Afaceri

Gemcorp vrea să-şi crească achiziţiile de cereale din zona Mării Negre pe care să le exporte în Africa

După un prim an în care a făcut tranzacţii cu cereale din zona Mării Negre şi Argentina, firma britanică Gemcorp Group intenţionează să îşi crească vânzările în Africa şi Orientul Mijlociu, unde invazia lăcustelor a afectat culturile agricole, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Gemcorp este una din ultimele companii care îşi extinde tranzacţiile cu cereale din bazinul Mării Negre. Compania a vândut în acest sezon aproximativ două milioane de tone de cereale, în principal grâu, în Africa şi Orientul Mijlociu şi aproximativ jumătate din aceste cereale au provenit din Rusia. Traderul a încheiat deja un acord pentru a furniza 200.000 de tone de grâu Etiopiei în lunile următoare şi intenţionează să utilizeze în principal cereale din Rusia şi Ucraina din următoarea recoltă.

“Suntem bine poziţionaţi să creştem în sezonul următor pe baza a ceea ce am realizat. Avem o poziţie în creştere pe piaţa din Rusia şi ne aşteptăm ca, în funcţie de calitate şi preţuri, Rusia să fie principala noastră ţară de origine”, a declarat directorul operaţional de la Gemcorp, Jamie Afnaim.

În acest sezon, însă, Rusia şi-a pierdut titlul de cel mai mare exportator mondial de grâu, parţial şi din cauza introducerii unor cote la export pentru a proteja aprovizionarea pieţei locale în contextul pandemiei de coronavirus. Guvernul de la Moscova analizează posibilitatea introducerii unor cote la export şi în următorul sezon, chiar dacă Rusia se aşteaptă la una din cele mai bune recolte din istorie.

“Suntem conştienţi că există riscul introducerii unor cote în următorul sezon. Ne vom îndrepta spre alte ţări dacă nu vor fi disponibile cereale din Rusia”, a spus Jamie Afnaim.

Directorul Gemcorp a precizat că în sezonul curent Etiopia a fost cea mai mare piaţă pentru Gemcorp iar grâul a fost cumpărat din Rusia, Ucraina şi Argentina. Compania care a fost înfiinţată în 2014 de fostul partener de la Goldman Sachs Group Inc., Atanas Bostandjiev, a vândut cereale şi în alte ţări, inclusiv în Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu.

În prezent, Africa şi Orientul Mijlociu se confruntă cu cea mai gravă invazie de lăcuste din ultimele decenii care pune în pericol securitatea alimentară în unele zone ale regiunii. Banca Mondială avertizează că un eventual eşec în combaterea invaziei de lăcuste în Cornul Africii şi Yemen ar putea provoca pierderi de culturi şi şeptel în valoare de până la 8,5 miliarde dolari până la finele anului.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

5 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

6 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

6 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

7 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

9 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

10 ore ago

This website uses cookies.

Read More