mizează pe continuarea investițiilor în irigaţii și vede bursa ca o sursă de finanțare

Frizon Group mizează pe continuarea investițiilor în irigaţii

Frizon Group, prima companie agricolă românească automatizată integral, mizează pe investiții în infrastructura de irigare rațională pentru extinderea culturii de soia și creșterea productivității. Proiectul de investiții deschis partenerilor de finanțare se bazează pe performanțele Frizon Group – prin măsurarea umidității din sol prin senzori și digitalizarea procesului. Compania a reușit reducerea cantității de apă utilizată, diversificarea culturilor și producții record în zonă.

Teofil Dascălu, CEO și fondator Frizon Group, ne-a acordat următorul interviu.

***

Cât de importante sunt irigațiile pentru agricultura practicată de Frizon Group?

Teofil Dascălu: Companiile din cadrul Frizon Group cultivă în special porumb, soia și floarea soarelui pe mai bine de 4.200 de hectare de teren agricol pe razele județelor Vrancea (comunele Nănești, Măicănești și Tătăranu), Galați (comuna Nămoloasa) și Brăila (comuna Salcia Tudor). Am ales să investim în această zonă de interes agro-ecologic tocmai pentru că se află în vecinătatea râului Siret, ceea ce face ca toate terenurile să fie irigabile. Primii pași fireşti au fost să investim în proiecte de reabilitare a infrastructurii de irigaţii, ceea ce ne-a permis să ajungem în prezent la 1.100 hectare irigate. Până acum am repus în funcțiune mai multe sisteme de irigare și am construit stații de pompare pentru șapte organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI).

Dincolo de creșterea productivității, folosirea irigațiilor este importantă pentru biodiversitatea și ecologia zonei. Accesul la apă, conservarea unor oaze de vegetație și plantarea de perdele de protecție, creează un habitat favorabil faunei sălbatice și a florei spontane, într-o zonă ecologică specială. Astfel, terenurile administrate de către Frizon Group pot fi un punct de interes nu doar pentru profesioniștii agriculturii de precizie, dar și pentru pasionații de ecologie care vor să observe, de exemplu gâsca cu gât roșu.

Care este perspectiva unui investitor în sistemele de irigaţie?

Teofil Dascălu: Eu văd investiția în irigații ca pe o recuperare a unui patrimoniu tehnologic al României, a unui avantaj competitiv pentru agricultura noastră. În ultimii 30 de ani, suprafața irigată a scăzut de trei ori, la 1 milion hectare, potrivit datelor publice disponibile. Astfel, România are mult încă de recuperat față de alte țări din Europa. Dar, suntem într-o situație favorabilă fermierilor, pentru că, spre deosebire de Vest, statul român oferă accesul gratuit al apei de pe canalele de irigații până la ferme. Sunt necesare în continuare investiții semnificative din partea statului, unele în derulare, dar și din partea fermierilor, inclusiv în digitalizare.

Frizon Group nu doar reabilitează sistemele de irigație, ci și aplică sau îmbunătățește soluții tehnologice studiate în articole științifice din 2020 sau 2021. Ceea ce testăm în compania noastră poate deveni standard de bună practică nu doar în România, dar și Statele Unite sau alte țări europene cu producții de vârf.

În aceeași direcție, prin implicarea mea în asociațiile agricultorilor din România, precum APRR, susțin includerea irigării raționale și a tehnologizării domeniului în (eco)schemele de finanțare oferite de statul român pentru practicarea agriculturii ecologice și conservative.

Ce schimbări a adus tehnologia în domeniul irigațiilor?

Teofil Dascălu: Vorbim de o schimbare de standarde, susținută și de politicile agricole ale Uniunii Europene, în favoarea irigării raționale, care presupune administrarea apei în funcție de stadiul de creștere și dezvoltare a plantelor și de gradul de umiditate din sol. La Frizon Group, avem un sistem complex de inteligență artificială (AI) care combină date de la senzorii de sol, stații meteo, date meteo oferite de satelitul Copernicus, datele SWI (analiză spectrală a indicelor de vegetație).

Tehnologia inovativă pusă în practică de către Frizon Group este cea numită irigarea cu rată variabilă (VRI = Variable Rate Irrigation), prin intermediul cărora apa este aplicată pe sol și pe plante în proporții variate ale debitului sau timpului de aplicare, în funcție de necesități. De asemenea, pivoții Bauer pe care noi îi folosim dispun de pachetul SmartRain care ne permite să urmărim una sau mai multe instalații de irigare prin intermediul unui computer de birou, al unui telefon mobil sau al unei tablete.

Care sunt planurile de dezvoltare?

Teofil Dascălu: Ne dorim să diversificăm sursele de finanțare și investiții prin intermediul pieței de capital pentru dezvoltarea companiei pe verticală, prin extinderea sistemului de irigații, a capacității spațiilor de depozitare, dar și atingerea statutului de producător de energie verde printr-un parc de panouri fotovoltaice.

În ce privește culturile, în ultimii doi ani, am mărit suprafețele cultivate cu soia. Este o cultură dependentă de umiditatea din sol, dar și foarte profitabilă prin faptul ca reprezintă cea mai importantă resursă de proteină vegetală. Am decis să creștem suprafețele cultivate cu soia, în principal, pentru că au fost finalizate proiectele de reabilitare și modernizare a stațiilor de pompare despre care pomeneam.

Atunci când vorbim despre agricultură ne gândim la capital uman și capital financiar – cel din urmă vine în susținerea spiritului antreprenorial. Ne uităm la bursă ca o sursă de finanțare, iar ideea mi-a dat-o un fermier ucrainean, un popor greu încercat în aceste zile, pe care l-am întâlnit acum câțiva ani la un summit regional. Acesta gestiona 50.000 de ha și listarea la Bursa din Varșovia i-a permis această extindere. Bursa poate asigura capitalul financiar de care agricultura are nevoie, alături de digitalizare şi sofisticare. Am văzut din ce în ce mai multe exemple de succes în România, iar noul context global face aceste investiții cruciale pentru competitivitatea României în lume.

Foto: Pivot cu ”corner” în funcționare

***

Teofil Dascălu, CEO și fondator Frizon Group, este președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea și membru în consiliul director al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), cea mai mare structură asociativă din agricultura românească. Este unul dintre cei mai importanți promotori din România ai agriculturii de precizie și un susținător recunoscut al educației agricole, găzduind stagii de practică atât pentru liceeni, cât și pentru doctoranzi. Este licențiat al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

Foto: Pivot cu rată variabilă de deplasare a segmentelor

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025