Categories: Fără categorie

Han Chunlin, ambasadorul Chinei la București: China nu a provocat niciodată un război din proprie inițiativă; China nu se va angaja niciodată în hegemonie, nici în expansiune

China nu a provocat niciodată un război din proprie inițiativă, nu a invadat niciodată un centimetru din pământul unei alte țări, nu s-a angajat niciodată în războaie prin proxy și nu s-a alăturat sau nu a format niciodată vreun bloc militar, scopul politicii externe a Chinei fiind mereu menținerea păcii mondiale, a declarat, recent, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, domnul Han Chunlin, la Briefing-ul de presă cu ocazia celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez.

Xi Jinping, preşedintele Chinei, a declarat că China va încerca să reunifice Taiwanul pe cale paşnică, dar nu va ”renunţa niciodată la folosirea forţei” dacă va fi necesar.  ”Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi efort pentru reunificarea paşnică (a Taiwanului), dar nu vom renunţa niciodată la folosirea forţei şi ne rezervăm dreptul de a lua toate măsurile necesare”.

”Reunificarea ţării trebuie să fie şi va fi realizată”, a declarat preşedintele Chinei, condamnând orice „separatism şi interferenţă” străină în această chestiune.

China este singura țară dintre cele cinci state dotate cu arme nucleare care s-a angajat să nu fie prima care folosește arme nucleare, a mai spus Han Chunlin.

 

Potrivit domnului Han Chunlin,China respectă suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor și se opune ferm tuturor formelor de hegemonism și politicii de forță: “Indiferent de cât de mult se va dezvolta, China nu se va angaja niciodată în hegemonie, nici în expansiune”.

Domnia sa a explicat: “Din 1950, atunci când China a prezentat cele cinci principii ale coexistenței pașnice, aceste principii au fost întotdeauna piatra de temelie a politicii externe a Chinei. China nu a provocat niciodată un război din proprie inițiativă, nu a invadat niciodată un centimetru din pământul unei alte țări, nu s-a angajat niciodată în războaie prin proxy și nu s-a alăturat sau nu a format niciodată vreun bloc militar.

China a trimis peste 50.000 de persoane la operațiunile de menținere a păcii ONU. Ca membru permanent al Consiliului de Securitate, China a trimis cel mai mare număr de trupe de menținere a păcii și al doilea cel mai mare contributor la menținerea păcii ONU. China a semnat sau a participat la peste 20 de tratate multilaterale de control al armelor, dezarmare și neproliferare, inclusiv Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare și Tratatul privind comerțul cu arme.

China este singura țară dintre cele cinci state dotate cu arme nucleare care s-a angajat să nu fie prima care folosește arme nucleare și este, de asemenea, singura țară care a scris în Constituția sa despre „susținerea căii de dezvoltare pașnică””.

Potrivit domnului ambasador Han Chunlin, cel de-al 20-lea Congres al PCC a subliniat că China susține întotdeauna protejarea păcii mondiale, urmărește cu fermitate o politică externă de pace în mod independent și de sine-stătător, menține normele fundamentale ale relațiilor internaționale:

“China respectă suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor și se opune ferm tuturor formelor de hegemonism și politicii de forță. Indiferent de cât de mult se va dezvolta, China nu se va angaja niciodată în hegemonie, nici în expansiune. Acest lucru demonstrează încă o dată credința fermă și angajamentul solemn al Chinei față de calea dezvoltării pașnice, care este un mare beneficiu pentru pacea mondială în contextul actualei crize geopolitice severe. (…)

China susține direcția corectă a globalizării economice, promovează liberalizarea și facilitarea comerțului și a investițiilor, promovează cooperarea bilaterală, regională și multilaterală, astfel încât să creeze împreună un mediu internațional favorabil dezvoltării și să cultive împreună un nou impuls pentru dezvoltarea globală. China este dispusă să sporească investițiile în resurse în cooperarea globală pentru dezvoltare, să se dedice reducerii decalajului dintre Nord și Sud, să sprijine și să ajute ferm țările în curs de dezvoltare să-și accelereze dezvoltarea.

Omenirea se confruntă cu multe provocări globale care trebuie rezolvate urgent, criza dintr-o țară sau o regiune afectează adesea prosperitatea și stabilitatea lumii, iar confruntarea și diviziunea vor duce omenirea într-o situație fatală. China insistă asupra dialogului și consultării, promovând construirea unei lumi de pace durabilă; susține contribuția comună și beneficiile comune, promovând construirea unei lumi universal sigure; susține cooperarea de câștig comun, promovând construirea unei lumi de prosperitate comună; susține schimburi și inspirare reciprocă, promovând construirea unei lumi deschise și tolerante; susține conceptul verde și cu emisii scăzute de carbon, promovând construirea unei lumi curate și frumoase. (…)

China este un apărător ferm al ordinii internaționale actuale. China participă activ la reforma și construirea sistemului de guvernanță globală, practică conceptul de guvernanță globală de consultare extinsă, contribuție comună și beneficii comune, insistă pe multilateralismul autentic, promovează democratizarea relațiilor internaționale și ajută guvernanța globală să se dezvolte într-o direcție mai echitabilă și mai rezonabilă. China susține ferm sistemul internațional cu Națiunile Unite în centrul său, ordinea internațională bazată pe dreptul internațional, normele fundamentale ale relațiilor internaționale bazate pe scopurile și principiile Cartei ONU. China se opune ferm tuturor formelor de unilateralism și se opune taberelor și blocurilor exclusive care vizează anumite țări.

China participă la afacerile multilaterale într-un mod comprehensiv, a participat la  aproape toate organizațiile internaționale interguvernamentale universale și la peste 600 de convenții internaționale. Inițiativa „Belt and Road” propusă de China a fost larg salutată de comunitatea internațională. China a semnat peste 200 de acorduri de cooperare privind construirea în comun a „Belt and Road” cu 149 de țări și 32 de organizații internaționale. Au fost înființate, de asemenea, Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură (AIIB) și Fondul Drumul Mătăsii, creând cea mai extinsă și incluzivă platformă pentru cooperare internațională și la cea mai mare scară. China a propus Inițiativa de Dezvoltare Globală și Inițiativa de Securitate Globală, care a contribuit cu înțelepciunea chineză și soluții chineze pentru a soluționa provocările globale. Inițiativa de Dezvoltare Globală susține conceptul de prioritate de dezvoltare și concentrare pe oameni, ajută comunitatea internațională să acorde importanță problemelor de dezvoltare. Aceasta a prezentat 8 domenii cheie de cooperare, iar peste 100 de țări și multe organizații internaționale au susținut inițiativa. Iar Inițiativa de Securitate Globală susține un concept de securitate comun, cuprinzător, cooperant și durabil, construiește o structură de securitate echilibrată, eficientă și durabilă. Aceasta a răspuns la întrebarea vremurilor „lumea are nevoie de ce tip de concept de securitate? Țările cum pot să realizeze securitatea comună?””.

 

Articole recente

WeMat încheie anul 2022 cu venituri de 17 milioane euro, în creștere cu 13,5% față de anul precedent

WeMat, companie care activează pe segmentul pardoselilor comerciale pe piața imobiliară, anunță venituri de 17…

5 minute ago

CreditAmanet raportează venituri în creștere cu 30% în 2022 față de anul precedent şi o creştere cu peste 20% a profitului

În 2023, CreditAmanet va investi un milion de euro în digitalizare; Planurile de dezvoltare includ…

9 minute ago

Percheziţii DNA la Poliţia Locală şi Poliţia Capitalei într-un dosar privind încheierea unor contracte de achiziţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţul Călăraşi într-un…

55 de minute ago

18 companii listate la Bursa de Valori București, din Piața Principală și Piața AeRO, au obținut nota maximă VEKTOR (ARIR)

ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică…

o oră ago