Update articol:

Hidroelectrica estimează punerea în funcțiune a unei capacități suplimentare din surse regenerabile de minimum 500 MW, până în 2027 (Plan de administrare 2023-2027)

* Obiectivul general urmărit de Ministerul Energiei pentru perioada 2023 – 2027 este ca Hidroelectrica să fie liderul și pilonul central al tranziției energetice din România.

 

Hidroelectrica estimează punerea în funcțiune a unei capacități suplimentare din surse regenerabile de minimum 500 MW, până în 2027, potrivit Planului de administrare 2023-2027, prezentat acționarilor, pentru Adunarea Generală din 25 martie.

Conform documentului,  obiectivul general urmărit de Ministerul Energiei pentru perioada 2023 – 2027 este ca Hidroelectrica să fie liderul și pilonul central al tranziției energetice din România.

Prin Scrisoarea de așteptări, Ministerul Energiei a stabilit prioritățile și direcțiile esențiale de dezvoltare ale Hidroelectrica pentru perioada 2023 – 2027, după cum urmează:

“1. Menținerea portofoliului existent de centrale hidroelectrice la un nivel optim de disponibilitate în raport cu potențialul hidroenergetic dat, prin implementarea programelor de modernizare și de retehnologizare, precum și a programelor de mentenanță echipamente și construcții.

  1. Finalizarea cu prioritate a obiectivelor de investiții de centrale hidroelectrice aflate în portofoliul Hidroelectrica în diverse stadii de execuție.
  2. Diversificarea portofoliului de producție prin adăugarea de noi capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile dezvoltate atât intern, cât și prin eventuale achiziții, inclusiv prin expansiune la nivel regional.
  3. Diversificarea sursei veniturilor prin integrarea pe verticală a Societății, dezvoltând în continuare portofoliul de furnizare.
  4. Asigurarea predictibilității și stabilității rezultatelor companiei și menținerea policitii de distribuire a 90% din profitul net al societății sub forma de dividende către acționari.
  5. Implementarea celor mai bune standarde ESG (Environmental, social and governance), specifice companiilor listate cu care Hidroelectrica este comparată de investitori.
  6. Listarea Societății la Bursa de Valori București (n.n. IPO-ul a avut loc in 2023).”

Hidroelectrica urmărește să se numere printre producătorii de energie regenerabilă la nivel european care își desfășoară activitatea în condiţii de înaltă calitate tehnică şi siguranţă, se mai arată în plan.

Strategia vizată pentru dezvoltarea și evoluția Hidroelectrica este aliniată cu politicile europene și țintele ambițioase asumate de România pentru decarbonizarea economiei până în anul 2030, respectiv 49% energie regenerabilă din total consum, contribuind în mod direct la asigurarea de noi capacități de producere din surse regenerabile, eoliene și solare, care să înlocuiască treptat capacitățile existente pe combustibili fosili, programate pentru închidere, potrivit conducerii companiei.

Astfel, Hidroelectrica vizează menținerea portofoliului existent de centrale hidroelectrice la un nivel optim de disponibilitate în raport cu potențialul hidroenergetic dat, prin implementarea programelor de modernizare și retehnologizare, precum și a programelor de mentenanță echipamente și construcții.

De asemenea, compania are în vedere diversificarea sursei veniturilor prin integrarea pe verticală a Societății, dezvoltând în continuare portofoliul de furnizare.

Potrivit Planului de administrare, până în 2027, se estimează punerea în funcțiune a unei capacități suplimentare din surse regenerabile de minimum 500 MW. Adițional, Hidroelectrica analizează oportunitatea dezvoltării de proiecte din zona resurselor regenerabile, hidro, eolian, solar, cu o capacitate de peste 3 GW.

Totodată, până în 2027 este planificată retehnologizarea/modernizarea unei capacități totale de minimum 217 MW, și un ciclu nou de viață de 30 ani pentru centralele hidroelectrice ce vor fi retehnologizate.

Hidroelectrica (H2O) prevede pentru anul 2024 un profit brut in valoare de 5.871.049 mii lei rezultat din venituri totale in valoare de 10.901.497 mii lei si cheltuieli totale in valoare de 5.030.448 mii lei.

În noiembrie 2023, Consiliul de Supraveghere a hotarat numirea in functia de membri ai Directoratului pentru un mandat de 4 ani, incepand cu data de 7 noiembrie 2023, a urmatoarelor persoane: Karoly Borbely, in functia de membru al Directoratului Hidroelectrica si Presedinte al Directoratului (Director General Executiv sau Chief Executive Officer – „CEO”); Domnul Bogdan-Nicolae Badea, in functia de membru al Directoratului Hidroelectrica (Chief Investment Officer – „CIO”); Domnul Radu-Ioan Constantin, in functia de membru al Directoratului Hidroelectrica (Chief Administrative Officer – „CAO”);  Domnul Marian Fetita, in functia de membru al Directoratului Hidroelectrica (Chief Financial Officer – „CFO”); Domnul Ianas Radoi, in functia de Membru al Directoratului Hidroelectrica (Chief Operating Officer – „COO”).

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025