Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzGuvernul nu ştie impactul financiar al taxei pe activele financiare, potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pe 2019 şi proiecţia acesteia pe anii 2020 – 2022, prezentat de Ministerul Finanţelor odată cu proiectul de buget, care precizează:
“Începând cu 1 ianuarie 2019, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018, s-a instituit taxa pe activele financiare ale instituțiilor de credit al cărei eventual impact nu a fost inclus in proiecția de venituri bugetare”.
Recent, Andreas Treichl, şeful Erste Group, a anunţat că taxa pentru activele bancare, planificată de autorităţile române, nu va împiedica banca austriacă Erste Group să facă profit în România. Așa-zisa „taxa pe lăcomie” presupune taxarea băncilor cu o marjă fixă din activele financiare, dacă dobânda ROBOR depăşeşte 2%. Legea despre care se face vorbire nu este încă în Parlament și nu va fi în Parlament pentru o perioadă relativ îndelungată, a mai spus Treichl, care a menţionat că nu crede că taxa va rămâne în forma actuală pentru mult timp.
În document se spune că proiecția veniturilor bugetare include veniturile estimate a fi încasate în urma vânzării licențelor de telecomunicații de tip 5G de către ANCOM (2,1 miliarde de lei), dar şi impactul generat de OUG 114/2018 prin creșterea taxării în domeniul jocurilor de noroc (0,5 miliarde de lei); creșterea nivelului accizelor pentru produsele din tutun (0,6 miliarde de lei).
Potrivit documentului, operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat care aplică prevederile OG nr. 26/2013, distribuie şi virează în condiţiile legii, în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, în cazul regiilor autonome, 35% din sumele repartizate la alte rezerve, în condiţiile art. 1 alin. (1) lit. g) din OG nr. 64/2001, regăsite în conturile de disponibilităţi băneşti existente în casă şi conturi la bănci precum şi cele aferente investiţiilor pe termen scurt la data de 31 decembrie 2018 şi care la aceeaşi dată nu sunt angajate, prin contracte de achiziţie, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanţare, conform art 43 din OUG 114/2018 (1,5 miliarde de lei).
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…
Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…
Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…
Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…
This website uses cookies.
Read More
View Comments
Voi de unde stiti ca "nu stie"? Adevarul ca este si foarte greu de calculat... Au anuntat ca nu o includ, face parte din strategie. La sfarsit, dupa ce vor avea banii in sertar, vor spune ceva de genul "noi nu am vrut, nici macar nu am inclus-o in buget, dar daca bancile se incapataneaza sa nu scada Roborul si sa ajute poporul, le luam banii, deh, ce sa facem?" De aia folosesc sintagma "eventual impact"