Energie

Global Energy Monitor: În 2020, China a construit noi capacităţi de energie pe cărbune de peste trei ori mai mult decât toate celelalte țări în lume

În timp ce apetitul pentru noi investiții în energia bazată pe cărbune a  încetinit în cea mai mare parte a lumii, acest lucru nu se poate spune şi în China, potrivit unui raport  Global Energy Monitor (GEM).  În 2020, China a construit capacităţi de energie pe cărbune de peste trei ori mai mult decât toate celelalte țări în lume – echivalentul a mai mult de o fabrică mare de cărbune pe săptămână. În plus, peste 73 gigawatti (GW) în noi proiecte de energie pe cărbune au fost inițiaţi  în China, de cinci ori mai mult decât în ​​toate celelalte țări, în timp ce autorizațiile de construcție pentru capacităţi noi pe cărbune s-au accelerat.

China a autorizat noi unităţi de producere a energiei pe cărbune de 38,4 GW,
în 2020, de peste trei ori față de 11,9 GW, autorizaţi în restul lumii, potrivit noilor cercetări internaționale, scrie Reuters.

China a fost lăudată anul trecut, după ce președintele Xi Jinping s-a angajat să facă țara „neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon” până în 2060. Dar autoritățile de reglementare au fost supuse atacurilor pentru că nu au controlat în mod corespunzător sectorul energiei pe cărbune, o sursă majoră de gaze cu efect de seră pentru încălzirea climei.

Incluzând dezafectările, capacitatea flotei cu cărbune a Chinei a crescut cu 29,8 GW în 2020, chiar dacă restul lumii a făcut reduceri de 17,2 GW, potrivit unei cercetări publicate de Global Energy Monitor (GEM), un grup de reflecție american, și Centrul de cercetare pentru energie și aer curat (CREA), cu sediul la Helsinki.

„Extinderea energiei pe cărbune este determinată de interesul companiilor de electricitate și al guvernelor locale de a maximiza cheltuielile investiționale, mai mult decât o nevoie reală de capacitate nouă”, a spus Lauri Myllyvirta, analist principal CREA.

Administrația Națională pentru Energie (NEA) a Chinei nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters pentru comentarii.

China a aprobat construirea altor 36,9 GW capacităţi pe bază de cărbune anul trecut, de trei ori mai mult decât cu un an mai devreme, aducând la un total în construcție de 88,1 GW. Acum are 247 GW de cărbune în curs de dezvoltare, suficient pentru a furniza energie Germaniei întregi.

O echipă de inspectori de mediu ai guvernului central au făcut recent o evaluare dură a autorității de reglementare a energiei din China, acuzând oficialii că planifică defecțiuni și se concentrează prea mult pe garantarea aprovizionării cu energie.

NEA a permis construirea de centrale în regiuni deja poluate, au spus inspectorii de mediu.

China a fost criticată pentru că urmărește o recuperare intensivă din punct de vedere energetic post-COVID bazată pe industria grea și construcții, iar experții spun că noile centrale de cărbune ar putea ajunge să devină puternic îndatorate cu active blocate.

Christine Shearer, directorul programului GEM pentru cărbune, a declarat că China trebuie să se asigure că planurile sale de dezvoltare pe termen scurt se aliniază obiectivelor pe termen lung privind clima.

„Sperăm că, pe măsură ce guvernul chinez își va stabili obiectivele privind capacitatea de alimentare cu cărbune pentru următorul plan cincinal (pentru 2021-2025), va restricționa sever – dacă nu va pune capăt – construcțiilor de noi centrale de cărbune și va accelera dezafectările”, a spus ea. 

 

Articole recente

Iohannis: Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…

8 ore ago

Franţa: După reţinerea unei jurnaliste, un militar este investigat pentru divulgarea de secrete militare

Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…

8 ore ago

Şefa diplomaţiei germane cere modernizarea ONU

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…

8 ore ago

Iohannis: Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă; calculat greşit

Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…

8 ore ago

Germania: Semnificativă orientare spre extrema dreaptă alegătorilor germani (studiu)

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…

8 ore ago

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru scăpa de procesele federale

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…

9 ore ago