Categories: Agricultură

Glencore Agri îşi schimbă numele în Viterra; în România schimbarea se va întâmpla în luna mai

Divizia de tranzacţii cu produse agricole a grupului Glencore Plc, care este prezentă şi pe piaţa din România, a decis să îşi schimbe numele, o mişcare care este destinată să creeze o distanţă faţă de afacerile celui mai mare trader mondial de materii prime, dar compania insistă că acesta nu este un pas spre o eventuală listare publică iniţială, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat de presă, grupul Glencore Plc a informat că divizia sa de tranzacţii cu produse agricole îşi va schimba denumirea în Vitera, un dealer canadian de cereale pe care Glencore l-a cumpărat în 2012 pentru 6,2 miliarde dolari. Noua identitate va fi implementată în majoritatea celor 37 de ţări unde compania operează.

Viterra va avea peste 16.000 de angajaţi, care gestionează o reţea de facilităţi de stocare, uzine de procesare şi active de transport. Exceptând schimbarea numelui, care se va întâmpla în luna mai în ţări precum Egipt, Kazahstan, Noua Zeelandă şi România, totul rămâne la fel, a precizat compania.

Modificarea numelui vine la patru ani după ce Glencore şi-a vândut aproape jumătate din acţiunile diviziei sale de agribusiness către Canada Pension Plan Investment Board şi British Columbia Investment Management Corp. Divizia are deja propriile sale sisteme legale, tehnologice şi financiare, iar în luna mai directorul general David Mattiske spunea că divizia este gata pentru următoarea sa tranziţie.

“Schimbarea numelui nu este un pas spre o listare publică. Este o progresie după investiţia făcută de CPP Investments şi BCI în 2016. Acţionarii noştri sprijină în continuare actuala noastră structură şi viziunea pentru creşterea şi succesul viitor”, a informat compania.

Grupul elveţian Glencore Plc rămâne cel mai important acţionar la divizia sa de tranzacţii cu produse agricole, cu o participaţie de 49,99%, urmat de Canada Pension Plan Investment Board, cu 39,99%, şi British Columbia Investment Management Corp., cu 9,99%, în timp ce un trust al angajaţilor deţine 0,03% din acţiuni.

Stanciu Ancuta

Ancuţa-Carolina Stanciu - redactor şef al FinancialIntelligence.ro Ancuţa-Carolina Stanciu, membru fondator și redactor șef al publicaţiei, are 20 de ani experiență în jurnalism economic, fiind în ultimii 8 ani redactor şef al cotidianului financiar “Bursa". A fost coordonator şi organizator a numeroase conferinţe, dedicate unor domenii de interes public. Ancuţa Stanciu a participat la numeroase conferinţe şi dezbateri pe teme economice, atât în ţară, cât şi în străinătate. Recent, a fost contributor la volumul “Transporturi şi infrastructură”, din cadrul seriei de "Caiete documentare-Club România". După absolvirea Şcolii Superioare de Jurnalism, Ancuţa Stanciu a finalizat programul Reuters Foundation “Economic and Political Reporting from Southeast Europe” (Londra), în 2005, iar în 2007 a absolvit masterul “Managementul proiectelor” la SNSPA. În anul 2009, Ancuţa Stanciu a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

Articole recente

Deficit bugetar de 9,79% din PIB, în 2020

Execuția preliminată a bugetului general consolidat la finele anului 2020 a înregistrat un deficit de…

9 ore ago

Sfaturile lui Bill Gates: Trei inovații pentru a combate următoarea pandemie

Lumea trebuie să cheltuiască zeci de miliarde de dolari în fiecare an pentru pregătirea pentru…

10 ore ago

Casa Albă spune că echipamentele de telecomunicații fabricate de furnizori precum Huawei reprezintă o amenințare la adresa securității naționale

Secretarul de presă de la Casa Albă a declarat miercuri că echipamentele de telecomunicații fabricate…

10 ore ago

Tulpina britanică a coronavirusului s-a extins în 70 de ţări şi cea sud-africană în 31, potrivit OMS

Numărul de ţări şi teritorii în care se află tulpina britanică de coronavirus se ridică…

10 ore ago

Universitatea Tel Aviv: O vulnerabilitate în celulele canceroase, descoperită de o echipă internaţională de cercetători

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă condusă de cercetători din Israel a identificat o…

10 ore ago

Maia Sandu a desemnat-o premier pe Natalia Gavriliță

Natalia Gavriliță, fost ministru al Finanțelor în perioada Guvernului condus de Maia Sandu, este premierul…

10 ore ago