Update articol:
ROMANIAN SUSTAINABILITY FORUM

Gabriela HÂRȚESCU, Envisia: Este necesar să existe competențe în domeniul sustenabilității și al ESG, la nivelul Consiliilor de Administrație al organizațiilor din toate sectoarele economiei

Este necesar ca, la nivelul consiliilor de administrație, să existe competențe în domeniul sustenabilității și al ESG, a spus Gabriela HÂRȚESCU,  Președinte Comitetul Academic IASE – International Association for Sustainable Economy, Decan și Membru în Comitetul Executiv Envisia – Boards of Elite, la ROMANIAN SUSTAINABILITY FORUM, organizat de Financial Intelligence.

VEZI VIDEO:

Ea a citat un studiu internațional derulat de o companie de consultanță, care a analizat răspunsurile unui eșantion de membri de board cu peste 10 ani experiență în acest rol și care reprezintă companii publice și private, din diverse ramuri ale economiei, din , 66% dintre reprezentanții din acest eșantion provenind din Europa.

Gabriela HÂRȚESCU a spus: “Studiul a constatat faptul că aproape 70% dintre respondenți declară că nu sunt suficient de mulțumiți de modul în care și-au dezvoltat strategia de sustenabilitate și au realizat implementarea ei.

De asemenea, doar în proporție de 25% se consideră că, la nivelul consiliului de administrație, se cuantifică cu adevărat riscurile asociate ESG în matricea integrată de riscuri potențiale pentru organizație.

Dacă mergem mai departe, doar 47% din membrii Consiliului de Administrație, recunosc că dețin expertiza necesară ca să supravegheze partea de guvernanță a sustenabilității și ESG în companiile lor și, cu atât mai mult, susțin nevoia de profesionalizarea rolului de membru de board, inclusiv pe partea de sustenabilitate și de ESG. Pentru 81% din grupul analizat, ESG-ul și sustenabilitatea rămân o prioritate și a lăsa partea de dezvoltare a guvernanței pe sustenabilitate doar la nivelul conducerii executive prin crearea unei poziții de chief sustainability officer sau a apela doar la consultanți externi, nu este suficient pentru a putea să supraveghezi de la nivel de consiliu modul în care îți planifici și dezvolți mai departe strategia de sustenabilitate”.

În acest context al nevoii de profesionalizare la nivel de board, exista o serie de structuri de guvernanță abordate în practica companiilor, a mai spus Gabriela HÂRȚESCU: „Unele dintre ele decid discutarea problemelor de ESG și sustenabilitate în plenul Consiliului de Administrație și atunci când este nevoie, se apelează la consultanți externi, alte practici adoptă crearea unui Comitet specializat de ESG sau sustenabilitate la nivel de board.

Studii globale arată că, de exemplu, în indicatorul FTSE100, 54% dintre companii au deja un comitet de ESG sau sustenabilitate la nivel de board, iar din cadrul acestora, aproape 100% companiile din domeniul minier, petrol și gaze au dezvoltat un comitet de expertiză ESG sau sustenabilitate la nivel de board.

O a treia abordare în practică o constituiee repartizarea anumitor componente pe diferite comitete de expertiză de la nivelul consiliului de administrație în funcție de competențe și mandate, pentru că ESG și sustenabilitatea reprezinta o rețea de obligații și responsabilități care se regăsesc în întreaga infrastructura a companiei:unele dintre aspecte vor fi delegate la nivelul comitetului de risc, pentru că riscurile asociate ESG trebuie incluse în matricea complexă de riscuri:altele pot fi duse la nivelul comitetului de audit, pentru că acest comitet este cel care se va asigura că există transparență în ceea ce înseamnă obligațiile de raportare, dar este și cel care monitorizează implementarea ESG și conformarea la nivelul companiei; altele se vor regăsi la comitetul de remunerare pentru că există indicatori de performanță care țin de ESG și sustenabilitate în motivarea executivului. În țările mai avansate, competențele se pot regăsi în cadrul comitetului de investiții , unde se iau deciziile legate de investițiile verzi.

În indicatorul S&P100, aproximativ 67% dintre companii au repartizat diversele responsabilități în domeniul ESG și al sustenabilității în funcție de competența și mandatul diverselor comitete care se regăsesc la nivel de consiliu de administrație”.

Gabriela HÂRȚESCU a mai spus ca International Association for Sustainable Economy (IASE) este singura asociație internațională specializată în certificarea în domeniul ESG, care adresează două linii de activitate importante cu impact în domeniul sustenabilității – sectorul financiar și mediul de afaceri, în sensul că sunt dezvoltate certificări specifice:  International Sustainable Finance și International Sustainable Business.

În cadrul fiecăreia dintre aceste două certificări internaționale există trei grade de expertiză în funcție de nevoia de profesionalizare a celor care sunt interesați să parcurgă acest circuit de certificare, nivelul 1 – de bază/ADVISOR, nivelul 2 –  intermediar/SPECIALISTși nivelul cel mai înalt de expertiză,  nivelul 3/EXPERT.Expert. Envisia este membră fondatoare a IASE și asigură leadership-ul asociației la nivel de board și de comitet academic.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025