Energie

Gazul rusesc către Europa scade, pe măsură ce valul de căldură stimulează cererea

Fluxurile de gaze rusești către Europa au scăzut vineri sub cerere, coincizând cu un val de căldură timpuriu care a cuprins sudul şi cu creșterea prețurilor de referință deja ridicate din cauza temerilor că Europa ar putea avea dificultăți să-și facă stocurile la timp pentru iarnă, potrivit Reuters.

Italia și Slovacia au raportat că au primit mai puțin de jumătate din volumele obișnuite prin conducta Nordstream 1, care traversează Marea Baltică din Rusia până în Germania și reprezintă aproximativ 40% din fluxurile de gaze rusești către Uniunea Europeană.

Franța a declarat că nu a primit gaz rusesc de la Germania din 15 iunie.

Uniper din Germania a raportat livrarea cu 60% mai puțin gaz din Rusia decât s-a convenit, dar a spus că a reușit să compenseze deficitul din altă parte. Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a descris situația ca fiind tensionată, dar că livrările germane de gaz sunt stabile pentru moment.

Dependența UE de gazul rusesc și riscul ca Moscova să reducă livrările ca răzbunare pentru sancțiunile economice impuse după invadarea Ucrainei reprezintă mai probleme pentru UE, determinând-o să își construiască stocuri și să caute aprovizionare alternative.

Un val de căldură neobișnuit de timpuriu în anumite părți ale Spaniei și Franței s-a adăugat la îngrijorări, determinând mai multe achiziții de gaze, deoarece cererea de energie electrică necesară pentru alimentarea aerului condiționat a crescut.

Prețurile angro ale gazelor la hub-ul olandez TTF, punctul de referință european, au crescut, iar prețurile contractelor de furnizare de energie au crescut în toată Europa.

Eni din Italia (ENI.MI) a declarat că a primit vineri doar jumătate din cei 63 de milioane de metri cubi pe zi pe care i-a solicitat de la Gazprom Rusia (GAZP.MM), după ce a înregistrat un deficit în două zile precedente.

Premierul italian Mario Draghi, care a vizitat joi Ucraina împreună cu omologii săi francezi și germani, a acuzat Moscova că își folosește aprovizionarea cu gaz ca motive politice.

 

Însă Rusia a spus că conducta furnizează mai puțin gaz în Europa din cauza întârzierii reparaţiilor echipamentelor produse de compania germană Siemens Energy (ENR1n.DE) care au fost trimise în Canada pentru întreținere. Moscova trebuie să aştepte să vadă cum vor aborda compania şi Canada întârzierea, a declarat vineri viceprim-ministrul Alexander Novak.

Siemens Energy, la rândul său, a spus: „Din cauza sancțiunilor impuse de Canada, în prezent este imposibil ca Siemens Energy să livreze clientului turbine cu gaz reparate. În acest context, am informat guvernele canadian și german și lucrăm la o soluție viabilă.”

Canada a declarat anterior că este în discuții cu Germania pentru a rezolva problema.

Italia ar putea declara starea de alertă din cauza gazelor, săptămâna viitoare, dacă Rusia continuă să reducă livrările, au spus două surse guvernamentale, ceea ce ar însemna reducerea consumului de gaze, raționalizarea gazelor pentru utilizatorii industriali și creșterea producției de energie pe cărbune.

În Europa, importurile puternice de gaze naturale lichefiate au sporit nivelul de stocare. Stocurile pentru UE în ansamblu sunt la 52% din capacitate, chiar sub media pe cinci ani și peste cele 43% observate în urmă cu un an, au spus analiștii de la ING Research.

Dacă Gazprom repornește fluxurile Nord Stream la capacitate maximă, ceea ce este considerat puțin probabil, teoretic Europa ar putea umple depozitele de stocare până la o țintă de 80% până la 1 noiembrie, a declarat Kateryna Filippenko, analist principal la compania de consultanță Wood Mackenzie.

„Dar dacă Nord Stream continuă să ofere gaz la o capacitate de 45% sau dacă se oprește cu totul, Europa va putea reumple stocarea doar parțial – la 69% și, respectiv, 60%”, a spus ea.

„Dacă Gazprom continuă să restrângă fluxurile, în ambele cazuri stocarea se va epuiza pe parcursul iernii, cu excepția cazului în care se iau alte măsuri de cerere sau de aprovizionare sau Gazprom trimite gaz suplimentar prin capacitatea rezervată disponibilă prin Ucraina, deși credem că acest lucru este foarte puțin probabil”, a adăugat ea.

Odată cu creșterea temperaturilor, pentru a produce electricitate, centralele electrice spaniole au cumpărat joi mai mult gaz  decât în ​​orice altă zi de la începutul recordurilor, depășind un reper stabilit cu o zi înainte, a declarat operatorul sistemului de transport Enagas.

Gazprom ar putea crește fluxurile prin Ucraina pentru a compensa deficitul Nord Stream, dar nu a existat încă niciun semn că ar putea face acest lucru. În plus, fluxurile prin conducta Yamal-Europa curg spre est de câteva luni, mai degrabă decât pe direcția obișnuită spre vest, spre Germania.

Nord Stream 1 este, de asemenea, programat pentru întreținere anuală care va opri toate fluxurile între 11 iulie și 21 iulie.

Statele Unite au exportat LNG Europa de luni de zile. Dar o explozie săptămâna trecută la un terminal de export LNG din Texas îl va menține inactiv până în septembrie și va funcționa doar parțial până la sfârșitul anului 2022.

Instalația, care reprezintă aproximativ 20% din exporturile de LNG din SUA, este  un furnizor important pentru cumpărătorii europeni.

Articole recente

Ucraina: Şeful contraspionajului militar viitor ministru al apărării (deputat)

Şeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirilo Budanov, îl va înlocui pe Oleksii Reznikov în funcţia…

6 ore ago

Ciolacu acceptă posibilitatea unor schimbări de miniştri la rotativă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este posibil ca anumiţi miniştri să fie schimbaţi…

6 ore ago

Ciucă: România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze lichefiate

România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze naturale lichefiate…

7 ore ago

Nicolae Ciucă, în Egipt: Vrem să extindem cooperarea economică pe coridoarele de transport maritim

România şi Egiptul intenţionează să îşi consolideze cooperarea, inclusiv în domeniul transportului maritim, a declarat,…

7 ore ago

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării al Ucrainei, îşi va părăsi postul, șeful Serviciului de Informații probabil că îl va înlocui – presa ucraineană

*   Ministrul Apărării spune că va demisiona dacă Zelensky va ordona demiterea lui   Începând…

12 ore ago

Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare; vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra…

13 ore ago