Update articol:

Gabriela Horga, ASF: Modificări la legislația pieței de capital vor avea loc și printr-o ordonanță de urgență “trenuleț”; Vom ține cont de semnalul primit cu privire la menținerea obligației de raportare trimestrială

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pregătește noi modificări la legislația pieței de capital, care să vină în completarea proiectului de modificare a Legii 24 privind emitenții, a spus, ieri, Gabriela Horga, vicepreședinte ASF pentru piața de capital, la o dezbatere publică având ca temă Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.24/2017, privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, organizată de Ministerul Finanțelor Publice, la solicitarea ARIR.

Vom ține cont de semnalul primit cu privire la menținerea obligației de raportare trimestrială, considerată benefică pentru transparență și pentru protecția investitorilor”, a scris ea, în urma dezbaterii, în cadrul căreia reprezentanții pieței s-au exprimat pentru menținerea raportărilor trimestriale pentru companiile listate, prevedere care prin proiectul de lege urma să fie eliminată.

VEZI AICI Principalele propuneri rezultate în urma procesului de consultare publică a proiectul legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață

De asemenea, prin proiectul de lege se transpun două directive ale Uniunii Europene care vizează raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi și consolidarea echilibrului de gen în rândul administratorilor societăților cotate la bursă, a mai precizat Horga: “La finalul acestui proces, propunerile de modificare care, în opinia mea, asigură o racordare și aliniere la nevoile pieței, vor fi discutate de conducerea ASF și trimise Ministerului de Finanțe, inițiator al proiectul de lege pe această temă.

În paralel cu proiectul de modificare a Legii nr. 24/2017, anumite aspecte care vin în completarea acestuia vor fi regăsite la nivelul proiectului de OUG trenuleț, care va face astăzi obiectul unor noi dezbateri (n.n. prin întâlniri la ASF cu reprezentanți ai pieței)”.

Dialogul este necesar și voi fi un partener și susținător al eforturilor de actualizare a cadrului legal atunci când vorbim de propunerile pieței care asigură scopul fundamental de funcționare al acesteia, de finanțare a economiei.”

Găsirea de soluții pentru dezvoltarea pieței de capital este o prioritate pentru mine, în calitate de vicepreședinte al ASF pentru sectorul instrumente și investiții financiare, a mai precizat Horga: “Sunt în prima lună de mandat și, din noua calitate, am accelerat dezbaterea pe această temă pentru că este nevoie de modificări legislative prin care să fie îmbunătățită activitatea pieței de capital. În plus, România are termene de respectat în ceea ce privește transpunerea și aplicarea unor directive ale Uniunii Europene.

M-am întâlnit, la solicitarea ARIR, cu reprezentanți ai părților interesate în cadrul unei dezbateri publice care a vizat proiectul de modificare a Legii nr. 24/2017.
În acest sens, precizez că în forma actualizată a legii vom lua în considerare cea mai mare parte din propunerile formulate în cadrul consultării publice, aspecte reiterate și în cadrul dezbaterii, astfel încât să mă asigur că proiectul răspunde nevoilor reale ale pieței și asigură creșterea gradului de atractivitate pe piața de capital și menținerea transparenței pentru investitori.

Astfel, la elaborarea proiectului de lege, ASF a avut în vedere, printre altele, îmbunătățirea condițiilor pentru listarea pe piața de capital, precum și creșterea participării investitorilor individuali și a mediului de afaceri la piața de capital. O piață de capital puternică oferă posibilități suplimentare pentru dezvoltarea economiei, în special prin facilitarea accesului companiilor românești la surse alternative de finanțare.

Știu că există așteptări ridicate în ceea ce privește simplificarea procesului de acces la capital, respectiv la facilitarea parcursului operațiunilor de majorare a capitalului prin simplificarea procesului, reducerea unor termene, punerea în aplicare a unor hotărâri judecătorești, precum și discuțiile privind raportarea periodică. Am analizat toate aceste teme și am identificat soluții.”

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025