Categories: Energie

GreenTech România intră pe piața voluntară a certificatelor de carbon (VER) și emite 453.000 de certificate rezultate din reciclarea deșeurilor de plastic

Compania românească GreenTech, parte din Green Group, este prima companie din Europa care obține pe piața voluntară certificate de carbon (VER) rezultate din activitatea de reciclare a deșeurilor, după ce a primit validarea Gold Sandard pentru o emisiune de 453.000 de astfel de certificate, echivalentul emisiilor de carbon salvate prin reciclarea deșeurilor PET pe o perioadă de 10 ani, potrivit unui comunicat.

Validarea proiectului „Reducerea emisiilor de CO2 prin reciclarea PET” a durat 4 ani, timp în care au fost măsurate cu rigurozitate emisiile, consumul de energie și combustibilul din procesul de reciclare al deșeurilor PET desfășurat de GreenTech.

Compania GreenTech colectează și reciclează deșeuri de ambalaje PET, rezultând produse noi din plasticul procesat, precum banda PET, granulă rPET pentru uz alimentar și fibră sintetică poliesterică. Prin acest proiect se certifică faptul că, față de fabricarea acelorași produse din resurse virgine, reciclarea deșeurilor PET salvează anual 45,000 de tone de CO2, care pot fi tranzacționate sub forma certificatelor de carbon către companii sau persoane fizice care doresc să își compenseze propriul consum”,  a declarat Alina Genes, CEO al GreenTech.

Un certificat de carbon este un certificat tranzacționabil, reprezentând o tonă de dioxid de carbon salvată printr-o activitate specifică, ce a fost măsurată și validată de o organizație independentă. Prin mecanismul de tranzacţii voluntare, companiile care urmăresc să își reducă propria amprenta de carbon au posibilitatea să beneficieze de cantitatea de CO2 salvată de alte companii, fiind astfel susținute și încurajate proiecte care duc la scăderea amprentei de carbon la nivel global. Certificatele de carbon pot fi achiziționate de companii sau persoane fizice fie printr-o tranzacție directă cu GreenTech, fie prin site-urile specializate, precum platforma Gold Standard.

Deși voluntar la momentul de față, multe companii s-au aliniat direcției de dezvoltare durabilă trasată de Organizația Națiunilor Unite și Comisia Europeană, luându-și angajamentul public de a reduce sau neutraliza amprenta de carbon. Alături de măsuri specifice de reducere internă a emisiilor, achiziția de credite de carbon de pe piața voluntară, pentru a compensa anumite activități ce nu au putut fi evitate, este o soluție pentru atingerea obiectivului zero emisii, a adăugat Alina Genes.

Piața voluntară este recunoscută ca parte din piața globală a emisiilor de CO2, dar funcționează în afara pieței reglementate de certificate de carbon, rezultată din protocolul de la Kyoto. Există un număr limitat de organizații internaționale care certifică și emit credite voluntare de carbon, Gold Standard fiind printre cele mai cunoscute și cu o reputație impecabilă. Schema de certificare Gold Standard – susținută de peste 60 de organizații non-profit, cât și de Organizația Națiunilor Unite – este o garanție că proiectele care primesc certificatele de carbon aduc o contribuție reală, verificabilă și măsurabilă la dezvoltarea durabilă și protecția mediului.

Cu fondurile obținute din vânzarea certificatelor, GreenTech urmărește creșterea capacității de reciclare, precum și diversificarea tipurilor de materiale reciclate. La momentul de față, GreenTech are o capacitate de reciclare de 150.000 de tone de deșeuri PET/an, fiind unul dintre cei mai importanți reciclatori europeni pentru PET.

Adina Ardeleanu

Adina Ardeleanu – membru fondator FinancialIntelligence.ro Adina Ardeleanu, membru fondator FinancialIntelligence.ro, are o experiență de peste 12 ani în jurnalism economic. Ea a debutat, în 2006, la publicația Bursa, avansând până în poziția de redactor șef adjunct. De-a lungul carierei, Adina a fost premiată pentru articolele dedicate pieței de capital, atât de Asociația Brokerilor din România, cât și de Bursa de Valori din Polonia. Absolventă de ASE, Adina a urmat cursuri de jurnalism economic ținute de Thomson Reuters, la Londra și Frankfurt, dar și de The Fund for American Studies (TFAS), la Praga.

View Comments

Articole recente

70% din angajații Transgaz, de acord să se vaccineze anti-Covid; Ion Sterian se va vaccina pentru a oferi exemplu angajaților

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ SA, ca urmare a deciziei conducerii generale a…

7 ore ago

Franţa, Marea Britanie şi Germania cer Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic

Franţa, Marea Britanie şi Germania au cerut sâmbătă Iranului să renunţe la producerea de uraniu…

7 ore ago

Transelectrica, după incidentul din 8 ianuarie: Obiectivele strategice pentru perioada următoare vizează realizarea unor proiecte de investiții importante pentru consolidarea rețelei electrice de transport

Obiectivele strategice ale Transelectrica pentru perioada următoare vizează realizarea unor proiecte de investiții importante pentru…

7 ore ago

Traian Băsescu s-a imunizat împotriva COVID 19

Traian Băsescu, fost Președinte al României, s-a imunizat împotriva COVID 19, arata o postare pe…

8 ore ago

Pfizer anunţă că are un “plan” pentru a limita întârzieri de livrare a vaccinurilor Covid

Grupul american Pfizer, asociat cu laboratorul german BioNTech, a anunţat sâmbătă un "plan" care trebuie…

9 ore ago