Categories: International

George Soros spune că civilizația ar putea să nu supraviețuiască războiului lui Putin din Ucraina şi avertizează asupra crizei globale

  • Soros îi vede pe Putin și Xi drept „cea mai mare amenințare la adresa societății deschise”

Miliardarul liberal George Soros a avertizat marți cu privire la o criză globală și a spus că invazia Ucrainei de către Rusia ar putea fi privită ca punct de plecare al celui de-al treilea război mondial, potrivit CNBC.

La cina sa anuală din cadrul Forumului Economic Mondial, Soros a spus că cursul istoriei s-a schimbat dramatic de la ultimul eveniment de la Davos, Elveția.

„Rusia a invadat Ucraina. Acest lucru a zguduit Europa până în miezul ei”, a spus el audienței.

„Uniunea Europeană a fost înființată tocmai pentru a preveni așa ceva. Chiar și atunci când luptele se vor opri, așa cum va trebui în cele din urmă, situația nu va reveni niciodată la status-quo-ul dinainte. Invazia rusă s-ar putea dovedi a fi începutul celui de-al treilea război mondial, iar civilizația noastră s-ar putea să nu-i supraviețuiască”, a avertizat Soros, conform CNBC.

Miliardarul a mai spus că alte probleme care privesc omenirea, cum ar fi pandemiile, schimbările climatice și evitarea războiului nuclear, menținerea instituțiilor globale, au trebuit să treacă pe un loc secund. „De aceea spun că civilizația noastră ar putea să nu supraviețuiască”, a adăugat el mai târziu.

Soros, născut în Ungaria într-o familie de evrei care a supraviețuit ocupației naziste, a emigrat în Marea Britanie și mai târziu în Statele Unite. Soros  finanțează organizații caritabile liberale și organizații neguvernamentale din întreaga lume prin intermediul Fundațiilor pentru Societatea Deschisă și a pariat împotriva lirei sterline în 1992.

Vorbind marți, Soros a spus că lupta împotriva schimbărilor climatice a trebuit să ocupe locul al doilea, în timpul războiului din Ucraina.

„Acum,  experții ne spun că am rămas deja cu mult în urmă, iar schimbările climatice sunt pe punctul de a deveni ireversibile. Acesta ar putea fi sfârșitul civilizației noastre”, a spus el.

Invazia Ucrainei de către Rusia este văzută de foarte mulţi ca punând tranziția energetică planificată la o răscruce. Prețurile gazelor și petrolului au crescut, iar piețele energetice mondiale au fost destabilizate sever. Utilizarea cărbunelui a crescut, pe măsură ce națiunile occidentale caută cu disperare alternative la hidrocarburile rusești.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat că asaltul Kremlinului asupra Ucrainei va avea probabil implicații majore pentru obiectivele de încălzire globală. Guterres a descris această goană către combustibilii fosili drept „nebunie”, înainte de a avertiza că „dependența umanității de combustibilii fosili este o distrugere asigurată reciproc”.

Soros spune că perspectiva schimbărilor climatice ireversibile este „deosebit de înfricoșătoare”. „Majoritatea dintre noi acceptă ideea că în cele din urmă trebuie să murim, dar considerăm de la sine înțeles că civilizația noastră va supraviețui”, a spus el.

„Prin urmare, trebuie să ne mobilizăm toate resursele pentru a duce războiul la un sfârșit timpuriu. Cel mai bun și poate singurul mod de a ne păstra civilizația este să-l învingem pe [președintele rus Vladimir] Putin. Aceasta este concluzia”, a adăugat el.

Soros și-a concentrat discursul pe ascensiunea „regimurilor represive” ale președintelui rus Vladimir Putin și ale președintelui chinez Xi Jinping, numind cele două țări „cea mai mare amenințare pentru societatea deschisă”.

Cei doi lideri au făcut „greșeli uluitoare”, a spus Soros. „Putin se aștepta să fie primit în Ucraina ca un eliberator; Xi Jinping se ține de o politică Zero Covid care nu poate fi susținută.”

Blocajele persistente din China vor perturba lanțurile de aprovizionare, ceea ce ar putea menține inflația din întreaga lume ridicată și ar putea crea o criză globală, a spus el. El a adăugat că erorile lui Xi ar putea să-l coste cel de-al treilea mandat, pentru care se pregăteşte.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a devenit cea mai recentă bancă care și-a redus prognoza pentru PIB-ul Chinei, la 4% de la 4,5%, după ce datele din aprilie au arătat o scădere a creșterii, deoarece controalele Covid-19 au restrâns activitatea comercială.

Critici anterioare

În anii trecuţi, Soros a folosit Forumul Mondial de la Davos pentru a face critici dure.

La ultima întâlnire, în ianuarie 2020, el a sugerat fără dovezi că Facebook Inc. ar putea conspira pentru a-l ajuta pe Donald Trump, care a pierdut președinția SUA mai târziu în acel an.

În 2019, fostul administrator de fonduri speculative a avertizat despre „pericolul de moarte” al utilizării de către China a inteligenței artificiale pentru a-și reprima cetățenii, o temă pe care a abordat-o din nou în discursul său de marți.

„AI (inteligenţa artificială) este deosebit de bună în a produce instrumente de control care ajută regimurile represive și pun în pericol societățile deschise”, a spus Soros. „Covid-19 a ajutat, de asemenea, la legitimarea instrumentelor de control, deoarece acestea sunt cu adevărat utile în combaterea virusului.”

El a comentat și starea politicii europene. Fostul cancelar german Angela Merkel a făcut din Germania cea mai performantă economie din regiune, în parte datorită acordurilor cu Rusia pentru gaze și China pentru exporturile de automobile, dar acum „există un preț mare de plătit”, a spus miliardarul, conform Bloomberg.

„Economia Germaniei trebuie reorientată”, a spus Soros. „Și asta va dura mult.”

Pachetul de măsuri REPowerEU al Uniunii Europene dezvăluit săptămâna trecută îl va face pe cancelarul Olaf Scholz „deosebit de îngrijorat” din cauza acordurilor anterioare ale lui Merkel, a spus Soros. În schimb, premierul italian Mario Draghi este „mai curajos”, chiar dacă țara este la fel de dependentă de gazul Rusiei.

Soros are o avere personală de 8,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Articole recente

Ciucă: Decizia SUA privind finanţarea pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România confirmă soliditatea parteneriatului strategic

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari…

23 de minute ago

Iohannis: Asigurarea securităţii energetice – obiectiv comun al parteneriatului strategic româno-american

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, duminică, anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, privind finanţarea cu 14 milioane…

26 de minute ago

Ucraina: Johnson îl avertizează pe Macron împotriva “oricărei tentative” de soluţie negociată “acum”

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat duminică pe preşedintele francez Emmanuel Macron împotriva tentativei de…

5 ore ago

Compania Austrian Airlines a anulat zeci de zboruri din cauza contaminărilor cu COVID-19 în rândul personalului său

Compania aeriană austriacă Austrian Airlines a fost nevoită să anuleze sâmbătă 52 din cele 360…

7 ore ago

Summitul G7: Biden îi mulţumeşte lui Scholz pentru ‘leadership’ în criza legată de Ucraina

Preşedintele SUA Joe Biden i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz pentru "leadership-ul" său asupra răspunsului…

7 ore ago