Energie

Gigantul petrolier saudit Aramco a înregistrat un profit record de 161,1 miliarde de dolari pentru 2022

  • Gigantul petrolier controlat de Arabia Saudită, Aramco, a înregistrat un profit  net record de 161,1 miliarde de dolari pentru 2022, în creștere cu 46,5% față de anul precedent.

  • „Aramco a înregistrat o performanță financiară record în 2022, deoarece prețurile petrolului s-au întărit din cauza cererii crescute în întreaga lume”, a declarat directorul general Aramco, Amin Nasser, într-o declarație de presă.

Gigantul petrolier Aramco, controlat de Arabia Saudită, a raportat duminică un profit net record de 161,1 miliarde de dolari pentru 2022 – cel mai mare profit anual realizat vreodată de o companie de petrol și gaze.

Aramco a spus că profitul net a crescut cu 46,5% pe parcursul anului, de la 110 miliarde USD în 2021. Fluxul de numerar liber a atins, de asemenea, un record de 148,5 miliarde USD în 2022, comparativ cu 107,5 miliarde USD în 2021.

Rezultatele sunt aproape triple față de profitul gigantului petrolier occidental ExxonMobil în 2022, susținute de creșterea prețurilor la petrol și gaze de anul trecut, împreună cu volume mai mari de vânzări și marje îmbunătățite pentru produsele rafinate.

„Aramco a înregistrat o performanță financiară record în 2022, deoarece prețurile petrolului s-au întărit din cauza cererii crescute în întreaga lume”, a declarat directorul general Aramco, Amin Nasser, într-o declarație de presă, potrivit CNBC.

Prețurile petrolului și gazelor au crescut la începutul anului trecut, din cauza  sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, înăsprind în mod constant accesul la aprovizionarea Moscovei, în special la țițeiul și produsele petroliere transportate pe mare.

Aramco și-a majorat dividendul din al patrulea trimestru cu 4%, până la 19,5 miliarde de dolari, urmând să fie plătit în primul trimestru din 2023.

Nasser a folosit comunicatul privind rezultatele pentru a-și repeta avertismentul cu privire la „subinvestițiile persistente” în sectorul hidrocarburilor.

Compania a reafirmat că va continua să investească pentru a-și crește capacitatea maximă de producție la 13 milioane de barili pe zi până în 2027.

Cheltuielile de capital au crescut cu 18%, până la 37,6 miliarde de dolari anul trecut, și se așteaptă să crească la 45 de miliarde de dolari până la 55 de miliarde de dolari în următorii ani, anticipând creșteri „până la jumătatea deceniului”.

„Accentul nostru nu este doar pe extinderea producției de petrol, gaze și produse chimice, ci și pe investițiile în noi tehnologii cu emisii reduse de carbon, cu potențialul de a obține reduceri suplimentare ale emisiilor în propriile noastre operațiuni și pentru utilizatorii finali ai produselor noastre”, a spus Nasser.

Articole recente

Germania cere Chinei să înceteze imediat practica recrutării unor foşti piloţi militari germani

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut sâmbătă Chinei să înceteze recrutarea unor foşti…

o oră ago

Comisia Europeană ameninţă Serbia şi Kosovo cu ”consecinţe” dacă vor continua violenţele

Comisia Europeană a ameninţat sâmbătă cu măsuri punitive Serbia şi Kosovo dacă acestea nu iau…

o oră ago

Joe Biden a promulgat legea prin care SUA evită intrarea în incapacitate de plată a datoriei

După săptămâni de confruntări politice cu republicanii, preşedintele democrat american, Joe Biden, a promulgat sâmbătă…

o oră ago

Turcia, membră a NATO, va trimite trupe în Kosovo, pe fondul tulburărilor din nordul ţării

Turcia intenţionează să trimită comandouri în Kosovo duminică şi luni, ca răspuns la solicitarea NATO…

6 ore ago

Rusia va reveni la START daca SUA renunţă la ”poziţia lor ostilă” (MAE)

Rusia va reveni la respectarea deplină a tratatului Noul START privind măsurile pentru reducerea şi…

6 ore ago

Kârgâzstanul, o ţară aliată a Moscovei, “gata să lucreze mână în mână cu UE”

Kârgâzstanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, aliată a Moscovei, este gata să conlucreze Uniunea…

6 ore ago