China va sta întotdeauna ferm de partea păcii, de partea dialogului și de partea corectitudinii istorice, a declarat recent Excelenţa Sa, domnul HAN Chunlin, ambasadorul Chinei în România, în cadrul Briefing-ul de presă privind „Cele Două Sesiuni” ale Chinei. Potrivit domniei sale, China urmărește cu fermitate o politică externă independentă de pace, o strategie de deschidere reciproc avantajoasă și câștigătoare pentru toate părțile și reprezintă întotdeauna un constructor al păcii mondiale, un contribuitor la dezvoltarea globală și un apărător al ordinii internaționale.
Președintele chinez Xi Jinping va efectua o vizită oficială la Moscova în perioada 20 – 22 martie, promovând un plan de pace care vizează încheierea conflictului din Ucraina. „În timpul întâlnirii, vor fi discutate chestiuni de actualitate ale dezvoltării în continuare a parteneriatului cuprinzător și a cooperării strategice între Rusia și China”, a spus Kremlinul într-o declarație din 17 martie. „Este planificat și un schimb de opinii în contextul aprofundării cooperării ruso-chineze pe arena internațională”, a adăugat acesta.
Referitor la vizita preşedintelui Xi în Rusia, ambasadorul HAN Chunlin a precizat: “La invitaţia preşedintelui Rusiei, preşedintele Chinei va efectua o vizită de stat în perioada 20-22 martie. În timpul vizitei, preşedintel Xi Jingping va face un schimb aprofundat de opinii cu preşedintele Vladimir Putin, cu privire la relaţiile bilaterale şi a problemelor internaţionale şi regionale majore, de interes comun. Această vizită va promova coordonarea strategică şi cooperarea practică între cele două ţări şi va da un nou impuls dezvoltării relaţiilor bilaterale. Vizita va aprofunda de asemenea şi mai mult încrederea şi înţelegerea reciprocă dintre China şi Rusia şi va consolida fundamentul politic şi al opiniei publice cu privire la prietenia dintre Rusia şi China”.
Ambasadorul HAN Chunlin a mai spus: “China şi Rusia au un parteneriat cuprinzător de cooperare şi de strategie. Relaţia dintre Rusia şi China se bazează pe principii de neconfruntare şi nu vizează terţi. De aceea putem spune că China menţine relaţii normale şi cu Rusia, şi cu Ucraina. Poziţia Chinei privind soluţionarea conflictului din Ucraina este constantă şi clară. Noi avem contacte cu toate părţile implicate, inclusiv cu Ucraina. Ce pot să vă spun este că China protejează întotdeauna pacea mondială. Noi susţinem rezolvarea conflictelor şi a crizei actuale prin negocieri diplomatice. Credem că dialogul politic este singura cale care poate soluţiona criza actuală din Ucraina”.
Referitor la conflictul Rusia-Ucraina, Ambasadorul HAN Chunlin a declarat: “China nu este parte a crizei din Ucraina, însă aceasta nu rămâne nepăsătoare. Președintele chinez Xi Jinping a prezentat „patru trebuie”, „patru împreună” și „trei puncte de gândire”, care reprezintă principiile fundamentale ale Chinei în gestionarea problemei ucrainene. Cu ocazia împlinirii unui an de la escaladarea crizei ucrainene, China a formulat și a lansat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”, care a explicat în mod cuprinzător și sistematic poziția și propunerile de bază ale Chinei.
Documentul abordează respectarea suveranității tuturor țărilor, abandonarea mentalității Războiului Rece, încetarea focului și conflictelor militare, lansarea discuțiilor de pace, rezolvarea crizelor umanitare, protejarea civililor și a prizonierilor, menținerea securității centralelor nucleare, reducerea riscurilor strategice, asigurarea exporturilor de alimente, oprirea sancțiunilor unilaterale, asigurarea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare, promovarea reconstrucției postbelice și alte 12 aspecte. Aceasta este o acțiune concretă a Chinei pentru a implementa Inițiativa de Securitate Globală și o manifestare a responsabilității sale ca țară majoră.
Problema ucraineană are propria sa latitudine și longitudine istorică complexă. China a susținut întotdeauna o poziție obiectivă și imparțială cu privire la problema ucraineană, promovând în mod activ discuțiile de pace. China va decide propria poziție în funcție de meritele problemei în sine, va sta întotdeauna ferm de partea păcii, de partea dialogului și de partea corectitudinii istorice. China este dispusă să continue să își aducă propria contribuție la soluționarea politică a crizei ucrainene împreună cu comunitatea internațională, inclusiv România, pe baza „Poziţiei Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”.
*Cele patru trebuie: Suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor trebuie respectate, obiectivele și principiile Cartei ONU trebuie respectate, preocupările de securitate adecvate ale tuturor statelor trebuie ținute în cont, orice străduință favoralibă unei soluționării pașnice a crizei trebuie sprijinite.
*Cele patru comune: Comunitatea internațională trebuie să sprijine împreună toate eforturile pentru soluționarea crizei ucrainene în mod pașnic, trebuie să se opune împreună folosirii armelor nucleare sau amenințării de a folosi armele nucleare, trebuie să depună eforturi comune împreună pentru asigurarea stabilității lanțurilor de aprovizionare și de industrii, trebuie să ajute împreună pe oamenii aflați în zonele de criză.
*Cele trei gânduri: Opunerea gândirii de Războiul Reze și conflicte între tabere; Opunerea standardelor duble care subliniază suveranitatea și integritatea teritorială a unui stat dar provoacă în același timp suveranitatea și integritatea teritorială ale unui alt stat; Opunerea atingerii drepturilor legitime de dezvoltare ale altor state prin sancțiuni.
Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…
Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…
Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…
Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…