Update articol:

Gigantul petrolier BP se pregătește pentru revolta acționarilor, după ce și-a redus obiectivele climatice

Gigantul BP se pregătește pentru o revoltă a acționarilor la adunarea generală anuală de astăzi – unele dintre cele mai mari fonduri de pensii din Marea Britanie intenționând să crească presiunea asupra companiei petroliere după ce aceasta și-a anulat obiectivele de reducere a emisiilor, în urma ujnor profituri record, potrivit CNBC. 

Grupul olandez Follow This, un mic investitor activist cu participații la mai multe companii petroliere mari, a depus o rezoluție pentru adunarea acționarilor BP.

Acesta îi cere gigantului energetic să-și alinieze obiectivele climatice cu acordul de referință de la Paris și să se angajeze la reduceri absolute ale emisiilor de carbon până în 2030. Aceste reduceri ale emisiilor, spune Follow This, ar trebui să includă emisiile generate de utilizarea de către clienți a petrolului și gazelor lor, cunoscute  ca emisii Scope 3.

National Employment Savings Trust, cel mai mare fond de pensii din Marea Britanie, Universities Superannuation Scheme, Border to Coast și British’s Local Authority Pension Fund Forum au indicat toate că vor sprijini rezoluția.

Între timp, o rebeliune separată a acționarilor ar putea face ca unele fonduri de pensii să voteze împotriva renumirii președintelui Helge Lund, ca răspuns la mișcarea companiei de a-și reduce angajamentele ecologice fără acordul acționarilor.

Un purtător de cuvânt al BP nu a răspuns la o solicitare de comentarii a CNBC.

Follow This spune că se așteaptă ca adunarea generală anuală a BP să fie una „tensionată”. „Avem încredere că investitorii realizează acum că votul nostru este crucial pentru a obliga BP să se alinieze acordului de la Paris”, a declarat Mark van Baal, fondatorul Follow This, înainte de adunarea generală anuală a BP.

BP, care a fost unul dintre primii giganți ai energiei care a anunțat ambiția de a reduce emisiile la zero „până în 2050 sau mai devreme”, a îndemnat acționarii să se opună rezoluției prezentate de Follow This, pentru că este „neclară”, „simplistă” și „perturbatoare”.

Consultanţii ISS și Glass Lewis au recomandat ca acționarii BP să voteze împotriva rezoluției depuse de Follow This. La fel și fondul suveran de investiții de 1,4 trilioane de dolari al Norvegiei, a raportat Reuters săptămâna trecută.

„Foarte profundă frustrare”

Oamenii de știință au avertizat în mod repetat că timpul se scurge rapid pentru a evita ce este mai rău din schimbările climatice. Arderea combustibililor fosili, cum ar fi petrolul, gazul și cărbunele, este principalul motor al crizei climatice.

Pentru investitori, o planetă care se încălzește este văzută ca un risc de investiții în creștere pentru portofoliile lor, iar mulți acționari solicită o mai mare transparenţă din partea companiilor cu privire la aceste riscuri și la modul în care intenționează să le atenueze.

Lindsey Stewart, director de cercetare privind administrarea investițiilor la Morningstar, a declarat că fondurile de pensii care ar putea vota împotriva renumirii președintelui BP, Helge Lund, pot fi „un exemplu bun” că investitorii intenționează să tragă la răspundere anumiți directori pentru strategiile net zero ale companiilor în acest an.

BP a promis anterior că emisiile vor fi mai mici cu 35% până la 40% până la sfârșitul deceniului. Totuși, pe 7 februarie, a spus că țintește o reducere de 20% până la 30%, spunând că trebuie să continue să investească în petrol și gaze pentru a satisface cererea.

Stewart a spus că mulți acționari BP sunt nemulțumiți de decizia companiei de a adopta obiective mai puțin ambițioase, fără a oferi acționarilor posibilitatea de a vota.

Profituri extraordinare

Giganții energetici au fost supuși unei presiuni imense din partea acționarilor și a activiștilor pentru a investi în energie curată, deoarece cererea de petrol a scăzut în perioada de vârf a blocajelor din 2020.

Dar când cele mai mari cinci companii petroliere din Occident au obținut profituri combinate de aproape 200 de miliarde de dolari în 2022, pe măsură ce prețurile combustibililor fosili au crescut după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, impulsul către reforma ecologică și-a pierdut avânt.

 

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/07/2025)

Consiliul Concurentei aproba tranzactia Digi - Telekom Romania Mobile

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/07/2025)

Autorizarea reducerii capitalului social si a modificarii Actului Constitutiv

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (28/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 29.07.2025-27.08.2025

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (28/07/2025)

Perioada inchisa 29.07.2025-27.08.2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/07/2025)

Proces de oferta publica de cumparare in cadrul programului de rascumparare