International

Germania reacţionează, după ce Polonia a cerut 1,3 trilioane de dolari despăgubiri pentru cel de-al doilea război mondial

Germania a răspuns, după ce Polonia a cerut despăgubiri de 1,32 trilioane de dolari pentru pierderile suferite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Printr-o declarație a ministerului său de externe, Germania a spus că problema despăgubirilor  a fost „încheiată” cu mult timp în urmă, Polonia renunțând la alte pretenții și că poziția germană conform căreia despăgubirile au fost plătite țărilor din blocul de Est în anii de după război nu s-a schimbat.

Joi, viceprim-ministrul polonez Jaroslaw Kaczynski a declarat că Varșovia va cere oficial despăgubiri de la cel mai mare partener comercial și un membru atât al UE, cât și al NATO.

Noua estimare a Poloniei depășește valoarea de 850 de miliarde de dolari a unui parlamentar al partidului de guvernământ din 2019. Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a vorbit despre solicitările de despăgubire de mai multe ori de când a preluat puterea în 2015, dar Polonia nu le-a cerut oficial, potrivit Reuters.

„Am ajuns la suma care a fost prezentată folosind metoda cea mai limitată și conservatoare, este posibil să crească”, a declarat Kaczynski, liderul partidului Lege și Justiție (PiS) din Polonia, în timpul unei conferințe de presă. „Germania nu a explicat niciodată cu adevărat crimele sale împotriva Poloniei”, a adăugat el.

Kaczynski și prim-ministrul Mateusz Morawiecki, au participat la lansarea ceremonială a unui document de reparații mult așteptat, eveniment ținut la Castelul Regal din Varșovia, care a fost reconstruit din ruinele din timpul războiului.

Publicarea raportului în trei volume a fost punctul central al evenimentelor naționale care au vrut să amintească de războiul care a început la 1 septembrie 1939, cu bombardarea și invazia Poloniei de către Germania nazistă, care a fost urmată de mai bine de cinci ani de ocupație brutală.

Șeful echipei de raportare, parlamentarul Arkadiusz Mularczyk, a declarat că este imposibil să se acorde o valoare financiară pierderii a aproximativ 5,2 milioane de vieți pe care le-a pus pe seama ocupației germane. El a enumerat pierderile din infrastructură, industrie, agricultură, cultură, deportări în Germania pentru muncă forțată și eforturile de a transforma copiii polonezi în germani.

O echipă de peste 30 de economiști, istorici și alți experți a lucrat la raport din 2017. Problema a creat tensiuni bilaterale.

Războiul a fost „una dintre cele mai teribile tragedii din istoria noastră”, a spus președintele Andrzej Duda, în Westerplatte, lângă Gdansk, unul dintre primele locuri care au fost atacate în invazia nazistă, potrivit ABC News.

Poziția combativă a Poloniei față de Germania s-a intensificat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

În 1953, conducătorii comunişti polonezi de atunci  au renunțat la toate pretențiile de despăgubire, pe fondul presiunilor din partea URSS, care dorea să elibereze satelitul sovietic al Germaniei de Est de orice răspundere. Potrivit Poloniei, acordul este invalid deoarece Polonia nu a putut negocia o compensație echitabilă, potrivit Reuters.

Donald Tusk, liderul celui mai mare partid de opoziție al Platformei Civice din Polonia, a declarat joi că anunțul lui Kaczynski „nu este despre reparații”. „Este vorba despre o campanie politică internă pentru a reconstrui sprijinul pentru partidul de guvernământ”, a spus el.

Înaltul oficial al Germaniei pentru cooperarea germano-polonă, Dietmar Nietan, a declarat că 1 septembrie „rămâne o zi de vinovăție și rușine pentru Germania, care ne amintește în repetate rânduri să nu uităm crimele comise de Germania” care sunt „ cel mai întunecat capitol din istoria noastră.”

Articole recente

SUA permit anumite tranzacții cu titluri International Investment Bank, aflată sub sancțiuni

Departamentul Trezoreriei SUA a eliberat miercuri o licență care autorizează anumite tranzacții cu titluri care…

5 ore ago

Budapesta consideră că este ”inutil” ca PE să se opună preşedinţiei ungare a Consiliului UE

Budapesta a respins ca inutilă cererea Parlamentului European de a împiedica Ungaria să preia preşedinţia…

7 ore ago

Blinken: NATO trebuie să întărească Ucraina pentru a putea descuraja viitoare atacuri

NATO trebuie să coopereze pentru a dezvolta şi mai mult armata ucraineană în următorii ani…

7 ore ago

Japonia anunţă un plan de 25 de miliarde de euro pentru a stopa scăderea natalităţii

Premierul japonez Fumio Kishida a anunţat joi un plan de 25 de miliarde de dolari…

7 ore ago

Ungaria nu e de acord ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius

Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice…

8 ore ago

Iohannis: Negocierile politice pentru rotaţie vor fi finalizate cât de curând şi se va trece la treabă

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu există "niciun fel de complicaţie" în cadrul…

8 ore ago