Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzGreta Thunberg/ Sursa foto: twitter.com/GretaThunberg
Activista suedeză de mediu Greta Thunberg s-a alăturat joi unei acţiuni de protest a militanţilor indigeni sami, la Oslo, împotriva turbinelor eoliene declarate ilegale în urmă cu doi ani în Norvegia, dar aflate încă în funcţiune, transmite AFP.
Curtea supremă norvegiană a concluzionat la 11 octombrie 2021 că două parcuri eoliene amenajate în Peninsula Fosen din vestul ţării, pe terenuri folosite de sami pentru creşterea renilor, au încălcat drepturile garantate acestei populaţii indigene de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
Doi ani mai târziu, cele 151 de turbine eoliene sunt încă în funcţiune.
Pentru a marca această dată aniversară, zeci de activişti de mediu şi membri ai comunităţii sami au lansat miercuri acţiuni de protest în capitala Norvegiei, care ar trebui să dureze mai multe zile, în vederea demontării turbinelor eoliene.
Ei au primit joi întăriri din partea activistei de mediu Greta Thunberg, care i-a ajutat să blocheze intrările în sediul grupului energetic norvegian Statkraft, ce operează 80 dintre cele 151 de turbine din Fosen.
“Este important să ne arătăm solidaritatea atunci când au loc încălcări ale drepturilor omului, în special în Scandinavia, împotriva poporului sami”, a declarat Greta Thunberg miercuri pentru AFP, la tribunalul din Malmo unde a fost condamnată la plata unei amenzi pentru o altă acţiune de protest, în acest oraş din sudul Suediei.
“Toţi cei care putem să fim acolo şi să ne arătăm sprijinul ar trebui să facem acest lucru”, a spus ea, potrivit Agerpres.
Joi dimineaţă, activista suedeză s-a aşezat pe jos, lângă activişti purtând costume tradiţionale, lângă un lavvo (cort sami) amenajat în faţa unei intrări în sediul Statkraft.
La sfârşitul lunii februarie, ea se alăturase deja mişcării de protest care are loc la fiecare dată simbolică.
“Greta Thunberg este un aliat important în susţinerea cauzei noastre”, a spus artista şi activista sami Ella Marie Haetta Isaksen.
Curtea Supremă a considerat că autorizaţiile acordate acestor turbine eoliene nu sunt valide, însă nu s-a pronunţat în ceea ce priveşte soarta lor.
Guvernul norvegian a prezentat scuze familiilor sami afectate, recunoscând o încălcare a drepturilor omului şi a iniţiat medierea pentru găsirea unei concilieri între creşterea animalelor şi turbinele eoliene.
Miercuri, ministrul Petrolului şi Energiei, Terje Aasland, a afirmat că “dezmembrarea în acest moment a tuturor turbinelor eoliene din Fosen, aşa cum au solicitat protestatarii, nu este nici previzibilă”, nici “probabilă”.
Acest dosar este cu atât mai important cu cât ar putea crea un precedent pentru alte infrastructuri sau proiecte planificate pe vastele teritorii folosite în mod tradiţional de sami din restul ţării.
Considerată ultima populaţie indigenă din Europa, comunitatea sami are în jur de 100.000 de membri răspândiţi în Norvegia, Suedia, Finlanda şi Rusia şi a trăit mult timp în principal de pe urma pescuitului şi a creşterii renilor.
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More