Banci

Gabriela Hârțescu, Envisia: Tendințele în banking în următoarea decadă și provocările pentru Consiliile de Administrație

Gabriela HÂRȚESCU, Decan și Chief Operating Officer, Envisia – Boards of Elite, a vorbit, la Banking Forum, organizat de Financial Intelligence, despre tendințele în banking în următoarea decadă și provocările pentru Consiliile de Administrație.

Liderii băncilor manifestă un optimism prudent despre viitor. Ei sunt în general pozitivi cu privire la modul în care unele tendințe majore cum sunt: digitalizarea, monedele digitale şi importanţa tot mai mare a factorilor ESG, le vor afecta organizația în următorul deceniu. În același timp, ei rămân alerți la riscurilor tot mai mari provenite din atacurile cibernetice și incertitudinea geopolitică (războiul Rusia – Ucraina, acum recent cel din Orientul Mijlociu, sancțiunile internaționale etc).

În ciuda optimismului, fie el chiar și rezervat, diverse obstacole ar putea împiedica băncile să rămână competitive în acest climat; de ex, dezvoltarea infrastructurii necesare valorificării optime a datelor analitice (“data analytics”). Provocările includ și: funcțiile  si departamente care lucrează în clustere („clusters”) sau silozuri („silos” – echipe care lucrează pe funcțiuni fără a avea colaborare între ele: operațiuni, investiții, creditare; sau retail, corporate, private banking) – tendința este de creare a unor linii de comunicare regulată și de integrare acolo unde e posibil), lipsa datelor relevante pentru a susține procesul decizional corect și  reticența clienților privind utilizarea datelor personale.

Transformarea digitală se află în fruntea priorităților strategice pe termen mediu ale conducerilor băncilor. Majoritatea consideră că organizația lor are ritmul preconizat sau chiar mai rapid privind inițiativele și obiectivele de dezvoltare digitală. Transformarea digitală implică o gamă complexă de dimensiuni — inclusiv serviciile orientate către clienți, operațiunile de suport/back-end și cultura organizațională (orientată spre inovație) — iar analiza datelor va fi o capabilitate crucială pe care se bazează băncile și ea va integra datelle puse la dispoziție de segmentele menționate anterior. De exemplu, înțelegerea tehnologiei/tech-savviness de către clienții băncilor asiatice a creat o oportunitate pentru acestea de a avansa înaintea băncilor din alte zone geografice prin crearea de servicii bazate pe inovație (blockchain, AI/machine learning, IoT/5G, automatizarea proceselor robotizate).

Purpose-driven banking”, activitatea bancară responsabilă reprezintă o schimbare istorică de la vechiul modelul de guvernanță corporativă în bănci către un nou model de guvernanță responsabilă cerut de toți stakeholderii. Aproximativ trei sferturi dintre respondenții la studiile derulate pe plan internațional consideră că sectorul bancar este obligat să abordeze problemele societale. Serviciile bancare trebuie să se orienteze pe bunăstarea clienților, comunităților, angajaților și protejarea mediului – băncile sunt obligate să fie responsabile social.

Legat de responsabilitatea socială a băncilor este și preocuparea pentru îndeplinirea obiectivelor de ESG. Cca 65% din intervievați spun că industria serviciilor financiare rămâne în urma altor industrii în ceea ce privește progresul legat de  obiectivele ESG și doar aprox. 35% spun că organizația lor are stabilite obiective clare și măsurabile de ESG, aliniate cu strategia lor corporativă. Băncile mari, cu posibilitatea de a investi în alinierea la criteriile ESG, afirmă că ESG va face parte din cele mai importante oportunități în următorul deceniu.

În baza tendințelor identificate, au fost prioritizate și strategiile către care se vor îndrepta conducerile băncilor:

1.     investițiile în securitate cibernetică și capabilitățile de protecția datelor cu caracter personal;

2.     îmbunătățirea experienței clienților/customer experience excellence, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor avansate și prin analiza datelor/data analitics; și

3.     consolidarea schimbului de informații și date între sistemele de plăți digitale, protecția împotriva fraudelor și prevenirea și combaterea spălării banilor.

Din perspectiva Envisia – Boards of Elite, școală de afaceri dedicată profesionalizării rolului de membru de board, rolul consiliului de administrație în asigurarea unei guvernanțe eficiente în bancă va fi foarte important în următoarele direcții cheie:

1.     Realizarea unei structuri de guvernanță solidă și managementul integrat al riscurilor.

În special în climatul actual de incertitudine accentuată, este esențial ca băncile să aibă o guvernanță puternică și eficientă realizată printr-un consiliu de administrație care să o poată conduce deopotrivă prin perioade calme sau cu provocări și riscuri, stabilind strategia băncii, asigurându-i un model de afaceri durabil și monitorizarea riscurilor în perspectivă.

În contextul prezent, indicatorii în retrospectivă ai riscului pot induce în eroare. Prin urmare, este mai importantă ca niciodată vigilența –  consiliile de administrație trebuie să adopte o abordare pro-activă pentru identificarea riscurilor și a tendințelor emergente, evaluarea impactului potențial asupra băncii și luarea de măsuri adecvate pentru a le gestiona și atenua.

Rolul consiliului de administrație este esențial pentru a da tonul potrivit în sala de consiliu în ceea ce privește deschiderea, sprijinirea conducerii executive, crearea unei atmosfere incluzive în care întrebările investigative și analiza riguroasă sunt încurajate și unde se promovează o cultură de gestionare a riscului prin stabilirea de stimulente adecvate. Promovarea acestei culturi a transparenței și a provocării constructive a ideilor este esențială pentru a se asigura că profilul de risc rămâne în concordanță cu apetitul pentru risc. Pentru a asigura succesul băncii în navigarea prin incertitudine, băncile au nevoie de membri independenți în consiliile de  administrație, care să poată facilita în mod eficient discuțiile din sala de consiliu.

2.     Supravegherea eficientă la nivelul consiliului de administrațieActivitatea de supraveghere exercitată de Consiliul de administrație va avea 3 obiective importante:

–       Evaluarea anticipativă a riscului și agregarea datelor de risc

Este responsabilitatea consiliului de a promova identificarea, evaluarea și gestionarea riscurilor privind calitatea datelor ca parte a cadrului general al băncii de gestionare a riscurilor. Dacă nu reușește să facă acest lucru, consiliul de administrație este responsabil pentru acest eșec. În plus, organul de conducere/conducerea executivă a băncii  va trebui să se asigure că sunt rezervate fonduri suficiente, din punct de vedere al volumului și pe perioada de timp necesară, pentru implementarea integrală a proiectelor dedicate îmbunătățirii capabilităților RDAR – Risk Data Aggregation and Reporting – ale entității.

–       Digitalizarea și riscul cibernetic

Consiliile trebuie să înțeleagă strategia IT, alinierea acesteia cu strategia de afaceri a băncii și riscurile aferente pentru a putea seta cerințele specifice domeniului pentru managementul executiv. Aici trebuie avute în vedere riscuri pe termen scurt, cum ar fi riscurile cibernetice, dar și riscuri strategice pe termen lung care pot rezulta din lipsa investițiilor în infrastructurile IT sau dependența excesivă de furnizorii de servicii fără un plan de ieșire testat.Existența expertizei IT este importantă pentru ca consiliul să își îndeplinească rolul. În acest sens amintim emiterea DORA – Digital Operational Resilience Act/Legea privind reziliența digitală operațională, care va intra în vigoare în 2025 și va stipula cerințele de formare pentru consilii, conform legislației UE.

–       Diversitatea la nivel de board

Unele bănci încă văd diversitatea ca pe un „nice to have”. Dar diversitatea este fundamentală pentru o guvernare sănătoasă.

Consiliile cu diversitate la nivelul membrilor promovează o cultură incluzivă și  o capacitate independentă și critică de discuții constructive. Reunirea unui portofoliu larg de perspective, abilități și experiențe reduce riscul de decizii părtinitoare, gândire și mentalitate de grup. Politicile de diversitate sunt acum mai cuprinzătoare, acoperind aspecte legate de diversitate de gen, educație, experiență, proveniență geografică și vârstă.

Aspectele menționate mai sus sunt luate în considerare în conținutul programelor din portofoliul Envisia – Boards of Elite:

–       Programul profesional “Guvernanța Corporativă care Creează Valoare”, dezvoltat în parteneriat cu Bursa de Valori București; cea de-a 5-a serie se lansează în 16 noiembrie 2024, înscrierile sunt în curs

–       Programul post-universitar “Board Practice and Directorship”, oferit în România de Henley Business School – University of Reading (UK) prin parteneriatul cu Envisiaș cea de-a 7-a serie se lansează în 14 aprilie 2024, înscrierile sunt în curs

–       Certificări înternaționale în domeniul ESG: ISF – International Sustainable Finance si ISB – International Sustainable Business sub egida IASE – International Association for Sustainable Economy (asociație internațională de certificare în domeniul ESG, unde Envisia este unul dintre membri fondatori)

–       Cursuri și programe pentru membrii în consiliile de administrație, dezvoltate la cerere (in-house)

Detalii despre portofoliul de cursuri și programe oferite de Envisia – Boards of Elite sunt disponibile la adresa web: https://www.envisia.eu/en#business_school

Envisia – Boards of Elite este partener educational al Financial Intelligence.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

5 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

5 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

6 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

7 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

9 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

10 ore ago

This website uses cookies.

Read More