Energie

Guvernul a abrogat HG de amânare a închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe lignit şi a exploatărilor miniere aferente

Guvernul a decis, miercuri, abrogarea hotărârii de amânare a închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe lignit şi a exploatărilor miniere aferente acestora.

“Abrogarea HG nr.1573/2022 privind aprobarea amânării închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe lignit şi a exploatărilor miniere aferente acestora este o consecinţă a modificărilor aduse OUG nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, cu modificările ulterioare în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, prin care s-a decis trecerea în conservare a 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit, pe o perioadă de 3 ani, sau scoaterea din exploatare, începând cu luna iunie 2023, în vederea clarificării unor angajamente asumate de România în cadrul PNRR ce ţin de reforma pieţei energetice”, se precizează într-un comunicat transmis de Executiv.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, după şedinţa de Guvern, că, după cum se cunoaşte, Comisia Europeană a solicitat o serie de clarificări în ceea ce priveşte problema decarbonizării şi a modalităţii în care este pusă în aplicare Legea în domeniu, iar prin adoptarea acestei hotărâri se va putea să valida jalonul din PNRR şi să fie dusă la bun sfârşit o reforma decarbonizării considerată strategică.

“Discutăm de Ordonanţa 108 din 2022, care prevede o serie de măsuri pe linia scoaterii din uz, respectiv a scoaterii din exploatare a grupurilor energetice care încă funcţionează pe bază de cărbune. Şi astăzi Guvernul României a adoptat o hotărâre de Guvern, ultima, pe linia aceasta a măsurilor care privesc decarbonizarea încât să putem să validăm jalonul şi, desigur, să ducem la bun sfârşit o reformă considerată reformă strategică, cea privind decarbonizarea”, a afirmat Boloş.

Articole recente

Germania cere Chinei să înceteze imediat practica recrutării unor foşti piloţi militari germani

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut sâmbătă Chinei să înceteze recrutarea unor foşti…

3 ore ago

Comisia Europeană ameninţă Serbia şi Kosovo cu ”consecinţe” dacă vor continua violenţele

Comisia Europeană a ameninţat sâmbătă cu măsuri punitive Serbia şi Kosovo dacă acestea nu iau…

3 ore ago

Joe Biden a promulgat legea prin care SUA evită intrarea în incapacitate de plată a datoriei

După săptămâni de confruntări politice cu republicanii, preşedintele democrat american, Joe Biden, a promulgat sâmbătă…

3 ore ago

Turcia, membră a NATO, va trimite trupe în Kosovo, pe fondul tulburărilor din nordul ţării

Turcia intenţionează să trimită comandouri în Kosovo duminică şi luni, ca răspuns la solicitarea NATO…

8 ore ago

Rusia va reveni la START daca SUA renunţă la ”poziţia lor ostilă” (MAE)

Rusia va reveni la respectarea deplină a tratatului Noul START privind măsurile pentru reducerea şi…

8 ore ago

Kârgâzstanul, o ţară aliată a Moscovei, “gata să lucreze mână în mână cu UE”

Kârgâzstanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, aliată a Moscovei, este gata să conlucreze Uniunea…

9 ore ago