Guvernul britanic a impus sancţiuni împotriva a cinci străini implicaţi în fapte grave de corupţie

Guvernul britanic a impus sancţiuni împotriva a cinci străini implicaţi în fapte grave de corupţie, între cei vizaţi aflându-se fiul preşedintelui Guineei ecuatoriale, relatează vineri AFP, potrivit Agerpres.

Sancţiunile adoptate joi, ce prevăd îngheţarea bunurilor şi interzicerea intrării în Regatul Unit, au fost stabilite în cadrul unui regim de măsuri anticorupţie care a permis sancţionarea altor 22 de indivizi din şase ţări diferite, între care Rusia, în aprilie a.c..

Aceste sancţiuni “vizează indivizi care s-au îmbogăţit pe seama concetăţenilor lor”, a subliniat într-un comunicat ministrul britanic de externe Dominic Raab.

Între cei cinci străini sancţionaţi joi se numără Teodoro (Teodorin) Obiang Mangue, vicepreşedintele Guineei ecuatoriale şi fiul preşedintelui, acuzat de “deturnare de fonduri publice” şi luare de mită ce i-au permis un stil de viaţă opulent: acesta ar fi cheltuit peste 500 de milioane de dolari pe achiziţia de reşedinţe de lux în toată lumea, a unui avion privat, a mai multor maşini şi obiecte de colecţie având legătură cu legendarul star pop Michael Jackson. În februarie 2020, el a fost condamnat în apel în Franţa la trei ani cu suspendare, 30 de milioane de euro amendă şi confiscarea de bunuri.

La rândul său, Nawfal Hammadi al-Sultan, fost guvernator al provinciei irakiene Ninive, a fost sancţionat pentru deturnarea de fonduri publice destinate reconstrucţiei; omul de afaceri Kudakwashe Regimond Tagwirei din Zimbabwe, în legătură cu contribuţia societăţii sale Sakunda Holdings la devalorizarea monedei naţionale şi creşterea preţurilor în ţară; în fine, doi oameni de afaceri columbieni, Alex Nain Saab Moran şi Alvaro Enrique Pulido Vargas, pentru deturnare de fonduri publice în Venezuela. Saab, apropiat al lui Nicolas Maduro, a fost inculpat în 2019 la Miami pentru spălare de bani şi a fost arestat în 2020 în Republica Capului Verde, SUA cerându-i extrădarea, iar Venezuela eliberarea sa.

Articole recente

Podcast Atlasul Banilor: Tehnologia a simplificat economisirea regulată

Tehnologia a transformat economisirea regulată într-un instrument foarte simplu, la îndemâna oricui, spune Dan Popovici,…

9 minute ago

Investitorii îngrijorați de schimbările climatice impun noi standarde pentru industria petrolului și gazelor naturale (eToro)

Comentariul analistului eToro, Bogdan Maioreanu După o vară care a adus inundații intense în Europa…

o oră ago

Evenimente extreme si activitatea economică [1] – schimbarea climatică poate destabiliza profund bugetele publice

de Daniel Dăianu Traim vremuri foarte dificile, cu o suita de crize, evenimente extreme, care…

2 ore ago

Acţiunile One United Properties intră în indicele BET

Acţiunile One United Properties (BVB: ONE) au intrat în indicele Bucharest Exchange Trading (BET), începând…

3 ore ago

„Trebuie să ne oprim” – prima alianţă diplomatică din lume pentru a menține petrolul și gazul în pământ

Costa Rica și Danemarca sunt cele două ţări care conduc eforturile de a construi prima…

3 ore ago

Theodor Cornel Stănescu este noul Director General al Crédit Agricole România

Domnul Theodor Cornel Stănescu, Prim Director General Adjunct al Vista Bank a fost desemnat Director…

4 ore ago