Gaze naturale

Gigantul energetic german RWE va arde cărbune suplimentar, pe măsură ce scad rezervele de gaz rusesc

  • Directorul financiar al companiei germane de energie RWE a declarat că va arde mai mult cărbune pe termen scurt – dar insistă că planurile companiei de a fi neutră în carbon în viitor rămân în vigoare.

  • Greenpeace a descris cărbunele drept „cel mai murdar și cel mai poluant mod de a produce energie”.

  • „Pentru a fi foarte clar, aceasta nu ne schimbă strategia”, a spus Michael Muller pentru CNBC despre planurile sale neutre în carbon.

 

Directorul financiar al companiei germane de energie RWE a declarat joi pentru CNBC că va arde mai mult cărbune pe termen scurt – dar insistă că planurile companiei de a fi neutră în carbon în viitor rămân în vigoare.

Comentariile lui Michael Muller, vin în timp ce țările europene se străduiesc să susțină aprovizionarea cu energie, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

Rusia a fost cel mai mare furnizor atât de petrol, cât și de gaze naturale pentru UE anul trecut, potrivit Eurostat. Moscova a redus semnificativ fluxurile de gaze naturale către Europa, după ce națiunile occidentale au impus sancțiuni Kremlinului ca urmare a invaziei neprovocate a Ucrainei.

Germania – cea mai mare economie a Europei – a decis să reactiveze unele dintre centralele sale electrice pe cărbune pentru a compensa lipsa de gaz rusesc.

„RWE sprijină în mod activ guvernul german sau guvernele europene în gestionarea crizei energetice”, a declarat Muller pentru CNBC, adăugând: „Așa că aducem înapoi o capacitate suplimentară de cărbune pentru a gestiona această situație.”

Acest plan va presupune ca trei dintre centralele electrice pe bază de lignit ale RWE să fie readuse la rețea de la începutul lunii octombrie.

RWE spune că lignitul, cunoscut și sub numele de cărbune brun și considerat deosebit de rău pentru mediu, „rămâne un partener de încredere până în prezent”. Acesta adaugă că RWE Power – care se concentrează pe generarea de lignit și energie nucleară – extrage milioane de tone metrice de cărbune în fiecare an.

Toate cele de mai sus reprezintă un obstacol pentru afacerea cu sediul central din Essen, care a spus că vrea să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2040.

Combustibil fosil, cărbunele are un efect substanțial asupra mediului și Greenpeace l-a descris drept „cel mai murdar și cel mai poluant mod de a produce energie”. Arderea cărbunelui produce o mulțime de emisii potențial periculoase, inclusiv dioxid de carbon, dioxid de sulf, particule și oxizi de azot.

„Ceea ce se întâmplă în prezent este… sperăm… o problemă pe termen scurt în care trebuie să asigurăm securitatea aprovizionării”, a spus Müller de la RWE.

„Este de datoria noastră să sprijinim guvernul german în refacerea capacității pe termen scurt – dar pentru a fi foarte clar, asta nu ne schimbă strategia”, a adăugat el.

„Deci, în timp ce [pe] termen scurt trebuie să ardem cărbune suplimentar, trebuie să fie clar că trebuie să existe o accelerare a dezvoltării surselor regenerabile, astfel încât să îndeplinim în continuare… țintele pe termen mediu și lung.”

Joi, RWE a raportat câștiguri pentru prima jumătate a anului 2022, venitul net ajustat fiind de 1,6 miliarde de euro (aproximativ 1,66 miliarde de dolari), comparativ cu 870 de milioane de euro în prima jumătate a anului 2021.

Compania a declarat că a investit aproximativ 2 miliarde de euro în extinderea portofoliului său ecologic în prima jumătate a anului 2022. „Investițiile totale vor ajunge la peste 5 miliarde [euro] până la sfârșitul anului 2022”, a adăugat acesta.

Producția de energie electrică din surse regenerabile a fost cu aproximativ 20% mai mare în această perioadă comparativ cu prima jumătate a anului 2021, a spus acesta, invocând condițiile de vânt îmbunătățite și capacitatea crescută.

Articole recente

Germania cere Chinei să înceteze imediat practica recrutării unor foşti piloţi militari germani

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut sâmbătă Chinei să înceteze recrutarea unor foşti…

3 ore ago

Comisia Europeană ameninţă Serbia şi Kosovo cu ”consecinţe” dacă vor continua violenţele

Comisia Europeană a ameninţat sâmbătă cu măsuri punitive Serbia şi Kosovo dacă acestea nu iau…

3 ore ago

Joe Biden a promulgat legea prin care SUA evită intrarea în incapacitate de plată a datoriei

După săptămâni de confruntări politice cu republicanii, preşedintele democrat american, Joe Biden, a promulgat sâmbătă…

3 ore ago

Turcia, membră a NATO, va trimite trupe în Kosovo, pe fondul tulburărilor din nordul ţării

Turcia intenţionează să trimită comandouri în Kosovo duminică şi luni, ca răspuns la solicitarea NATO…

8 ore ago

Rusia va reveni la START daca SUA renunţă la ”poziţia lor ostilă” (MAE)

Rusia va reveni la respectarea deplină a tratatului Noul START privind măsurile pentru reducerea şi…

8 ore ago

Kârgâzstanul, o ţară aliată a Moscovei, “gata să lucreze mână în mână cu UE”

Kârgâzstanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, aliată a Moscovei, este gata să conlucreze Uniunea…

8 ore ago