Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzRomânia poate deveni un adevărat hub pentru Europa de Est în privința grafenului și pentru diverse produse ce utilizează grafenul, de la decontaminări, la baterii, a spus, azi, Giulio Cesareo, CEO Directa Plus (una dintre cele mai importante companii europene angajate activ în cercetarea, dezvoltarea și utilizarea comercială a grafenului), într-o întâlnire cu presa.
„Directa Plus și companiile partenere locale pot face din România un adevărat hub pentru Europa de Est în grafen și pentru diverse tehnologii și produse ce utilizează grafenul, de la decontaminarea unor situri poluate, până la producția de baterii”, a declarat Giulio Cesareo, CEO Directa Plus.
Potrivit reprezentanților companiei, cifra de afaceri a grupului a fost de 7 milioane de euro, în 2024, iar ținta pentru 2025 este de 10 milioane de euro. Din anul 2019, Directa Plus este implicată pe piața din România, după ce a achiziționat 51% din acțiunile companiei românești de gestionare a deșeurilor și decontaminare SetCar. De anul trecut, Directa Plus a devenit unic acționar al SetCar, după ce a preluat acțiunile GVC Investment. Directa Plus este listată la bursa de la Londra din anul 2016.
Societatea Naţională a Sării – Salrom și-a propus să revitalizeze minele de grafit de la Baia de Fier (jud. Gorj), inclusiv pentru a produce grafen în România, prin accesarea de fonduri europene. Din grafit se poate obține grafen, cel mai bun conductor de electricitate din lume descoperit până în prezent. Grafenul este descris drept „materia primă a secolului XXI”, ce începe deja să fie folosit în industria energetică. De exemplu, gradul de conductivitate al unui panou solar cu grafen este cu 52% mai ridicat decât al unuia care se fabrică acum.
Strategia Comisiei Europene, care include și producția de grafit și de grafen, vizează scăderea dependenței de furnizorii din afara UE pentru astfel de materii prime critice rare. În prezent, China este cel mai mare producător de grafit, cu o producție anuală de peste 800.000 de tone. În Europa, cei mai importanți producători sunt Rusia (15.000 tone/an), Norvegia (10.000 tone/an), Ucraina (3.000 tone/an), Austria (500 tone/an), Germania (250 tone/an). Prin redeschiderea minelor de grafit, România poate deveni unul dintre cei mai mari producători europeni de profil, un pilon de stabilitate în regiune și un furnizor de securitate energetică.
„Directa Plus este unul dintre pionierii în utilizarea grafenului: avem 114 patente internaționale în tehnologia, producția și utilizarea acestui material inovativ și alte 41 de patente în fază de aprobare. Derulăm proiecte în care se utilizează materiale compozite cu nanoparticule de grafen în textile, soluții de mediu, de decontaminare, pentru drumuri, cauciucuri, vopsele, baterii de toate mărimile etc.
Directa Plus folosește o metodă pe care a brevetat-o pentru a produce „Graphene Plus” (G+®), un proces care NU implică utilizarea de substanțe chimice sau solvenți și se bazează doar pe tratamente fizice ale grafitului natural. Prin urmare, procesul este extrem de sustenabil, de prietenos cu mediul, iar produsele rezultate nu conțin elemente ce pot polua aerul, solul sau apele. Produsul nostru, G+®, este cea mai pură și cristalină formă de nanoplachete de grafen: fiecare gram de grafit este transformat direct într-un gram de Graphene Plus, care poate fi utilizat într-o gamă largă de aplicații industriale și comerciale. O astfel de aplicație este reprezentată de Grafysorber®, un grafit super-expandat, produs printr-o tehnologie proprie, brevetată, capabil să absoarbă de 100 de ori propria greutate, o soluție ce poate fi utilizată pentru a îndepărta petrolul de la suprafața apei și de pe sol, pentru a preveni răspândirea petrolului, dar și alte substanțe poluante.
Producția de Grafysorber® se realizează la fabrica noastră de lângă Milano (Italia), dar avem unități de producție și în România, prin filiala noastră SetCar, din Brăila. În plus, astfel de unități de producție Directa Plus – SetCar pot fi amplasate și la locațiile clienților, pentru a reduce costurile de transport, deșeurile și timpii de livrare.
În prezent, unul dintre proiectele noastre strategice este utilizărea grafenului pentru productia de baterii. De remarcat, o baterie cu grafen se încarcă de cinci ori mai repede decât una litiu-ion și poate încorpora cu 45% mai multă energie.
De aceea dorim să ne implicăm activ și în România, cu expertiza pe care o deținem, cu competență și profesionalism. România poate deveni, astfel, un adevărat hub pentru Europa de Est în privința grafenului și pentru diverse produse ce utilizează grafenul, de la decontaminări, la baterii”, mai spune dl Giulio Cesareo.
Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la înființarea Directa Plus. Giulio Cesareo a fondat Directa Plus în anul 2005, la un an după izolarea grafenului de către fizicienii Andre Geim și Konstantin Novoselov. Compania, cu sediul la Londra și activități de cercetare, comerciale și producție în Italia și în România, este unul dintre producătorii și furnizorii de top de produse pe bază de nanoplachete de grafen destinate diferitelor sectoare industriale.
SetCar SA Brăila este o companie furnizor de servicii inovatoare de mediu, specializată în depoluări, ce utilizează cele mai avansate tehnologii în acest domeniu. Compania a fost înființată în 1994 de un grup de specialiști cu multă experiență de la Combinatul Chimic Brăila, unul din cele mai mari combinate chimice europene. În prezent, SetCar este deținută de compania italiană Directa Plus Spa.
SetCar folosește una dintre cele mai avansate tehnologii de depoluare din sectorul tratării apelor contaminate cu produse petroliere – Grafysorber®, tehnologie bazată pe grafen. Pentru aceasta, compania a dezvoltat, proiectat, fabricat și autorizat unități mobile, care poate deservi beneficiarii la fața locului.
SetCar a adoptat conceptul de economie circulară prin proiectarea și executarea instalațiilor tehnologice specifice pentru tratarea materialelor periculoase și reciclarea celei mai mari cantități posibile de materii prime.
SetCar și-a orientat preocupările și spre înființarea unui laborator de analize, care este acreditat RENAR, capabil să ofere servicii de înaltă calitate și altor beneficiari. Mai mult, laboratorul este folosit pentru cercetări care stau la baza soluțiilor avansate de companie pentru diferite situații, punând mare accent pe recuperarea deșeurilor, care ajung, astfel, să devină resurse.
SetCar este pozitionată strategic pentru a-și oferi serviciile atât pe plan național, cât și internațional, pentru o gamă largă de industrii, de la petrol și gaze, la industria automobilelelor. Pentru aceasta, compania a făcut toate demersurile tehnice și de autorizare; în prezent, SetCar deține o serie de autorizații și certificări de mediu pentru o plajă largă de activități necesare în acțiuni de decontaminare. Dispune inclusiv de Certificat de alocare a Codului NATO de agent economic, emis de NATOJoint LogisticsCommand.
SetCar, încă de la înființare, a colaborat cu cele mai mari și importante companii din România și nu numai, precum Ford, Automobile Dacia, Petrom, Rompetrol, Liberty Galați, Oltchim etc. SetCar a activat și în străinătate, încluziv pentru FAO.
SetCar își concentrează acțiunile pentru îndeplinirea a două ținte principale: continuarea activității clasice de depoluare și dezvoltarea și implementarea tehnologiilor pe bază de grafen, astfel încât să devină divizia operativă a Directa Plus.
Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
Problema transilvană este prima şi cea mai importantă teză a dialogului româno-maghiar, iat esenţa sa…
This website uses cookies.
Read More