Deputatul PNL George Tuţă a depus pe 18 mai 2021 un proiect de Lege care vizează interdicţia adresată instituţiilor publice de a solicita cetăţenilor acte sau copii după acte emise de autorităţi publice.
”Vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari care au semnat acest proiect de lege, prin care facem un pas necesar şi aşteptat, totodată, de cetăţeni, dar şi de cei din administraţia publică: debirocratizare. Sunt un susţinător al simplificării proceselor prin care putem îmbunătăţi relaţia dintre cetăţean şi stat. Am încredere că acest proiect de lege va fi adoptat în cel mai scurt timp şi va deveni un exemplu de bună practică pentru fiecare instituţie din ţara noastră”, a declarat deputatul George Tuţă.
Potrivit deputatului PNL, România are nevoie de o accelerare a procesului de debirocratizare și de simplificarea proceselor administrative. Pe lângă măsurile luate de Guvern este necesar să adoptăm măsuri legislative care să faciliteze acest proces. Scopul este de a reduce eforturile de procurare a documentelor în vederea obținerii unor servicii publice care să urmeze procese mai eficiente.
Va fi introdusă reglementarea ca instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale sau locale să nu aibă dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice, în vederea soluţionării unui serviciu public, copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.
Proiectul de act normativ va crea premisele unui cadru mai eficient al procesului de acces la servicii publice, prin obligarea instituţiilor publice să îşi dezvolte baze de date interconectate şi proceduri simplificate de interogare a acestora.
Practic, documentele solicitate în original sau copie de administraţia publică se regăsesc în baze de date existente la nivelul altor autorităţi publice, nefiind necesar decât un transfer electronic de cunoaştere în interiorul statului, potrivit lui George Tuţă .
Din punct de vedere al impactului social, se preconizează că, prin introducerea acestei reglementări, se va simplifica procesul obținerii unor acte de
la instituțiile publice de către cetățeni.
Totodată, accesarea serviciilor publice simplificate va crește gradul de accesibilitate al administrației publice pentru persoanele cu dizabilități fizice. Aceste persoane vor putea interacționa cu instituțiile și autoritățile publice de interes într-un timp mai scurt. În România sunt aproximativ 200.000 de adulți cu handicap fizic, o bună parte dintre aceștia având handicap locomotor pentru care accesarea serviciilor publice poate fi îmbunătățită de simplificarea lor.
Prin adoptarea acestui act normativ relația dintre stat și cetățean va fi simplificată, în mod special în interacțiunea pe care o are cu instituții ale statului în cazuri specifice, cum ar fi cumpărarea unei locuințe, schimbarea cărții de identitate, înscrierea în evidențele fiscale a unui mijloc de transport și altele.
Prin simplificare și debirocratizare se oferă cetățeanului predictibilitate, iar
asta contribuie la creșterea încrederii populației în activitatea administrației
publice. În plus, administrația publică ar demonsta că poate soluționa mai simplu și
mai repede solicitările cetățenilor, iar asta va crește satisfacția față de actul de
guvernare și administrare al țării.
Demersul legislativ vine în sprijinul cetăţenilor şi, totodată, este un nou impuls pentru o reformă profundă şi consistentă a administraţiei publice, parte a unui plan pe termen lung de eficientizare a serviciilor publice pentru români.