Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzGuvernul vrea să aducă în plus, în acest an, 26 milioane de euro şi în următorii ani câte 80 milioane de euro, anual, prin noile modificări la legea jocurilor de noroc, potrivit unui proiect de OUG intrat în posesia noastră. Aceşti bani se adaugă la 1,6 miliarde de euro – totalul taxelor pe care industria jocurilor de noroc le plăteşte anual.
Astfel, Guvernul propune majorarea taxelor de licenţiere şi autorizare a organizatorilor de jocuri de noroc din România. Veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) se virează în procent de 70% către bugetul de stat, 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanțată din venituri proprii, se mai arată în document.
Potrivit Proiectului, raportat la situaţia de fapt a bugetului de stat la momentul actual, intenţia legiuitorului se constituie în sensul asigurării de fonduri la bugetul de stat, colectării veniturilor necesare în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse, autorizarea tuturor operatorilor de jocuri de noroc, cu respectarea riguroasă a prevederilor legale în vigoare, încadrarea din punct de vedere al legislației jocurilor de noroc, a activităţii desfăşurate sau propuse a fi desfăşurată de către un operator, în categoriile de jocuri de noroc prevăzute de lege, prevenirea desfăşurării de activități de către operatorii de jocuri de noroc fără autorizații și, nu în ultimul rând, creșterea nivelului de încredere a populației în instituţiile statului.
Documentul precizează: “Organizarea şi exploatarea activității de jocuri de noroc pe teritoriul României constituie monopol de stat. Activitatea specifică jocurilor de noroc trebuie să respecte strategia la nivel național de dezvoltare a mediului de afaceri pe principii de competitivitate şi transparență, în special de prevenire şi combatere a jocurilor de noroc neautorizate, de combatere a evaziunii fiscale în domeniu, în special în ceea ce priveşte criminalitatea economică din domeniul jocurilor de noroc. Statul român are dreptul exclusiv de a decide condițiile în care un operator economic are posibilitatea să realizeze o astfel de activitate pe teritoriul român, stabilind care sunt condițiile de licențiere, respectiv de autorizare.
Jocurile de noroc la distanță sau jocurile de noroc online trebuie să fie organizate și autorizate pe teritoriul României, locul unde operatorii economici licențiați și autorizaţi, în condițiile legii, îşi desfăşoară activitatea şi ulterior în baza activității desfăşurate trebuie să plătească impozite şi taxe în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
Pentru aceste considerente se impune modificarea art. 1, alin. (2) şi art. 1^3, alin. (3) din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, cu modificările şi completările ulterioare, cât şi introducerea unei prevederi noi, articolul 15 alin. (1) litera B punctul (X), măsuri ce vor duce la întărirea ordinii sociale şi economice, la o mai bună previzionare şi colectare a taxelor și impozitelor datorate la bugetul de stat, la o protecție sporită a jucătorilor, precum şi la prevenirea şi combaterea activităților infracționale cu implicații transfrontaliere.
Totodată, pentru prevenirea și combaterea dependenţei de jocuri de noroc, elaborarea de politici coerente privind sprijinul acordat persoanelor vulnerabile, protecția minorilor sau a altor grupuri vulnerabile din punct de vedere social și economic, în vederea evitării dezvoltării dependenţei acestora de jocuri de noroc, promovarea unor politici coerente privind jocul responsabil, în scopul reducerii comportamentelor de joc cu probleme, promovarea inițiativelor bazate pe cercetare ştiințifică şi opiniile experților, crearea unui echilibru între promovarea jocurilor de noroc pe piața din România şi responsabilitatea socială în organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, este necesară realizarea infrastructurii IT – hardware şi software, care să cuprindă baza de date digitală, la nivel național, privind persoanele autoexcluse și cele indezirabile, ca element de infrastructură IT (hardware si software) – realizata, menținută și integrată în cadul sistemului informatic integrat al ONJN şi dezvoltarea unei linii de comunicare de tip telverde, precum şi majorarea substanţială a contribuţiei anuale a operatorilor de jocuri de noroc licenţiaţi pentru promovarea respectării principiilor şi măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social.
Realizarea şi gestionarea de către ONJN a bazei de date referitoare la persoanele autoexcluse şi indezirabile, constituită, la nivel național, în scopul combaterii şi prevenției adicției de jocuri de noroc, va permite consultarea acesteia în timp real de către toți operatorii de jocuri de noroc, în vederea asigurării şi facilitării implementării prevederilor legale din această materie”.
Potrivit Proiectului, se înfiinţează pe lângă ONJN o activitate finanțată integral din venituri proprii, pentru promovarea respectării principiilor și măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social, astfel cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările şi completările ulterioare.
Veniturile proprii se constituie din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați, cu următoarele contribuții anuale:
(i) organizatorii de jocuri de noroc la distanță licențiați din clasa I – 500.000 euro anual;
(ii) persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță licențiate din clasa II – 15.000 euro anual;
(iii) jocurile la distanță monopol de stat clasa III – 100.000 euro anual;
(iv) organizatorii de jocuri de noroc tradiționale licențiați, după cum
urmează:
Pentru jocurile loto: 200.000 euro anual
Pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual
Pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual
Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro anual
Pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro anual
Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masă de joc
Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 5.000 euro anual pentru
fiecare club
Pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat după cum urmează:
– 100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2023,
proporțional cu perioada de timp rămasă după intrarea în vigoare a prezentei
ordonanțe de urgență;
– 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2024;
– 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2025 și următorii
ani.
*Pentru jocurile bingo desfășurate în săli de joc: 5.000 euro anual
*Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor
rețelelor de televiziune: 500.000 euro anual
Veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare al lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanțată din venituri proprii. Veniturile încasate din aceste contribuții se utilizează pentru finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale activității prevăzute la art. 10 alin. (4). respectiv pentru prevenirea dependenței de jocuri de noroc, pentru activitățile și programele de protecție a minorilor sau a altor grupuri vulnerabile, din punct de vedere social și economic, împotriva jocurilor de noroc, prevenirea și tratamentul dependenței de jocuri de noroc, pentru reclamă și publicitate privind prevenirea dependenței de jocuri de noroc și promovarea jocului responsabil, realizarea infrastructurii IT – hardware și software, care va cuprinde baza de date realizată la nivel național în scopul combaterii și prevenției adicției de jocuri de noroc referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile, o linie de comunicare de tip telverde.
Proiectul mai prevede că “Reclama și publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul național se face cu respectarea principiilor prevăzute la art. 10 alin. (3): “Se posteaza la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de
organizare deținute de organizatorul de jocuri de noroc. În înțelesul prezentului
articol, nu sunt considerate acțiuni în scop de reclamă, publicitate sau cu caracter
promoțional acțiunile desfășurate de organizatori în mod direct în locațiile și pe
paginile de internet proprii. Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice
nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc
și reclama outdoor pentru jocuri de noroc, care depășește dimensiunea de 25
m2/panou/material publicitar, sunt interzise”.
Jocurile de noroc la distanță sau jocurile de noroc online sunt toate jocurile de noroc prevăzute sau nu în prezenta ordonanță de urgență care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 3 și care se desfășoară doar prin intermediul oricărui sistem de comunicații (internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă și orice alte sisteme de transmisie), doar de către societăți licențiate de O.N.J.N. și care trebuie, în mod obligatoriu, să fie înmatriculate pe teritoriul României sau care operează printr-un sediu permanent în condițiile art. 1 alin. (2) din prezenta ordonanță.
Locațiile specializate în care se poate desfășura activitatea de jocuri de noroc sunt: sălile dedicate de slotmachine, agențiile de pariuri și agențiile loto, cluburile de poker, sălile de bingo și cazinourile. Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru locațiile specializate sunt reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență. Jocurile de noroc tradiționale se exploatează doar în locațiile specializate.
Poate dobândi calitatea de organizator temporar de jocuri de noroc tip cazinou persoana juridică care organizează și exploatează jocuri de noroc pe o perioadă de 3 luni, în stațiunile turistice, astfel cum sunt menționate în anexa nr. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice, cu completările ulterioare.
Se interzice afișarea valorilor sau bunurilor acordate prin bonusuri, promoții sau “jack-pot”-uri reale sau simulate în exteriorul locațiilor în care se desfășoară jocurile de noroc.
Proiectul spune că o sală de jocuri înseamnă minimum 20 slot-machine pentru municipiul București sau minimum 12 slot-machine în alte locații decât municipiul București. În spațiile în care se desfășoară acest gen de activitate ca activitate principală, nu se pot desfasura activitati comerciale care presupun comercializarea de bauturi alcoolice de catre organizator sau un tert. Se poate desfășura, direct de către organizator, oricare altă activitate prevăzută de prezenta ordonanță de urgența,
dacă aceasta respecta condițiile de licențiere și autorizare.
Sala de jocuri nu poate să aibă intrare comună cu un spațiu în care se comercializeaza băuturi alcoolice. De asemenea, este interzisă orice formă de acces între o sala de jocuri de noroc și un spațiu comercial în care se comercializează băuturi alcoolice, inclusiv prin intermediul unei uși între cele doua tipuri de spații.
Organizatorii de jocuri de noroc sunt obligați să nu permită accesul în
incinta locațiilor în care se desfășoară activități de jocuri de noroc, persoanelor
autoexcluse și indezirabile care se regăsesc în baza de date privind persoanele
autoexcluse și indezirabile, creată, gestionată și actualizată permanent de către
O.N.J.N., bază de date la care organizatorii de jocuri de noroc au acces în timp
real.
Vezi taxele
Punctul 1. Taxe anuale percepute pentru activitățile din domeniul jocurilor
de noroc
I. Taxe aferente licenței de organizare a jocurilor de noroc (anuale):
A. Pentru jocurile loto: 200.000 euro
B. Pentru pariurile mutuale: 65.000 euro
C. Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro
D. Pentru pariurile în contrapartidă: 150.000 euro
E. Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor:150.000 euro
F. Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 25.000 euro
G. Pentru jocurile tip slot-machine: 150.000 euro
H. Pentru jocurile bingo desfășurate în săli de joc: 15.000 euro
I. Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor
rețelelor de televiziune: 150.000 euro
J. Pentru jocurile de noroc la distanță se acordă 3 categorii de licențe după
cum urmează:
Licență clasa 1: pentru jocurile de noroc la distanță prevăzute la art. 10
alin. (1) lit. i) – n) din ordonanța de urgență. Se acordă operatorilor care
organizează jocuri de noroc la distanță care au contract direct cu jucătorul și
este în cuantum de 300.000 euro/an
Licență clasa a 2-a: pentru persoanele juridice implicate în domeniul
jocurilor de noroc tradiționale și la distanță, precum și pentru organismele de
evaluare a conformității. Se acordă:
(i) operatorilor care oferă management și facilități de găzduire pe
platforma de jocuri, alții decât furnizorii de rețele și servicii de comunicații
electronice, astfel cum sunt definiți în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.
111/2011 privind comunicațiile electronice, aprobată cu modificări și completări
prin Legea nr. 140/2012, cu modificările și completările ulterioare, 20.000
euro/an;
(ii) operatorilor economici care desfășoară activitățile prevăzute la art.
20 alin. (1) din ordonanța de urgență: 20.000 euro/an
(iii) procesatorilor de plăți: 20.000 euro/an;
(iv) firmelor producătoare și/sau distribuitoare de software specializat
în domeniul jocurilor de noroc: 20.000 euro/an;
(v) afiliaților: 20.000 euro/an;
(vi) certificatorilor: 20.000 euro/an;
(vii) auditorilor: 20.000 euro/an;
(viii) organismelor de evaluare a conformității 20.000 euro/an.
Licență clasa a 3-a: pentru jocurile loto – la distanță – monopol de stat
prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. h) din ordonanța de urgență. Se acordă
operatorului de jocuri tip loteristic: 200.000 euro.
K. Pentru Festivalul de poker: 20.000 euro
L. Pentru jocuri temporare tip cazinou (valabilă 3 luni): 27.500 euro
M. se abrogă
N. se abrogă
O. Pentru jocuri tip tombolă – joc tradițional: 20.000 euro
P. Pentru jocurile de videoloterie – joc tradițional: 100.000 euro
II. Taxe aferente autorizației de exploatare a jocurilor de noroc (anuale):
A. Pentru jocurile tradiționale de tip loto: 300.000 euro
B. Pentru pariuri mutuale – tradiționale: 21% din veniturile din jocuri de
noroc, realizate la nivelul organizatorului, astfel cum sunt definite la art. 1^1 din
ordonanța de urgență, dar nu mai puțin de:
120.000 euro
C. Pentru pariuri în cotă fixă – tradiționale: 21% din veniturile din jocuri de
noroc, realizate la nivelul organizatorului, astfel cum sunt definite la art. 1^1 din
ordonanța de urgență, dar nu mai puțin de: 200.000 euro
D. Pentru pariuri în contrapartidă – tradiționale: 21% din veniturile din jocuri
de noroc, realizate la nivelul organizatorului, astfel cum sunt definite la art. 1^1
din ordonanța de urgență, dar nu mai puțin de: 200.000 euro
E. Pentru jocuri de noroc caracteristice cazinourilor:
(i) pentru fiecare masă, în municipiul București: 70.000 euro
(ii) pentru fiecare masă, în alte locații decât municipiul București:
40.000 euro
F. Pentru clubul de poker:
(i) pentru fiecare locație, în municipiul București: 82.500 euro
(ii) pentru fiecare locație, în alte locații decât municipiul București:
38.500 euro
G. Pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine:
(i) slot machine clasa A: 5.300 euro
(ii) se abrogă
H. Pentru jocurile bingo desfășurate în săli de joc: 7.500 euro pentru fiecare
sală, precum și 5% din valoarea nominală a cartoanelor achiziționate de la
Compania Națională “Imprimeria Națională” – S.A., care se achită în avans la
Trezoreria Statului, cu prezentarea ordinului de plată vizat de trezorerie la
ridicarea cartoanelor
I. Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor
rețelelor de televiziune: 23% din veniturile din jocuri de noroc, realizate la
nivelul organizatorului, astfel cum sunt definite la art. 1^1 din ordonanța de
urgență, dar nu mai puțin de: 150.000 euro
J. Pentru jocurile de noroc la distanță clasa 1: 21% din veniturile din jocuri
de noroc, realizate la nivelul organizatorului, astfel cum sunt definite la art. 1^1
din ordonanța de urgență, dar nu mai puțin de: 400.000 euro
K. Pentru jocurile de noroc la distanță clasa a 3-a: 21% din veniturile din
jocuri de noroc, realizate la nivelul organizatorului, astfel cum sunt definite la
art. 1^1 din ordonanța de urgență, dar nu mai puțin de: 400.000 euro.
L. Pentru Festivalul de poker: 35.000 euro
M. Pentru jocuri temporare tip cazinou (valabilă 3 luni): 22.000 euro pentru
fiecare masă
N. se abrogă
O. se abrogă
P. Pentru jocuri tip tombolă – joc tradițional: 85.000 euro pentru fiecare
locație în care se organizează și se exploatează activitatea de tombolă – joc
tradițional, precum și 5% din valoarea nominală a biletelor de participare la
tombolă achiziționate de la Compania Națională “Imprimeria Națională” – S.A.,
care se achită în avans la Trezoreria Statului, cu prezentarea ordinului de plată
vizat de trezorerie la ridicarea biletelor.
2. Valoarea minimă a capitalului social subscris și vărsat la data solicitării
cererii de obținere a licenței de organizare a jocurilor de noroc*)
A. Pentru organizatorii care exploatează jocuri loto: minimum 2.000.000 lei
B. Pentru organizatorii care exploatează pariuri mutuale: minimum 1.000.000
lei
C. Pentru organizatorii care exploatează pariuri în cotă fixă: minimum
1.000.000 lei
D. Pentru organizatorii care exploatează pariuri în contrapartidă: minimum
1.000.000 lei
E. Pentru organizatorii care exploatează jocuri de noroc caracteristice
cazinourilor: minimum
1.000.000 lei
F. Pentru organizatorii care exploatează jocurile tip slot-machine: minimum
30.000 lei
G. Pentru organizatorii care exploatează jocurile bingo desfășurate în săli de
joc: minimum 100.000 lei
H. Pentru organizatorii care exploatează jocurile de noroc on-line definite la
art. 10 alin. (1) lit. h) – n) din ordonanța de urgență: minimum 1.000.000 lei
I. Pentru organizatorii care exploatează jocuri de noroc bingo organizate
prin intermediul sistemelor rețelelor de televiziune: minimum 1.000.000 lei
J. Pentru organizatorii de jocuri temporare: minimum 1.000.000 lei
K. Pentru organizatorii de festivaluri de poker: minimum 100.000 lei
L. Pentru organizatorii de cluburi de poker: minimum 100.000 lei
M. Pentru organizatorii de jocuri de noroc tip tombola – joc de noroc
tradițional: minimum 100.000 lei.
*) În situația în care același organizator solicită licență de organizare a
jocurilor de noroc care implică utilizarea mai multor categorii de mijloace de
joc, condiția de existență a unei valori minimale a capitalului social subscris și
vărsat la data cererii de obținere a licenței de organizare a jocurilor de noroc se
aplică cumulativ.
3. Taxe speciale
A. Pentru videoloterie (VLT): 4,5% aplicată asupra venitului din jocurile de
noroc ale operatorului licențiat. Taxa se virează în totalitate la bugetul de stat,
până la data de 25 inclusiv a lunii următoare, pentru luna anterioară.
B. Taxa de acces – bilet de intrare:
(i) pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 50 lei
(ii) pentru jocurile de noroc caracteristice cluburilor de poker: 30 lei
C. (i) Taxa de viciu pentru jocurile de noroc caracteristice slot-machine
prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. e) pct. (i) și pentru videoloterie (VLT): 500
euro/post autorizat/an, care se achită de organizator lunar după cum urmează:
a)pentru prima lună – până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care
documentația a fost aprobată;
b)pentru celelalte luni – până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, pentru luna
următoare.
D. Taxe administrative
(i) taxa analiză documentație: 3.500 euro plătiți la depunerea cererii pentru
o licență de jocuri de noroc la distanță, împreună cu depunerea documentelor
prevăzute în ordonanța de urgență;
(ii)taxa de eliberare licență: 10.500 euro/licență;
(iii)taxă analiză documentație solicitare licență jocuri de noroc tradiționale
600 euro, la depunerea solicitării.
(iv)taxa analiză documentație solicitare autorizare jocuri de noroc 250 euro,
la depunerea cererii pentru obținerea autorizației de exploatare.
(v) taxa analiză documentație solicitare integrare jocuri noi/recertificare
jocuri pe platforma de jocuri de noroc la distanță autorizată 250 euro, la
depunerea solicitării.
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More
View Comments