Energie

George Niculescu: ANRE renunţă la ideea de a trece de la preţ marginal la preţ de ofertă pe piaţa de echilibrare; Se micşorează perioada de probă; Consiliul Concurenţei vrea transparentizarea datelor din Piața de Echilibrare     

ANRE renunţă la ideea de a trece de la preţ marginal la preţ de ofertă pe piaţa de echilibrare, iar Consiliul Concurenţei vrea transparentizarea datelor din Piața de Echilibrare, a anunţat preşedintele ANRE George Niculescu.

Acesta a explicat: “Am analizat împreună cu colegii din Direcția de specialitate şi am constatat că trecerea de la preț marginal la preț de ofertă s- ar putea să nu aibă efectul pe care ni- l doream, și anume acela de a înregistra scăderi pe piața de echilibrare. Ţinând cont şi de punctele de vedere pe care le- am primit în urma procesului de consultare publică cu privire la această idee din Ordin, am luat decizia să eliminăm această prevedere și să o înlocuim cu un principiu ce se referă la perioada producătorii de energie stau în perioada de probe și mă refer aici la niște termene maximale în care să poată să facă acest lucru.

Producătorii de energie electrică care stau în perioada de probe – unii dintre ei au această perioadă de 24 de luni – nu plătesc dezechilibre, primesc pentru energia pe care o produc și livrează în rețea un preț ce este compus din media de pe ultimele trei luni a prețului înregistrat pe PZU. Deci practic un preț mai mare decât fiecare interval de decontare în care ei produc și livrează în rețea. De aceea, împreună cu colegii de la Direcția de specialitate și cu domnul vicepreședinte Andronache (n.r. Gabriel Andronache), am luat decizia de a interveni și de a seta următoarele termene – pentru puteri instalate de până într-un megawatt maxim 6 luni, pentru puteri între 1 și 5 megawați și 5 și 20 de megawați tip B și tip C 12 luni, iar peste 20 de megawați maxim 24 de luni.

Termenele acestea sunt maximale, nu este neapărat nevoie ca termenele să fie acordate la nivelul maximal. Ele pot fi termene mult mai mici în interiorul acestor termene maxime.

De asemenea, prețul la care se va deconta energia produsă pe perioada de probe va fi minimul dintre valoarea de 400 de lei pe megawatt oră şi prețul pe fiecare interval de decontare din PZU, deci practic nu vor mai avea un preț în medie, așa cum a fost până acum. Estimăm reduceri semnificative ale prețului în Piața de echilibrare numai prin această măsură.

O altă măsură pe care o luăm în considerare este o propunere pe care am primit o din partea Consiliului Concurenței, și anume transparentizarea datelor din Piața de Echilibrare.

Dacă aceste costuri din piața de echilibrare în final sunt transferate consumatorilor, este normal ca nu doar consumatorii, ci oricine este interesat să poată vedea valorile la care se tranzacționează aceste volume de energie și, de ce nu, avand în vedere că nu se încalcă absolut niciun fel de directivă sau regulament, să vedem și care sunt societățile comerciale care tranzacționează aceste cantități de energie la prețurile pe care le- am văzut cu toții în Piața de echilibrare – prețuri de 10.000 de lei pe megawatt oră.

De asemenea, avem în vedere  introducerea conceptului de cerere elastică a operatorului de transport și sistem pentru rezervele de echilibrare cu activare automată sau manuală. Este vorba despre un mecanism foarte tehnic.

În principiu, cam acestea sunt modificările pe care vrem să le facem în Piața de echilibrare. Ordinul privind Piața de Echilibrare va fi postat din nou în consultare publică pentru încă zece zile având în vedere aceste modificări și propuneri venite inclusiv de la Consiliul Concurenței. După aceea, vom trece la avizarea internă și la promovarea lui în Comitetul de reglementare”.

În vara acestui an, preţurile pe piaţa de echilibrare au fost foarte mari. Fostul ministru Virgil Popescu a declarat într-un interviu pentru Financial Intelligence:  ” Există un jucător pe piața de echilibrare, cu capacitate mică de stocaj, care aruncă în piață capacitatea pe care o are exact în momentele de vârf. Nu face ceva ilegal, face ceva pe lege. De ce o face? Trebuie văzut de ce i se permite să facă asta.

Dacă aruncă capacitatea pe piață exact în ora de vârf și vinde cu 5-6000 lei megawattul, sau poate şi mai mult, designul  de piață este așa conceput pe piața de echilibrare încât toate prețurile se duc la prețul cel mai mare. Cine câștigă? Acel jucător. El nu mai este taxat la diferența între prețul de vânzare de 5000 de lei și 400 de lei, pentru că este o investiție după anul 2022 şi atunci nu se i mai aplică supra-impozitarea și speculează acest lucru. Ce trebuie facut? Schimbarea acestui design, chiar și pe o perioadă limitată de timp până intră în piață mai multe capacitate de stocare în funcțiune pentru a fi concurență și aici, astfel încât să împiedice acest lucru”.

Referitor la perioada de probe, Virgil Popescu, fostul ministru al energiei, ne-a declarat: “Este foarte bine că se micşorează această perioadă de timp. Doi ani de zile pentru perioada de probe este foarte mult.  Cred că a fost un Ordin (n.r. Ordinul 33/2021) dat cu dedicaţie de fosta conducere ANRE. Ordinul a fost dat în perioada de criză energetică, cu prețuri foarte mari în PZU. Atunci investitorii puteau să își recupereze investiția rapid.

Gândiți- vă ce înseamnă, de exemplu, ca un parc fotovoltaic de 50 de megawați să stea în probe tehnice doi ani de zile şi să primească preț mediu PZU pe 90 de zile, așa cum scrie în Ordin, pentru toată energia produsă, fie că o produce ziua sau nu o produce noaptea. În mod normal, prețul la energie produsă fotovoltaic pe timpul zilei este foarte mic. Acest exemplu de parc fotovoltaic este favorizat puternic de ordinul ANRE. Dacă stai doi ani în astfel de probe, câştigi suficient  ca să îţi scoţi banii pe investiţie. Şi ne mai mirăm că avem preţul mare la energie pe PZU. Dacă acea energie ar fi intrat în piaţă, ar fi scăzut preţul. În plus, aceste companii nu plătesc nici dezechilibrele. Nu au nicio treabă cu echilibrarea, nu plătesc dezechilibrele, nu trebuie să își facă prognoze de producție. Stau doi ani pur și simplu și încasează bani.  Cred că ANRE trebuie să investigheze cine a  beneficiat de pe urma acestui Ordin. Poate și Consiliul Concurenței ar trebui să analizeze dacă nu este cumva un ajutor de stat mascat dat de către ANRE”.

 

 

 

 

 

View Comments

  • Este foarte curios că abia acum,cînd sta bine mersi in calitate de europarlamentar,d-nul Virgil Popescu face comentarii la activitatea ANRE !
    Nu cumva ANRE a funcționat și în perioada cînd el era ministru al energiei ?
    Si nu cumva ANRE este subordonată guvernului ?

  • Scuze,ANRE este subordonată Parlamentului!
    Și nu cumva ANRE avea obligația de a interveni cînd apar asemenea distorsiuni pe piata de energie ?

Articole recente

Estonia l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei pentru încălcarea frontierei sale maritime

Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…

2 ore ago

Germania anunţă organizarea cu sprijinul Iordaniei a unui “pod aerian umanitar” către Gaza

Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…

2 ore ago

Oprea: În cazierul meu judiciar nu apare menţiunea unei condamnări, reabilitări sau prescripţie a răspunderii penale

Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…

3 ore ago

SUA vor ajuta Argentina să reintre în programul Visa Waiver, anunţă Departamentul Securităţii Interne

Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…

3 ore ago

Trump anunţă înfiinţarea în curând de către SUA a unor centre de distribuţie a alimentelor în Fâşia Gaza

Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…

3 ore ago

Netanyahu: Ofensiva în Gaza nu va înceta până când “Hamasul nu va fi eliminat, iar ostaticii eliberaţi”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More