Energie

Gazprom a declarat forță majoră pentru unele livrări de gaz către Europa, încă din 14 iunie

Compania rusă Gazprom (GAZP.MM) a declarat forță majoră în ceea ce privește livrările de gaz către Europa către cel puțin un client important, potrivit unei scrisori a Gazprom,  decizie care se va adăuga la temerile europene cu privire la penuria de combustibil, potrivit Reuters.

Datată pe 14 iulie și văzută luni de Reuters, forța juridică a scrisorii vrea să protejeze Gazprom de compensațiile pentru aprovizionarea întreruptă, riscând să escaladeze tensiunile dintre Rusia și Occident cu privire la invazia Ucrainei pe care Moscova o numește o „operație militară specială”.

În această scrisoare, Gazprom, care deține un monopol asupra exporturilor de gaze rusești prin conducte, anunţă că nu-şi poate îndeplini obligaţiile contractuale cu privire la furnizarea de gaze naturale din cauza unei “situaţii extraordinare”, care nu poate fi controlată de grupul rus.

Gazprom adaugă că măsura invocării “forţei majore”, o clauză invocată într-o situaţie în care o companie se confruntă cu o situaţie pe care nu o poate controla, este valabilă pentru livrările care au început din data de 14 iunie, “ceea ce scuteşte compania de la plata despăgubirilor pentru orice reduceri ale livrărilor survenite între timp.

O sursă comercială, care a cerut să nu fie identificată din cauza sensibilității problemei, a spus că scrisoarea se referă la livrări prin conducta Nord Stream 1, o rută majoră de aprovizionare către Germania și nu numai. Gazprom nu a avut niciun comentariu imediat.

Conducta Nord Stream 1 este închisă pentru întreținere anuală, care urmează să fie finalizată pe 21 iulie, dar unii dintre clienții europeni ai Gazprom cred că aprovizionarea nu se va relua.

Unul dintre ei, grupul austriac de petrol și gaze OMV (OMVV.VI), a declarat luni că se așteaptă ca livrările de gaze din Rusia prin conducta Nord Stream 1 să se reia conform planului.

Chiar înainte ca Nord Stream să înceapă procedura de întreținere pe 11 iulie, Gazprom a redus pe 14 iunie transporturile prin conducta de sub Marea Baltică către Germania, invocând întârzierea întreținerii unei turbine în Canada de către furnizorul de echipamente Siemens Energy.

Declarația de forță majoră a Gazprom intră în vigoare din 14 iunie, exonerând-o de atunci de orice compensare pentru lipsa aprovizionării.

Uniunea Europeană, care a impus sancțiuni Moscovei, își propune să înceteze utilizarea combustibililor fosili ruși până în 2027, dar dorește ca aprovizionarea să continue deocamdată, în condiţiile în care dezvoltă surse alternative.

Livrările de gaze rusești au scăzut pe rute majore, inclusiv prin Ucraina și Belarus și prin Nord Stream 1 sub Marea Baltică.

 

Articole recente

Percheziţii DNA la Poliţia Locală şi Poliţia Capitalei într-un dosar privind încheierea unor contracte de achiziţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţul Călăraşi într-un…

11 minute ago

18 companii listate la Bursa de Valori București, din Piața Principală și Piața AeRO, au obținut nota maximă VEKTOR (ARIR)

ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică…

24 de minute ago

Interviu Ștefan Minovici: Sistemul de sănătate din România – în metastază profundă

Ștefan Minovici, despre sistemul de sănătate: Deși salariile au fost îmbunătățite substanțial în ultimii ani,…

48 de minute ago

Depreciere de 65 de miliarde de dolari a grupului Adani, pe fondul vânzărilor în lipsă masive

Majoritatea acțiunilor companiilor din grupul Adani și-au adâncit scăderile abrupte până luni, după ce investitorii…

o oră ago

Şanse mari de conflict militar cu China (preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor)

Un important congresmen republican a declarat duminică că şansele de a avea un conflict militar…

o oră ago

Preşedintele Zelenski: 2023 va fi anul victoriei Ucrainei, în pofida dificultăţilor

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat duminică încrezător că ţara sa poate învinge Rusia în acest…

2 ore ago