Update articol:

Goldman Sachs spune că cererea Chinei de petrol și cupru este „în plină expansiune”; Capacitatea solară operațională a Chinei a ajuns la 228 GW, mai mult decât restul lumii la un loc

China beijing China
  • Cererea Chinei pentru multe mărfuri importante a crescut la „rate robuste”, a spus Goldman Sachs într-o notă recentă.

Cererea Chinei pentru multe mărfuri importante a crescut la „rate robuste”, a spus Goldman Sachs într-o notă recentă, citată de CNBC.

Banca de investiții a observat că cererea Chinei de cupru a crescut cu 8%, faţă de acum un an, în timp ce apetitul pentru minereu de fier și petrol a crescut cu 7% și, respectiv, 6%, toate depășind așteptările Goldman pentru întregul an.

„Această creştere a cererii a fost în mare măsură legată de o combinație de expansiune puternică în economia verde, finalizarea rețelei și a proprietăților”, observă raportul Goldman.

În timp ce sectorul imobiliar chinuit încă se luptă să se redreseze, banca de investiții a remarcat că economia verde a Chinei a arătat „o putere semnificativă” în acest an, ducând la o creștere a cererii de metale legate de tranziția ecologică, cum ar fi cuprul.

Economiștii Goldman au atribuit goana de cupru verde a Chinei în mare parte instalațiilor sale solare de pe uscat, care în 2023 până acum „au ajuns la nivelul tuturor instalațiilor din anii precedenți”.

Capacitatea solară operațională a Chinei a ajuns la 228 GW, mai mult decât restul lumii la un loc, potrivit unui raport din iunie al Global Energy Monitor. Și a doua economie din lume este pe cale să-și dubleze capacitatea eoliană și solară cu cinci ani înaintea obiectivelor pentru 2030.

Potrivit datelor colectate de Goldman Sachs, cererea de cupru verde a Chinei a crescut cu 71% în iulie față de cu un an în urmă.

„Cea mai semnificativă creştere a venit pe partea surselor regenerabile, unde cererea aferentă de cupru a crescut cu 130% până în prezent, condusă de creșterea cererii legată de energia solară”, a scris Goldman într-un raport separat din 25 august.

Recuperarea sectorului de producție din China stimulează, de asemenea, cererea de metale de bază precum aluminiul.

„Îmbunătățirea tendințelor de producție de până acum în T3 a coincis, de asemenea, cu niveluri mai puternice de import de metale de bază”, se arată în raport.

Producția industrială a Chinei a crescut cu 4,5% în august comparativ cu un an în urmă, depășind așteptările pentru o creștere de 3,9%. Și în cadrul acestei categorii, valoarea adăugată a producției de echipamente a crescut cu 5,4% de la an la an.

Goldman previzionează că majorarea cererii pentru aceste metale va continua.

Cererea de petrol a Chinei a crescut, de asemenea, pe fondul unei „redresări rapide” în sectoarele de servicii intensive în petrol, cum ar fi transporturile, deși analiștii au spus că ar putea fi o scădere la orizont. „Cererea de petrol a Chinei a fost susținută de o mobilitate internă record, așa cum arată aglomerarea robustă și datele privind zborurile interne”, a observat Goldman.

„Din punctul nostru de vedere, acest nivel robust este sustenabil, deși ne așteptăm ca creșterea să scadă semnificativ anul viitor.”

PBOC a anunțat recent că va continua să stimuleze ajustările de politici macro, menținând o expansiune stabilă a creditului și o lichiditate suficientă.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025