Update articol:
Interviu în exclusivitate cu George Zhang, CEO Huawei România

George Zhang: ”Huawei încă așteaptă de la autoritățile române să demareze licitația pentru 5G”

Pentru businessul Huawei România 2019 a fost un an bun, cu surprize în privința amânării licitației pentru 5G, dar cu creșteri între 22-25% pe segmentul de consum. Huawei încă așteaptă de la autoritățile române să finalizeze planul și să demareze licitația pentru acordarea licențelor 5G.

Recent instalat, anul trecut, în funcția de CEO al Huawei România, George Zhang își dorește ca în următorii doi ani, pe lângă businessul de dezvoltare de intrastructură digitală și rețele, consum, prețuri, să acorde mai multă atenție ecosistemelor, activităților de responsabilitate socială și educației.

La nivel global, în 2018, Huawei a investit 15% din veniturile globale în Cercetare-Dezvoltare, adică în jur de 15 miliarde de dolari. Pentru 2019 preconizează o creștere a veniturilor de peste 10%, comparativ cu 2018, când au fost de 100 miliarde de dolari. Cifrele finale vor fi disponibile la finalul primului trimestru din acest an.

Pe segmentul smartphone, în 2019, Huawei preconizează o creștere a cotei de piață cu 10-15% față de 2018, ajungând să ocupe locul doi la nivel global, cu 22-23 de procente. Anul trecut, Huawei a livrat 240 milioane de smartphone-uri în toată lumea, față de 200 milioane de smartphone-uri livrate în 2018. 

 

  1. Cum a mers business-ul Huawei România în 2019?

George Zhang: Pot spune că 2019 a fost un an special. Ne așteptam să se finalizeze licitația pentru frecvența 5G în industria de telecomunicații din România. În planul inițial, organizarea licitației era în octombrie 2019, dar a fost amânată pentru anul acesta. Acesta este un lucru la care nu ne așteptam, iar investițiile în acest sens din partea operatorului nostru au fost amânate. Ne menținem businessul de dezvoltare de intrastructură digitală și rețele, continuăm cu principalii noștri operatori Vodafone, Orange, Digi Group, Telekom. Avem o bună colaborare cu furnizorii de rețea, ne menținem cota de piață pe segmentul de consum, în România, care este între 22-25% și vom avea cifrele finale anul acesta, la finalul primului trimestru. Pot spune că anul trecut a fost un an bun, ne-am menținut creșterea business-ului, în special în zona consumatorilor. Brandul nostru este prezent în România de mulți ani, iar clienții români respectă inovația în tehnologia Huawei.

  1. Ce segment de business al Huawei a performat cel mai bine anul trecut?

George Zhang: Dacă vorbim despre performanță pe segmente de business, vorbim tot despre domeniul noilor tehnologii pentru că Huawei este unul dintre cei mai mari investitori în Cercetare-Dezvoltare. În 2018, Huawei a investit 15% din veniturile globale în Cercetare-Dezvoltare, adică în jur de 15 miliarde de dolari. Pe baza acestui principiu Huawei este lider în mai multe tehnologii, cum ar fi 5G unde suntem cu un an – un an și jumătate înaintea competitorilor noștri. Am făcut multe inovații în tehnologie 5G spre exemplu pe partea radio, transmisii de date, rețele. În acest domeniu, abordarea Huawei este una de mare succes pe piața românească. Nu numai în radio, dar și în transmisii și rețele avem noi contracte ce urmează să fie semnate. Dacă ne uităm pe segmentul smartphone, în 2019 am lansat seria Huawei P30 care a fost foarte bine primită de consumatorii români și s-a vândut foarte bine.

  1. Ce așteptări aveți pentru 2020 dar și pentru viitor, în România și în regiune?

George Zhang: Voi vorbi în primul rând despre România pentru că sunt aici doar de vreo două luni și am început să mă familiarizez cu piața, partenerii, activitățile de CSR (Responsabilitate Socială Corporativă). Planul meu este ca în următorii doi ani, pe lângă businessul pe segmentele de dezvoltare de intrastructură digitală și rețele, consum, prețuri, să acordăm mai multă atenție ecosistemelor, activităților de responsabilitate socială, educației.

La nivel internațional, în 2018, am reușit să atingem venituri globale de 100 miliarde de dolari. Pentru 2019 ne-am menținut creșterea care se preconizează a fi de peste 10%, comparativ cu 2018. Nu avem încă cifrele finale. Pe piața din România, în condițiile amânării licitației pe 5G, creșterea a fost mai mică, dar sunt unele țări din Asia care au început să facă investiții enorme în tehnologie 5G și ele contribuie cu mai mult de 10% la creșterea veniturilor globale ale Huawei.

Vorbind despre cota de piață globală a Huawei, pe segmentul smartphone, pe anul 2019, suntem pe locul doi și preconizăm că va fi în jur de 22-23%, mai mare cu 10-15% față de 2018. În 2019, am livrat aproximativ 240 milioane de smartphone-uri în toată lumea, față de 200 milioane de smartphone-uri livrate în 2018. 

  1. Ce așteptări aveți pentru dezvoltarea tehnologiei 5G în România și ce parte din acest proces credeți că va avea Huawei?

George Zhang: Huawei încă așteaptă de la autoritățile române să finalizeze planul pentru 5G și să demareze licitația. Vrem să vedem care va fi planul anul acesta și vom urmări procedurile de achiziție a operatorilor pentru că suntem foarte încrezători în tehnologia 5G avansată a Huawei. Mai avem și alte puncte tari în afară de 5G, așa cum am menționat și mai devreme, segmentul de rețele radio, rețele de transmisii de date. Așteptăm să vedem ce va fi în viitor ca să venim cu soluții la cerințele clienților.

  1. Cum este colaborarea Huawei cu autoritățile române?

George Zhang: Huawei este o companie foarte transparentă, suntem deschiși către toate canalele de comunicare și nu doar cu autoritățile, ci și cu partenerii de business. Suntem dornici să împărtășim opiniile noastre despre 5G, despre securitate cibernetică, despre corporație și despre inovare. Am făcut multe activități anul trecut, am participat la multe conferințe, am fost la dezbaterea pe securitate cibernetică de la Palatul Parlamentului, am comunicat pe social media cu publicul. Vom continua să ne implicăm în astfel de activități și în următorii doi ani și să permitem partenerilor noștri, autorităților, subcontractorilor și tuturor operatorilor să înțeleagă mai bine ce facem la Huawei.

  1. Huawei a dezvoltat proiecte CSR în România?

Acordul pe care l-am semnat anul trecut, în preajma Sărbătorilor de iarnă,  cu organizația Salvați Copiii România este o nouă piatră de temelie a activităților de CSR în România. Anterior, am făcut câteva activități CSR. De câțiva ani sponsorizăm universități, colegii și studenții lor să meargă la sediul Huawei din China, să viziteze laboratorul nostru, să învețe despre cele mai noi și avansate TIC (tehnologia informației și comunicațiilor) de la centrul nostru R&D (Cercetare&Dezvoltare). Am colaborat cu universitățile locale pe programe de training, un proiect în care investim deja de câțiva ani și vom continua și pentru următorii doi ani. Avem și proiecte de CSR proprii, cum ar fi Programul ”O mie de vise„ pentru îmbunătățirea educației TIC pentru tineri și acordarea de îngrijiri copiilor din Europa Centrală și de Est, pe care îl vom dezvolta și în România. Colaborarea cu Salvați Copiii este o piatră de temelie pentru că Huawei este o companie tânără, avem doar 32 de ani și avem copiii care vor folosi cele mai noi tehnologii. Eu am doi copii, unul de 11 ani și unul de 3 ani, și ei deja îndrăgesc tehnologia, se jocă pe tablete, smartphone-uri, smartTV, online gaming. Trebuie să lăsăm copiii să se bucure de tehnologie, dar în același timp și să îi protejăm de pericolele de pe internet. Tehnologia îți poate aduce lucruri bune dacă o folosești corect. Huawei dorește să-și asume această responsabilitate, împreună cu partenerii săi și să învețe și să educe copiii.

Huawei are o vastă experiență în securitatea rețelelor, protejează o treime din populația lumii, vorbim de cel puțin două miliarde de oameni la nivel global.

Copiii reprezintă viitorul așa cum și economia digitală reprezintă viitorul. În baza acestor premise vrem să colaborăm cu diverse organizații, să gândim proiecte despre e-educație, e-guvernare, orașe smart, cum să învățăm copiii să se bucure de tehnologie.

 

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (21/03/2025)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

JUDETUL TIMIS (TIM28) (21/03/2025)

Plata cupon 56, rambursare rata principal 56 si calcul rata dobanda pentru cuponul 57

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (21/03/2025)

Disponibilitate materiale AGA anuala 2024 si detalii teleconferinta