Politica

Gorghiu: PNL este un partid foarte serios; vom respecta angajamentele luate de coaliţie

PNL va respecta protocolul de constituire a actualei coaliţii de guvernare care prevede că în luna mai a anului viitor se vor schimba premierul şi câteva portofolii ministeriale, a declarat, luni, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, potrivit Agerpres.

Duminică, liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, a afirmat că s-ar putea să nu se facă rocada premierului în 2023, iar PSD ar putea să accepte ca Nicolae Ciucă să rămână premier.

“E o declaraţie care aparţine unuia dintre colegi, însă trebuie să ştiţi că PNL este un partid foarte serios şi când ne-am asumat această coaliţie am făcut-o ştiind care este parcursul la care ne-am angajat. De altfel, există şi o formă juridică pe care protocolul a prevăzut-o şi anume că, la finalul lunii mai, anul viitor, se va întâmpla această schimbare de premier şi câteva portofolii, de asemenea, vor fi schimbate între PNL şi PSD. PNL e un partid serios şi respectă absolut orice angajament, mai ales că vorbim de un angajament care a dat stabilitate României într-un moment de criză, într-un moment foarte complicat. Nu vreau să comentez declaraţia niciunui coleg, aceasta este poziţia oficială a PNL – vom respecta protocolul, vom respecta angajamentele pe care această coaliţie şi le-a luat, suntem o parte relevantă, avem acum premier în persoana domnului Nicolae Ciucă şi nu se pune problema să ne jucăm de-a respectatul sau nu a unui protocol”, a precizat Gorghiu, la Palatul Parlamentului.

Întrebată dacă nemulţumirile pe care acest tip de declaraţii le provoacă ar putea fi folosite ulterior ca punct de plecare pentru ruperea coaliţiei, Alina Gorghiu a susţinut că “reacţiile la cald nu sunt sănătoase”, iar PSD nu ar trebui să îşi consume energia la absolut orice declaraţie a unui coleg din PNL.

“Eu am învăţat un singur lucru din această coaliţie – reacţiile la cald nu sunt sănătoase şi aş vrea să cred că PSD nu îşi consumă energia să reacţioneze la absolut orice declaraţie a unui coleg din PNL pe o temă atât de serioasă. Ce se discută în coaliţie este literă de lege, ce poziţie are preşedintele partidului e la fel, direcţia publică oficială a PNL. Tensiunile sunt inerente, în România noi nu avem cultura coaliţiilor, ne descurcăm din mers şi învăţăm să funcţionăm din mers, însă obiectivul foarte clar este acela de a asigura stabilitate într-o perioadă foarte complicată. Ştiu că a obosit lumea să audă că e război la graniţă, dar asta e realitatea, că am obosit să auzim că va fi o iarnă dificilă, dar asta e realitatea, că suntem crize peste crize, pe care Guvernul le-a gestionat până acum foarte bine. Ca atare, noi, coaliţia, PNL în principal, ne concentrăm pe ce avem de făcut şi de comentat o să încercăm că comentăm mai puţin lucrurile care ne despart sau care ar putea crea artificii”, a evidenţiat Gorghiu.

 

Articole recente

Premierul Rishi Sunak: Trimiterea de avioane de luptă Ucrainei ar necesita luni sau chiar ani de antrenament

Premierul britanic Rishi Sunak a subliniat joi că trimiterea avioane de luptă Ucrainei ar necesita…

28 de secunde ago

Scholz nu vede şanse pentru tratative de pace decât după retragerea trupelor ruse din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că nu sunt şanse pentru un final negociat al războiului…

2 minute ago

SIF Banat Crișana a cerut convocarea AGA SIF Hoteluri pentru reducerea capitalului social și distribuire de cash către acționari

SIF Banat Crișana a cerut convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor SIF Hoteluri (CAOR), pentru…

34 de minute ago

Rareş Bogdan: Îl rog respectuos pe Câciu să dea explicaţii cu privire la transpunerea Regulamentului CE privind suprataxarea companiilor din energie

Europarlamentarul Rareş Bogdan i-a cerut ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, să dea explicaţii publice cu…

58 de minute ago