ANRE a aprobat ieri acordarea de noi licențe pentru megawați regenerabili
Busola Competitivității oferă Uniunii Europene o direcție clară într-un context economic și energetic din ce în ce mai competitiv, ne-a transmis președintele ANRE, George Niculescu.
Acesta susține: “Tranziția către o economie verde trebuie să fie echilibrată cu menținerea unei industrii puternice și a securității energetice. România are un rol strategic în această transformare, datorită resurselor sale energetice diverse și vaste, a mixului energetic echilibrat și poziției sale geografice.
Gimnastica cu politici publice poate face ca țara noastră să piardă mii de megawați și miliarde de euro, ceea ce ar vulnerabiliza atât economia românească, dar mai ales Sistemul Energetic Național și, nu în ultimul rând, consumatorul de energie.
Documentele programatice legate de sectorul energetic al României, comunicate deja instituțiilor europene, reprezintă temeiul pe baza căruia investitori și operatori economici pe întreg lanțul de producție-transport-distribuție-furnizare au pregătit finanțări și au bugetat bani, care nu sunt deloc puțini. În condițiile unui orizont care se schimbă mereu, acești investitori s-ar confunta cu o situație similară cu aceea de a construi o fundație în nisipuri mișcătoare, ceea ce i-ar face ca, în final, să abandoneze. Iar costul de miliarde de euro al acestui abandon ar fi suportat de România, așa cum ar fi suportată și vulnerabilitatea energetică.
În calitate de autoritate de reglementare, ANRE susține inițiativele care consolidează reziliența pieței de energie, atrag investiții și protejează consumatorii de energie. O Europă competitivă înseamnă o Europă care își asigură independența energetică prin accelerarea investițiilor, sprijină inovația și creează un cadru predictibil pentru toți actorii economici.
Busola Competitivității nu este doar un document strategic, ci un semnal că Europa trebuie să acționeze rapid și eficient pentru a-și menține poziția economică globală.
România este pregătită să fie parte activă a acestui efort, iar faptul că investitorii consideră România o insulă de stabilitate în regiune este reprezentat de apetitul crescut spre noi investiții în sectorul energetic”.
Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat ieri acordarea a 3 autorizații de înființare pentru 67 MW și 9 MW dedicați stocării de energie. În plus, ANRE a mai aprobat acordarea a 6 licențe de exploatare comercială pentru 147 MW plus încă 30 MW de stocare. “Toți acești zeci și sute de megawați sunt regenerabili, anunță președintele ANRE.
Diminuarea birocraţiei şi a costurilor cu energia se numără printre obiectivele enunţate miercuri de Comisia Europeană în “Busola Competitivităţii”, un plan de creştere a competitivităţii UE ce plasează companiile în centrul mandatului de cinci ani al preşedintei Ursula von der Leyen, după ce aceasta a pus în ultimii ani accentul mai mult pe protejarea mediului, relatează AFP.
Prezentarea “Busolei Competitivităţii” vine sub presiunea ameninţărilor noului preşedinte american Donald Trump de creştere a protecţionismului prin introducerea de taxe vamale şi de asemenea sub presiunea investiţiilor uriaşe în inteligenţa artificială (AI).
Primele propuneri concrete privind reducerea poverii administrative asupra companiilor şi ajutoarele pentru industria curată sunt aşteptate pe 26 februarie.