Candidatul naționalist la alegerile prezidențiale, George Simion, a declarat joi că România ar trebui să recupereze activele energetice valoroase ale țării de la investitorii străini — o cerere care ar putea fi bine primită de alegători, dar care riscă să tulbure perspectivele economice deja fragile ale țării, scrie Politico.
Înaintea alegerilor de duminică, care sunt urmărite cu mare interes, Simion a declarat că dorește să recâștige controlul asupra Petrom, gigantul energetic al țării, care este în prezent deținut în majoritate de compania austriacă OMV. Acest lucru ar însemna preluarea benzinăriilor și a marii rafinării Petrobrazi. Simion și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de ceea ce consideră a fi dezvoltarea lentă a rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră de către OMV.
Inspirându-se din mișcarea MAGA a președintelui american Donald Trump, Simion a declarat pentru POLITICO: „Avem cele mai mari cantități de petrol și gaze naturale din toate țările Uniunii Europene. Și eu sunt un candidat al mișcării «România pe primul loc». Poziția mea este foarte clară: să folosim resursele naturale pe care le avem pentru a dezvolta economia”.
Politico scrie: “Strategia electorală a lui Simion este de a exploata nemulțumirea românilor față de privatizarea industriilor cheie după căderea comunismului. Mulți se plâng că bijuteriile coroanei economiei țării au fost vândute prea ieftin unor companii legate de fostele servicii de securitate.
Fondatorul Alianței pentru Unitatea Românilor, în vârstă de 38 de ani, a declarat că privatizările au fost „foarte proaste” și au lăsat oamenii obișnuiți „frustrați”.
Riscul pentru Simion este însă că investitorii ar putea deveni rapid ostili, ar putea retrage fondurile și ar putea submina economia țării dacă consideră că România nu mai este un loc sigur pentru a face afaceri.
Referindu-se la aceste posibile consecințe, Simion a insistat că Bucureștiul va ajunge la un acord la un preț corect pentru cumpărarea OMV. „Vom respecta pe deplin angajamentele asumate în cadrul alianței noastre internaționale în domeniul comerțului exterior. Așadar, acest lucru se poate face într-o economie internațională, plătind companiei costul corect prin negocieri”, a afirmat el.
El a adăugat că a purtat discuții cu reprezentanții OMV și a insistat că firma este „interesată să vândă rafinăria și benzinăriile” pe care le operează în România.
Politicianul de dreapta s-a plâns și de operațiunile companiei austriece în Marea Neagră. „După cum bine știți, avem gaze onshore și offshore, iar gazele offshore ar fi trebuit exploatate de OMV, dar ei întârzie acest lucru, ceea ce reprezintă o problemă de securitate pentru noi și pentru întreaga Europă.”
OMV nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii cu privire la planurile lui Simion.
Sondajul Poll of Polls realizat de POLITICO estimează că Simion are sprijinul a aproximativ 49% dintre alegători înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în care îl va înfrunta pe rivalul său de centru, Nicușor Dan, care are 46% din intențiile de vot.
În timp ce România a petrecut ultimele trei decenii încercând să atragă investiții străine din toată Europa, Simion și aliatul său – candidatul la președinție interzis Călin Georgescu – adoptă un ton mai naționalist.
Georgescu, potențial prim-ministru într-o administrație Simion, a criticat și rolul multinaționalelor străine în campania sa prezidențială de anul trecut”.