Burse/Investitii

Hanga (BVB), despre revizuirea Codului de guvernanţă corporativă: Poate reuşim să-i schimbăm numele, să-i spunem bună guvernanţă

Bursa de Valori Bucureşti a demarat, la începutul anului acesta, procesul de revizuire a Codului de guvernanţă corporativă, a anunţat, vineri, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, la Forumul ARIR 2024 cu tema “Noi orizonturi în Relaţiile cu Investitorii: provocările europene”.

În context, acesta a menţionat că şi-ar dori schimbarea denumirii în Cod de bună guvernanţă.

“Codul de guvernanţă corporativă al Bursei de Valori Bucureşti există din 2015. La începutul anului acesta am demarat procesul de revizuire a codului…Deci chiar a fost bine că ne-am mişcat preventiv. Adică în momentul în care a venit recomandarea de la OCDE, noi eram deja cu proiectul în curs, cu proiectul de revizuire a Codului de guvernanţă corporativă. Oricum, cadrul îl avem acolo, principiile de bază le avem acolo, poate reuşim să-i schimbăm şi numele şi loc de guvernanţă corporativ, să-i spunem bună guvernanţă, că sună cumva mai prietenos. Eu când aud termenul de guvernanţă corporativă îmi trezeşte o reacţie adversă că de multe ori corporatismul este asociat cu ceva nu neapărat pozitiv. Deci, suntem într-un proces de revizuire. Bazele le avem acolo, în cadrul codului”, a spus Radu Hanga, potrivit Agerpres.

El a menţionat că în Cod vor fi introduse mici ajustări şi se va trece printr-un proces de consultare cu emitenţii pentru că atunci când sunt făcute recomandări ar trebui să aibă la bază “bunul simţ”.

De asemenea, el a vorbit despre proiectul de lege privind fondurile de investiţii imobiliare de tip REIT. Radu Hanga a menţionat numărul de investitori care intră în piaţă a crescut în ultimii patru ani de la 50.000 la 200.000, susţinând că unii poate nu au timpul sau pregătirea necesare pentru a studia în profunzime companiile listate. Ca urmare, se observă o tendinţă de creştere a investiţiilor şi un interes tot mai mare din partea administratorilor de fonduri de a lista ETF-uri, fonduri de investiţii care să funcţioneze ca proxi-uri pentru piaţă. În acest sens, el a menţionat că fondurile de investiţii imobiliare pot fi introduse în această categorie. Radu Hanga a explicat că fondurile de investiţii imobiliare de tip REIT dau posibilitatea investitorilor de retail să investească în active imobiliare care, la acest moment, sunt accesibile doar celor îşi permit să cumpere un apartament.

La rândul său, Gabriela Horga, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, a declarat că instituţia este implicată în 17 instrumente juridice în cadrul mai multor comitete pentru aderarea la OCDE.

Articole recente

Estonia l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei pentru încălcarea frontierei sale maritime

Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…

o oră ago

Germania anunţă organizarea cu sprijinul Iordaniei a unui “pod aerian umanitar” către Gaza

Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…

o oră ago

Oprea: În cazierul meu judiciar nu apare menţiunea unei condamnări, reabilitări sau prescripţie a răspunderii penale

Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…

2 ore ago

SUA vor ajuta Argentina să reintre în programul Visa Waiver, anunţă Departamentul Securităţii Interne

Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…

2 ore ago

Trump anunţă înfiinţarea în curând de către SUA a unor centre de distribuţie a alimentelor în Fâşia Gaza

Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…

2 ore ago

Netanyahu: Ofensiva în Gaza nu va înceta până când “Hamasul nu va fi eliminat, iar ostaticii eliberaţi”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More