Analize

Gelu Diaconu: Reforma sistemului înseamnă ceva infinit mai mult decât creșteri de taxe pe care orice prost le poate impune

Autor: Gelu Diaconu, fost președinte ANAF

România are după opt ani de guvernare diletantă o problemă de existență a statului și a economiei pe care o administrează. Nu este vorba doar de uriașul deficit bugetar, ci și de dezechilibrele profunde ale balanței comerciale și, implicit, de plăți.

Dacă în 2015 România îndeplinea în linii generale cele patru criterii majore/decisive de integrare în zona euro, astăzi suntem în pragul naufragiului.

Lista de măsuri asumată de așa-zisa coaliție pro-europeană este un fel de wishful thinking’s list. Cu de toate pentru toți dar, mai ales, cu puțin “deranj “ pentru activul de partid.

Reforma sistemului este un proces inevitabil. Înseamnă ceva infinit mai mult decât creșteri de taxe pe care orice prost le poate impune.

Fostul președinte Băsescu definea ceea ce însemna “deep state-ul”, adică, rezumativ, coloana vertebrală a administrației statului. Adică, funcționarii de carieră bine pregătiți, cei profund agresați în ultimii ani de incompetența politrucilor cu care s-a infestat administrația publică. Acestora, domnul Bolojan ar trebui să li se adreseze…Altfel, reducerea cu o cincime a aparatului bugetar nu se va face decât prin salvarea piloșilor și a incompetenților politici în detrimentul celor care târâș-grăpiș încă își mai fac datoria.

Nu voi analiza pachetul de masuri de reducere a deficitului bugetar…mi-ar fi fost cel mai simplu posibil.

Voi enunța doar trei mari propuneri de care depinde, în opinia mea, rezolvarea ecuației celor trei deficite care ne-au transformat într-un STAT SLAB, cu viitorul ipotecat:

-reorganizarea administrativ-teritorială prin regionalizare și scăderea la maxim jumătate a UAT-urilor existente;
-impunerea unui prag de minim 50% din venituri proprii la bugetele locale, sumele distribuite de la centru fiind doar pentru dezvoltare nu și pentru acoperirea cheltuielilor administrative curente;
-revizuirea în sensul scăderii drastice a sarcinii administrative impuse companiilor și cetățenilor (deseori prin invocarea gratuită a aquis-ului comunitar) prin reducerea procedurilor de consultare/avizare/aprobare prevăzute în cadrul legislativ primar și secundar.

Eu știu că premierul Bolojan are experiența și determinarea necesară să facă multe lucruri bune. Cu o condiție: să facă puține concesii activului din toate partidele coaliției și să nu uite că mulți oameni de bună credință din țara asta își pun speranța în ce va putea face el.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

7 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

8 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

8 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

9 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

11 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

12 ore ago

This website uses cookies.

Read More