Momentul actual este unul de incertitudine, unul de încordare în toate mediile, însă despre Fidelis cred că putem spune că a fost un succes, a declarat, vineri, Gabriel Avramescu, prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, la deschiderea oficială a ședinței de tranzacționare a Bursei de Valori București cu ocazia listării titlurilor de stat Fidelis.
‘Acum depinde cum vrem să interpretăm succesul, dar cred că 1,65 de miliarde de lei atrase la această ediție, mai ales în contextul actual, cred că poate să fie un succes și poate să confirme un parcurs solid al programului, mai ales că de la începutul anului avem peste 10 miliarde (de lei – n.r.) atrași în acest program. Într-adevăr, este un moment de incertitudine, este un moment de încordare în toate mediile. Sperăm cu toții să depășim această situație și reacțiile investitorilor s-au remarcat și cred că cel mai mult putem să vedem o prudență din ce în ce mai mare a investitorilor. Dar dacă, așa cum spuneam mai devreme, vedeam la începutul anului un entuziasm, în ultima perioadă avem o imagine mai echilibrată și un interes din ce în ce mai mare (…) pentru tranșele în euro și aici cred că e un semnal clar al perioadei de instabilitate pe care o traversăm. Și, nu în ultimul rând, cred că ar trebui să ne uităm cu mult mai multă atenție în adevărata zonă a evaziunii fiscale și, de fapt, de unde este acel gap de TVA și unde sunt banii care ar trebuit încasați la bugetul statului’, a declarat Gabriel Avramescu, potrivit Agerpres.
El a subliniat că programul Fidelis este un barometru al încrederii în stat, iar subscrierea în acest program nu este doar un gest, ‘este un semnal de încredere’ care a venit și din rândul populației și din rândul investitorilor.
‘Este totuși o încredere de care beneficiază instituțiile statului și statul român în continuare în viitorul economic care ne așteaptă. E clar că încrederea a rămas o monedă forte pe care trebuie să o gestionăm și aici este rolul Ministerului de Finanțe și al profesioniștilor din finanțe și din autoritățile de reglementare și din zona bursei să stimuleze și să oferă această încredere în piețele financiare și în economia României’, a mai spus Gabriel Avramescu.
La rândul său, Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București, a declarat că programul Fidelis are un efect pozitiv în piață, începând cu creșterea numărului de investitori.
‘În piața sunt convins că Ministerul Finanțelor își va atinge acest target de a avea și a dezvolta acest canal de finanțare din ce în ce mai serios, mai ales în aceste vremuri în care guvernul nostru are nevoie de astfel de tool-uri pentru a-și finanța nevoile pe viitor. Sper să se și stabilizeze. Avem și un context acum destul de special, context care nu s-a născut azi, în care trăim de ceva luni, sperăm să stabilizeze, de fapt toată comunitatea de investitori speră acest lucru. Sperăm să avem o clarificare cât mai repede pe viitor pentru a putea să intrăm într-o zonă de normalizare a condițiilor de piață’, a spus Adrian Tănase.
De asemenea, Ștefan Nanu, director general la Trezoreria Statului a explicat schimbările aduse programului. Potrivit acestuia, MF a dorit să ofere scadențe diferite la Fildelis față de Tezaur. De asemenea, a venit cu scadențe pentru perioade mai lungi de timp, respectiv 2,5 și 7 ani la Fidelis, față de 2,4 și 6 ani la Tezaur. Ștefan Nanu a declarat că emisiunea pe 7 ani a fost ‘interesantă pentru investitori’.
Ministerul Finanțelor (MF) a atras 537 milioane lei și, respectiv, aproape 222 milioane euro (valori însumând 1,6 miliarde lei – 330 milioane euro), prin a cincea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București (BVB), conform unui comunicat de presă.
În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 6 – 16 iunie, românii au plasat peste 17.600 de ordine de subscriere, atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro.
Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din Consorțiul este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale și TradeVille (Sindicat de intermediere) și Banca Transilvania, Libra Internet Bank (Grup de distribuție).
Prin intermediul celor 25 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanțelor a atras de la populație 51,6 miliarde lei (aproape 10,5 miliarde euro), sumă din care 10,7 miliarde lei (2,1 miliarde euro) au fost atrase în acest an.