Categories: Energie

Gastrade adoptă Decizia finală de investiție pentru terminalul LNG de la Alexandroupolis, din care Romgaz s-a retras în 2020; Terminalul este de așteptat să funcționeze până la sfârșitul anului 2023

Acționarii companiei grecești Gastrade au adoptat Decizia finală de investiție (FID) pentru construcția Sistemului Independent de Gaze Naturale (INGS) din Alexandroupolis, potrivit unui comunicat. FID este ultimul și cel mai important pas, înainte de a intra în faza de construcție a proiectului.

În martie 2020, Romgaz a renunțat la achiziția a 20% din Gastrade.

Construcția și exploatarea Terminalului de Gaze Naturale Lichefiate (GNL) Alexandroupolis va contribui la securitatea energetică, lichiditatea și diversificarea țării și a întregii regiuni din sud-estul Europei, consolidând rolul strategic al Greciei și oferind surse și rute alternative pentru aprovizionarea cu gaze naturale în zonă, arată comunicatul Gastrade.

Proiectul va livra gaze naturale către piețele din Grecia, Bulgaria și regiunea mai largă, România, Serbia și Macedonia de Nord, până spre Moldova si Ucraina.

Terminalul este de așteptat să funcționeze până la sfârșitul anului 2023, capacitatea de regazificare contractată ajungând deja la 50% din capacitatea sa tehnică de 5,5 miliarde mp. pe an.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional al NSRF „Competitivitate, Antreprenoriat și Inovare 2014-2020”, cu o sumă a cheltuielilor publice de 166,7 milioane de euro.

Acționarul fondator și președintele Consiliului de administrație al Gastrade, Elmina Copelouzou, a declarat: „Decizia finală de investiție deschide un nou capitol important în securitatea energetică a țării și a Europei de Sud-Est. Suntem deosebit de bucuroși că Gastrade a întreprins un proiect critic care este o prioritate pentru Uniunea Europeană. Alexandroupolis INGS va contribui la securitatea aprovizionării cu energie, diversificând rutele energetice și contribuind la dezvoltarea concurenței în beneficiul consumatorilor finali.”

Konstantinos Sifnaios, Vicepreședinte și Director General al Gastrade, a subliniat „Un proiect strategic pentru regiune ajunge acum în stadiul de implementare”.

GASTRADE S.A. este prima companie care operează în Grecia care a primit o licență pentru un sistem independent de gaze naturale. Cei cinci acționari ai Gastrade sunt Elmina Copelouzou, GasLog Cyprus Investments Ltd., DEPA Commercial A.E., Bulgartransgaz EAD (“BTG”) și DESFA S.A..

Articole recente

Ucraina a primit rachete Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie, anunţă ministrul apărării

Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie din…

o oră ago

Iranul dezvăluie o bază subterană pentru drone militare

rmata Iranului a dezvăluit sâmbătă detalii ale unei baze subterane pentru drone militare, au relatat…

3 ore ago

Proiectele energetice nucleare şi transportul de cereale, abordate în discuţiile dintre premierul Ciucă şi o delegaţie a Senatului SUA

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman,…

3 ore ago

Ucraina: Fostul preşedinte Poroşenko spune că i s-a refuzat ieşirea din ţară, evocând un risc de rupere a ”armistiţiului politic”

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko - rival al actualului şef de stat Volodimir Zelenski -…

3 ore ago

Iranul a confiscat două petroliere grecești, după ce Grecia a confiscat o navă cu petrol iranian, pe care vrea să îl trimită în SUA

Forțele iraniene au confiscat vineri două petroliere grecești în Golf, la scurt timp după ce…

4 ore ago

Nicuşor Dan: Angajatul Direcţiei Urbanism suprins pe camere fugind, angajat prin transfer la Primăria Sectorului 3

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, transmite că angajatul Direcţiei Urbanism surprins pe camerele de…

5 ore ago