Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzGoogle a declarat luni că va achiziționa energie de la dezvoltatorul de reactoare modulare mici Kairos Power, pe măsură ce companiile de tehnologie se îndreaptă din ce în ce mai mult către energia nucleară ca modalitate de a satisface cererea tot mai mare de energie din centrele de date, potrivit CNBC.
Gigantul tehnologic a declarat că va achiziționa energie de la o flotă de SMR-uri produse de Kairos Power. Google a declarat că achiziționarea de la mai multe SMR-uri trimite un „semnal important al cererii către piață”, făcând în același timp o investiție pe termen lung pentru a accelera comercializarea.
„Credem că energia nucleară are un rol esențial de jucat în sprijinirea creșterii noastre curate și în contribuirea la realizarea progreselor AI”, a declarat Michael Terrell, director senior pentru energie și climă la Google, în cadrul unei convorbiri cu reporterii. „Rețeaua are nevoie de aceste tipuri de surse de energie curate și fiabile care pot susține dezvoltarea acestor tehnologii. … Considerăm că energia nucleară poate juca un rol important în satisfacerea cererii noastre în mod curat”.
Compania nu a dezvăluit termenii financiari ai tranzacției.
Există doar trei SMR în funcțiune în lume și niciunul în SUA. Speranța este că SMR reprezintă o modalitate mai rentabilă de a crește energia nucleară. În trecut, proiectele de reactoare nucleare mari, la scară comercială, au depășit bugetul și au întârziat, iar mulți speră că SMR-urile nu vor avea aceeași soartă. Dar, într-o oarecare măsură, este vorba de un teritoriu neexplorat.
Kairos Power, care este susținută de Departamentul pentru Energie, a fost înființată în 2016. În iulie, compania a început construcția reactorului demonstrativ de mică putere Hermes în Oak Ridge, Tennessee. În loc să utilizeze apă ca agent de răcire a reactorului – așa cum se utilizează în reactoarele nucleare tradiționale – Kairos Power utilizează sare fluorurată topită.
Google a declarat că primul reactor va fi în funcţiune până în 2030, urmând ca mai multe reactoare să intre în funcțiune până în 2035. În total, 500 de megawați vor fi adăugați la rețea. Această cantitate este mult mai mică decât cea a reactoarelor comerciale – de exemplu, Unitatea 4 de la Plant Vogtle, care a intrat în funcțiune anul acesta, are o putere de 1,1 gigawați – însă SMR-urile se bucură de un mare avânt. Susținătorii acestora subliniază costurile mai mici, termenele de finalizare mai rapide și flexibilitatea locației.
Anunțul de luni este un alt exemplu de parteneriat în creștere între companiile de tehnologie și energia nucleară. Centrele de date au nevoie de energie fiabilă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar în prezent energia nucleară este singura sursă de energie de bază fără emisii. Multe întreprinderi de hiperscalare au obiective ambițioase de reducere a emisiilor, motiv pentru care apelează la energia nucleară.
Constellation Energy repornește Three Mile Island pentru a alimenta centrele de date Microsoft în timp ce Amazon a cumpărat un centru de date de la Talen Energy
care este alimentat de centrala nucleară Susquehanna. Bill Gates, Sam Altman și Jeff Bezos au sprijinit toate companiile nucleare.
La începutul acestui an, Google a declarat că emisiile sale au crescut cu aproape 50% față de 2019, datorită, în parte, creșterii consumului de energie în centrele de date.
„Este un pariu incredibil de promițător și unul care, dacă vom reuși să extindem aceste proiecte la scară largă și apoi la scară globală, va aduce beneficii enorme comunităților și rețelelor electrice din întreaga lume”, a adăugat Terrell.
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More