Actul privind materiile prime critice al Uniunii Europene stabilește mai multe obiective ambițioase pentru a spori reziliența lanțurilor sale de aprovizionare cu minerale critice.
Potrivit Visual Capitalist, legea include obiective neobligatorii pentru UE de a construi o capacitate minieră suficientă, astfel încât minele din cadrul blocului să poată satisface 10% din cererea sa de minerale critice.
În plus, actul stabilește un obiectiv ca 40% din cerere să fie satisfăcută prin prelucrare în cadrul UE, iar 25% prin reciclare.
La câteva luni de la adoptarea actului în mai 2024, graficul Visual Capitalist evidențiază amploarea provocării pe care UE își propune să o depășească. Datele provin exclusiv de la Benchmark Mineral Intelligence, începând cu iulie 2024. Graficul exclude grafitul sintetic.
Asigurarea aprovizionării Europei cu materiale esențiale
Cu excepția mineritului de nichel, niciunul dintre mineralele pentru baterii considerate strategice de UE nu este pe cale să atingă aceste obiective.
Grafitul, cea mai mare componentă minerală utilizată în baterii, este deosebit de îngrijorător. În UE nu există rezerve de minereu de mangan sau de cocs, precursorul grafitului sintetic.
Până în 2030, se preconizează că Uniunea Europeană va furniza pe plan local 16.000 de tone de grafit sub formă de fulgi, în comparație cu un obiectiv național de exploatare minieră de 45.000 de tone.
Se preconizează că blocul va produce 29.000 de tone de echivalent carbonat de litiu (LCE), comparativ cu un obiectiv de 46.000 de tone.
În ceea ce privește prelucrarea mineralelor, se preconizează că blocul va prelucra 25% din necesarul său de litiu, 76% din nichel, 51% din cobalt, 36% din mangan și 20% din grafit în fulgi.
UE ar trebui să recicleze doar 22% din necesarul de litiu, 25% din nichel, 26% din cobalt și 14% din mangan. Grafitul, între timp, nu este reciclat pe scară largă la scară comercială.