Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzLegăturile dintre România şi SUA au ajuns la punctul culminant de la stabilirea relaţiilor diplomatice în urmă cu aproape 140 de ani
În ultimii ani, relaţia bilaterală dintre România şi Statele Unite ale Americii s-a consolidat profund, pe toate dimensiunile, ajungând la un maxim istoric potrivit tuturor evaluărilor, susţine George Maior, Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, într-un punct de vedere cu privire la stadiul relaţiilor româno-americane în contextul interesului manifestat de unele voci publice din România.
Domnia sa continuă: “Apreciem preocuparea unor lideri politici pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic româno-american şi mă bucur că am din nou oportunitatea de a răspunde unor nelinişti ocazionale, prin prezentarea unor date statistice clare care arată indubitabil faptul că legăturile dintre România şi SUA au ajuns la cel mai solid nivel de la stabilirea relaţiilor diplomatice în urmă cu aproape 140 de ani.
Pe această cale, doresc să felicit Ministerul de Externe şi pe toţi diplomaţii români care au lucrat intens în ultimii ani pentru a ajunge în acest punct culminant.
Pentru a ajuta la o înţelegere mai bună a stadiului relaţiilor româno-americane şi a clarifica anumite confuzii, aş dori să informez opinia publică asupra următoarelor realităţi din timpul mandatului meu:
Ambasada României va lucra intens în perioada următoare pentru organizarea unor vizite în SUA ale preşedintelui, premierului şi a oricărui alt oficial român. De asemenea, lucrăm la perfectarea unor vizite la nivel înalt ale reprezentanţilor SUA în România.
Toate aceste repere au făcut să ajungem astăzi la punctul culminant al relaţiei bilaterale româno-americane din ultimii aproape 140 de ani, cu dezvoltări puternice pe toate planurile: economic, politic, militar, cultural, educaţional. Îi felicit pe această cale pe diplomaţii români şi îi încurajez să îşi păstreze încrederea şi să rămână dedicaţi serviciului public pe care îl îndeplinesc cu eficienţă, asigurând o reprezentare demnă a României în SUA şi în lume”.
Ieri, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că pentru organizarea vizitei sale recente în SUA nu au fost implicate Ambasada României la Washington şi reprezentanţa diplomatică americană de la Bucureşti, susţinând că relaţia România-SUA trebuie să fie “directă”, nu “mijlocită” de ambasadorul George Maior.
“E bine ca această relaţie să fie una directă, şi nu mijlocită printr-un ambasador care nu ştiu pe cine reprezintă acolo: statul paralel din România, fundaţiile Soros şi anexele, pe doamna Kovesi, pe Coldea, pe Dumbravă, nu ştiu. (…) Sunt din 2014 preşedinte al Senatului. Ambasadorul României nu a fost capabil să aranjeze o singură vizită oficială, nu numai pentru mine, ci şi pentru prim-miniştrii care au fost în funcţie. Nimic. Oamenii aceia vor să ne cunoască. Probabil vor urma şi alte contacte, fie mergând noi la Washington, fie venind ei încoace. Avem suficiente motive să dorim ca această relaţie să capete şi altă dimensiune decât cea prezentă”, a spus Tăriceanu la DC News.
Relaţia României cu SUA a fost caracterizată drept “bună” de Tăriceanu.
“Ea se bazează aproape în mod exclusiv pe domeniul apărării şi pe domeniul informaţiilor secrete. Dar să ştiţi că relaţia între noi şi SUA mai are şi alte componente, care nu sunt dezvoltate deloc. (…) Americanii nu au avut până acum posibilitatea să vadă rolul politic pe care îl joacă România”, a afirmat Tăriceanu.
El a explicat că vizita sa a fost stabilită prin diverse contacte, printr-o firmă de consultanţă.
“Nici Ambasada SUA la Bucureşti, nici Ambasada României la Washington nu au avut nicio contribuţie. Prin diverse contacte. Am avut o firma de consultanţă care a fost angajată şi care s-a ocupat nu numai de aceste întrevederi, ci are o misiune mai largă de asigurare a componentei de public relations, de relaţionare cu media, pentru că constat că imaginea României în SUA este o imagine deformată, proiectată răuvoitor de multe vreme. Ambasadorul SUA la Bucureşti are nişte poziţii pe care le cunoaştem şi nu vreau să le comentez, constante. Ambasada României la Washington, sau mai bine zis ambasadorul României la Washington, a continuat linia din timpul preşedintelui Băsescu de a izola practic conducerea politică a României şi de a nu angaja nişte contacte care să permită americanilor să cunoască leadershipul politic din România şi modul în care noi înţelegem relaţia strategică cu SUA. Atunci, sigur că am utilizat mijloace legale şi legitime care să îmi permită mie şi României ca să proiectăm o altă imagine, modul în care vedem relaţia euroatlantică”, a adăugat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a subliniat că îşi doreşte “detensionarea” relaţiei SUA-UE.
“Aş vrea să contribuim la detensionarea relaţiei existente în momentul de faţă între SUA şi UE, pe care o văd pe cale să se deterioreze. Eu cred că ar fi o greşeală imensă, de care ar profita evident Rusia, să vadă această relaţie slăbindu-se sau chiar deteriorându-se”, a punctat Tăriceanu, citat de Agerpres.
El a menţionat că miercuri s-a întâlnit cu ambasadorul României la Washington, George Maior. “Am avut ieri o scurtă întrevedere. Ieri după-amiază, înainte de plecare, la mine la hotel. Atât”, a mai spus Tăriceanu.
În luna septembrie a anului trecut, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunțat că i-a cerut ministrului de Externe Teodor Meleșcanu să demareze procedura de chemare în țară a lui George Maior, ambasadorul României la Washington, în urma reacţiei acestuia la scrisoarea trimisă de Rudy Giuliani președintelui Klaus Iohannis prin care critică lupta anticorupție din România: „Domnul Maior ar trebui rechemat pentru că are de dat explicații despre protocoale și alte acuzații care i se aduc.Pozițiile pe care le-a avut depășesc statutul unui ambasador. Am văzut că eu aș fi plătit scrisoarea lui Giuliani (…) Eu nu am de unde să știu asta și, vreți să vă spun ceva, nici nu mă interesează. Contează conținutul. Nouă ni se pare normal ca justiția din România să fie penetrată de SRI atâția ani? Vi se pare normal să existe protocol între SRI și Înalta Curte? Eu cred că toate trebuie declasificate, publicate și anulate, protocoalele și efectele lor. Statul de drept nu înseamnă statul de drepți. Dacă domnul Meleșcanu va considera că nu e oportun din punct de vedere diplomatic sau juridic, atunci discutăm în Coaliție”.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
This website uses cookies.
Read More