Guvernul a discutat în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la modificarea şi completarea OUG nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.
Potrivit unui comunicat al Executivului, aprobarea acestui proiect va constitui realizarea unor jaloane asumate prin PNRR, în cadrul reformei privind îmbunătăţirea cadrului procedural de implementare a principiilor guvernanţei corporative în cadrul întreprinderilor de stat.
Una dintre modificările avute în vedere prin proiectul de OUG vizează “separarea funcţiei de reglementare de cea de coordonare a proprietăţii statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale în calitatea lor de acţionari”.
O altă modificare priveşte “elaborarea unei politici de proprietate prin care să se definească raţiunea deţinerii de către stat sau de către unităţile administrativ-teritoriale a întreprinderilor publice de la nivel central şi local, să se stabilească rolul statului şi al unităţii administrativ-teritoriale în guvernanţa întreprinderilor publice, precum şi rolul responsabilităţile autorităţilor publice tutelare şi ale altor părţi interesate implicate în implementarea acesteia”.
“Elaborarea şi revizuirea politicii de participare a statului în economie va fi în concordanţă cu orientările OECD şi va delimita în mod clar rolurile şi responsabilităţile tuturor entităţilor implicate”, se spune în comunicat.
Totodată, prin proiectul de act normativ se urmăreşte operaţionalizarea, la Centrul Guvernului, a Grupului Operativ pentru coordonarea şi monitorizarea politicilor de guvernanţă corporativă, prin înfiinţarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice.
“Această structură va funcţiona în subordinea directă a Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin SGG, şi va fi finanţată de la bugetul de stat”, se spune în comunicat.
Conform sursei citate, proiectul de act normativ include şi alte propuneri de modificare a legislaţiei în măsură să asigure implementarea principiilor guvernanţei corporative cuprinse în ghidurile OCDE privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat.
Transgaz a scos la licitaţie contractul pentru construcţia conductei de transport a gazelor naturale pe…
Compania rusească Invest Plus a anunţat luni că a finalizat acordul de cumpărare al celui…
România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o cotă de aproximativ 30,7% pentru 2030…
Directiva Uniunii Europene privind reglementarea transferului de date acoperă foarte multe domenii şi suntem datori…
eMAG o numește pe Irina Pencea în funcția de General Manager eMAG România, potrivit unui…
Europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare durabilă, i-a cerut, luni, ministrului…