Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSursa foto: pixabay.com
Gazprom din Rusia a informat Austria că suspendă livrările de gaze începând de sâmbătă, a raportat vineri o platformă de monitorizare a fluxului de gaze, într-o evoluție care ar putea semnala sfârșitul ultimelor livrări de gaze rusești către Europa, potrivit Reuters.
Într-un anunț publicat pe platforma hub de gaze din Europa Centrală, compania austriacă de petrol și gaze OMV (OMVV.VI) a declarat că a fost informată de Gazprom (GAZP.MM) că producătorul rus de gaze își va reduce livrările de gaze naturale la zero începând cu ora 0500 GMT pe 16 noiembrie.
Livrarea de gaze rusești către OMV prin Ucraina riscă să se oprească înainte de sfârșitul anului din cauza unui proces de arbitraj împotriva Gazprom, a avertizat deja joi compania.
Austria este una dintre puținele țări europene încă dependente de gazul rusesc, deoarece o mare parte din restul continentului a redus importurile după invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina în 2022.
Volumul este de 7.400 de megawați oră pe oră, ceea ce corespunde la aproximativ 5 terawați oră pe lună.
Gazprom a refuzat să comenteze.
Un acord între Moscova și Kiev privind exporturile de gaze rusești prin Ucraina către Europa expiră oricum la sfârșitul anului. Ruta de tranzit aprovizionează în principal Austria și Slovacia pentru Rusia prin Ucraina.
Kievul a declarat în repetate rânduri că nu va prelungi contractul cu Gazprom.
OMV a declarat că se pregătește de ceva timp pentru eventuala întrerupere a gazului rusesc și că încă poate livra gaz clienților săi. OMV și-a asigurat capacitatea de transport din Germania și Italia către Austria, precum și contracte pe termen lung cu alți furnizori de gaze. De asemenea, poate obține gaze naturale lichefiate din Țările de Jos.
„OMV a declarat că a procurat suficient gaz din alte părți pentru a-și acoperi pierderile din Rusia. Dar ne așteptăm în continuare ca acest lucru să exacerbeze criza energetică din Austria, care a determinat scăderea semnificativă a cererii de gaze și a afectat sectorul de producție”, au declarat analiștii de la Eurointelligence.
„Economia Austriei este în prezent blocată în recesiune. Germania strănută, iar Austria răcește. Dar acest lucru se datorează și faptului că costurile mai ridicate ale energiei au redus capacitatea întreprinderilor de a investi”, au adăugat aceștia.
Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat pentru Reuters, în marja unei conferințe ONU privind schimbările climatice din Azerbaidjan, că toate țările UE care primesc gaz pe ruta ucraineană au acces la alte surse de aprovizionare care ar putea acoperi deficitul.
„Am spus foarte clar că există surse alternative de aprovizionare și că nu este necesară continuarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către Europa”, a declarat Simson.
Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…
Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…
Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…
Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…
This website uses cookies.
Read More