Energie

George Niculescu, ANRE: Rata de rentabilitate (RRR) a operatorilor de distribuție și transport din domeniul energiei – 6,94%; 1% în plus pentru stimularea investițiilor – video live

  • 50-55 lei/MWh, cumulat, pe cinci ani de zile  – creșterea în factura clienților  

Rata de rentabilitate (RRR) a operatorilor de distribuție și transport din domeniul energiei, pentru perioada a cincea de reglementare, este de 6,94%. Aceasta se va aplica din 1 ianuarie 2025. Potrivit preşedintelui ANRE George Niculescu, ANRE nu este o frînă în calea investițiilor şi de aceea se introduce un principiu prin care sunt răsplătiţi   și bonificaţi operatorii de distribuție care înțeleg nevoia de investiții și care chiar fac aceste investiții, prin acordarea a 1% în plus pentru stimularea investiţiilor.

Astfel, Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat astăzi, 6 august, în unanimitate, noua rată reglementată a rentabilității capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare. Aceasta este 6,94%.

 

 

George Niculescu, președintele ANRE, a declarat: “Comitetul de reglementare a aprobat noua rată de rentabilitate de 6,94%.  În plus, avem criterii prin care, în funcție de nivelul de investiții pe care le vor face, operatorii de distribuție să mai primească încă un procent.

Nu a fost un proces pe care l-am adoptat pe repede înainte. Este pentru prima dată când Autoritatea de Reglementare contractează pe SEAP un studiu de consultanță din care am avut o propunere a consultantului cu privire la setarea ratei de rentabilitate, ținând cont de contextul economic din România, precum și din Europa.

Este pentru prima dată când am intrat într-un amplu proces de dezbatere cu privire la valoarea acestei rate de rentabilitate cu operatorii de distribuție. Acest ordin a stat în transparență și în consultare publică de două ori – o dată în 30 de zile și o dată 10 zile. Am avut mai mult de 5 sau 6 întâlniri la nivel de conducere cu operatorii de distribuție, individual sau la nivel de reprezentativitate, mă refer la federația patronală ACUE, precum și la nivel tehnic între consultanții operatorilor de distribuție și Direcția de specialitate din cadrul Autorității de reglementare.

De asemenea am avut discuţii cu toți membrii Comitetului de reglementare,  pentru că ne-am dorit ca atunci când introducem pe ordinea de zi a Comitetului de reglementare acest punct foarte important, toată lumea să fie confortabilă, să fie cea mai bună decizie pentru a menține un echilibru între nevoia de investiții pe care reţelele de distribuţie o au şi  limita de suportabilitate a consumatorilor, care prin tariful de distribuție plătesc această rată reglementată.

În urma acestor lungi dezbateri, vreau să vă spun că astăzi, în unanimitate, Comitetul de reglementare a adoptat o rată de rentabilitate pentru perioada a 5-a de reglementare în valoare de 6,94%. Țin să vă precizez faptul că rata de rentabilitate pentru perioada a patra de reglementare a fost de 6,39%. Observăm o creștere. De asemenea, în principiile metodologice care sunt astăzi în proces de consultare publică, avem criterii prin care operatorii de distribuție, în funcție de nivelul de investiții pe care îl vor realiza în vederea dezvoltării rețelelor de distribuție,  vor fi bonificaţi cu încă un procent.

Dacă ne uităm la valoarea minimă de investiții, care este de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe an a tuturor operatorilor de distribuție, vedem că la această valoare se aplică rata de rentabilitate aprobată astăzi în Comitetul de reglementare de 6,94%. În cazul în care operatorii de distribuție își depășesc acest nivel minim de investiții, atunci vor fi bonificaţi cu încă un procent, valoarea devenind pentru diferență de 7,94%.

Vreau să vă spun din capul locului că Autoritatea de Reglementare nu este o frână în calea investițiilor operatorilor de distribuție în rețelele de distribuție de energie electrică și gaze naturale. De aceea, introducem acest principiu în consultare publică  prin care răsplătim și bonificăm operatorii de distribuție care au înțeles nevoia de investiții și care chiar fac aceste investiții.

Este o metodă mai eficientă decât aceea de a acorda un WACC (n.r costul mediu ponderat al capitalului)  mai mare pentru valoarea minimă de investiții, existând riscul ca la sfârșitul perioadei a cincea de reglementare să observăm că operatorii de distribuție își mențin investițiile la valoarea minimă pentru care primesc o rată de rentabilitate mărită.

Suntem de acord că rețelele de distribuție au nevoie de investiții. Suntem dispuși să bonificăm aceste investiții cu încă un procent, dar consumatorii de energie din România trebuie să înțeleagă pentru ce plătesc mai mult. Şi aici mă refer la anumiți indicatori de performanță, care, de asemenea, sunt trecuți în principiile metodologice care se află în dezbatere publică astăzi și vorbim de ținte foarte clare cu privire la digitalizarea rețelelor de distribuție, pentru că și noi, la Autoritate, ne dorim să avem un grad mai mare de digitalizare a rețelelor, spre deosebire de nivelul la care acestea sunt digitalizate astăzi, precum și îmbunătățirea unor indicatori precum SAIDI sau SAIFI ce țin de răspunsul la intervenții în caz de avarii etc.

Toate sunt trecute în metodologia care se află astăzi pe site în consultare publică și despre acești indicatori de performanță vorbim despre o extra- bonificație de 0,5% în cazul în care acești indicatori de performanță sunt atinși. În cazul în care acești indicatori de performanță nu sunt atinși, sunt în discuții cu Direcția de specialitate și cu colegii din Comitetul de reglementare ca această bonificație să se transforme într- o măsură coercitivă, pentru că ne dorim ca aceste ținte să fie îndeplinite, iar operatorii de distribuție care nu le îndeplinesc să aibă o măsură coercitivă.

Potrivit lui George Niculescu, pe joasă tensiune, cumulat pe 5 ani, creșterea în factură  estimată este de 50 de lei/MWh. Această valoare se poate modifica în funcție de nivelul investițiilor operatorilor pe care le fac.

Menționăm că operatorii de distribuție au solicitat o RRR de 9,42%.

Nivelul actual al RRR este de 6,39%.

 

 

 

 

Articole recente

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

46 de minute ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

59 de minute ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

2 ore ago

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…

2 ore ago

Israelul anunţă întreruperea operaţiunilor militare în trei zone din Fâşia Gaza

Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More