Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSursa foto: pixabay.com
Doi oameni de știință din Franța au descoperit ceea ce ar putea fi cel mai mare depozit cunoscut de o resursă de energie curată, care ar putea fi salvator în atenuarea schimbărilor climatice, potrivit CNN.
Jacques Pironon și Phillipe De Donato, directori de cercetare la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța, au descoperit un zăcământ între 6 și 250 de milioane de tone metrice de hidrogen alb sau hidrogen gazos natural, a anunţat CNN.
Acest lucru l-ar putea face unul dintre cele mai mari zăcăminte de „hidrogen alb” descoperit vreodată, a spus Pironon. Descoperirea a contribuit la alimentarea unui interes deja febril pentru hidrogen.
Hidrogenul alb este relativ nou pentru oamenii de știință. Hidrogenul alb – denumit și hidrogen „natural”, „aur” sau „geologic” – este produs sau prezent în mod natural în scoarța terestră și a devenit un fel de Sfântul Graal al climei.
În 1987, în satul Bourakébougou (Africa de Vest), un forator a rămas cu arsuri după ce o fântână de apă a explodat în mod neașteptat după ce s-a aplecat peste marginea acesteia în timp ce fuma o țigară. Fântâna a fost astupată și abandonată rapid până în 2011, când a fost deconectată de o companie de petrol și gaze și s-a constatat că producea un gaz care conținea 98% hidrogen. Hidrogenul a fost folosit pentru alimentarea satului, iar după mai mult de un deceniu mai târziu, încă produce.
Când a apărut un studiu despre fântână în 2018, acest lucru a atras atenția comunității științifice, inclusiv a lui Geoffrey Ellis, un geochimist la US Geological Survey. Reacția sa inițială a fost că trebuie să fie ceva în neregulă cu cercetarea, „pentru că știm doar că acest lucru nu se poate întâmpla”.
Apoi a apărut pandemia și a avut timp să cerceteze. Cu cât citea mai mult, cu atât își dădea seama că „pur și simplu nu l-am căutat, nu am căutat hidrogenul în locurile potrivite”.
Descoperirile recente sunt interesante pentru Ellis, care lucrează ca geochimist petrolier din anii 1980. El a asistat la creșterea rapidă a industriei gazelor de șist în SUA, care a revoluționat piața energiei. „Acum”, a spus el, „iată-ne în ceea ce cred că este probabil o a doua revoluție”.
Hidrogenul alb este „foarte promițător”, a spus Isabelle Moretti, cercetător științific la Universitatea Pau et des Pays de l’Adour și Universitatea din Sorbona și expert în hidrogen alb.
„Acum, întrebarea nu mai este despre resursă… ci unde să găsești rezerve economice mari”, a spus ea pentru CNN.
Acum, cercetătorii de pe tot globul sunt interesați de hidrogenul alb – și acesta ne-ar putea ajuta „să prindem viteză” pentru a salva lumea de criza climatică, a declarat geochimistul Viacheslav Zgonnik pentru CNN.
Zăcăminte de hidrogen alb au fost găsite în întreaga lume, inclusiv în SUA, Europa de Est, Rusia, Australia, Oman, precum și Franța și Mali.
Hidrogenul este o sursă de energie curată, deoarece atunci când este ars, el produce doar apă ca reziduu, fără emisii de gaze cu efect de seră sau alte poluanți atmosferici. De aceea, îl face foarte atractiv ca o potențială sursă de energie curată pentru industrii precum aviația, transportul maritim și producția de oțel, care au nevoie de atât de multă energie, încât este aproape imposibil să o atingă prin surse regenerabile, cum ar fi solar și eolian.
Dar, în timp ce hidrogenul este cel mai abundent element din univers, acesta există în general combinat cu alte molecule. În prezent, hidrogenul comercial este produs printr-un proces consumator de energie, alimentat aproape în întregime cu combustibili fosili.
Un curcubeu de culori este folosit ca prescurtare pentru diferitele tipuri de hidrogen. „Gri” este făcut din gaz metan și „maro” din cărbune. Hidrogenul „albastru” este la fel ca gri, dar carbonul emis în timpul producerii este preluat prin captarea și stocarea carbonului (tehnologia CCS), înainte de a ajunge în atmosferă.
Cel mai promițător din punct de vedere climatic este hidrogenul „verde”, produs folosind energie regenerabilă pentru a separa apa. Cu toate acestea, producția rămâne la scară mică și costisitoare.
De aceea, interesul pentru hidrogenul alb, o sursă potențial abundentă și neexploatată de energie curată, a crescut în ultimii ani.
„Dacă m-ai fi întrebat acum patru ani ce părere am despre hidrogenul natural, ți-aș fi spus: „Oh, nu există”, a declarat Geoffrey Ellis, geochimist la US Geological Survey, pentru CNN. Dar se pare că Ellis s-a înșelat.
Hidrogenul alb se referă la hidrogenul natural. „Culoarea” lui indică originea sa: este produs în mod natural în scoarța terestră.
Deoarece nu necesită niciunul dintre procesele consumatoare de energie, experții în climă spun că hidrogenul alb ar putea fi salvarea, potrivit CNN. Este, de asemenea, mai ieftin: se estimează că hidrogenul alb costă aproximativ 1 USD pe kilogram pentru a fi produs, în timp ce hidrogenul verde costă aproximativ 6 USD pe kilogram, pe CNN.
Mai multe start-up-uri explorează deja cum să comercializeze hidrogenul alb, a raportat CNN.
Gold Hydrogen, cu sediul în Australia, forează în prezent în Peninsula Yorke din Australia de Sud. A vizat acel loc după ce a cercetat arhivele statului și a descoperit că, în anii 1920, au avut loc o serie de foraje care aveau concentrații foarte mari de hidrogen. Cei interesați doar de combustibilii fosili au abandonat forajele.
„Suntem foarte încântați de ceea ce vedem”, a spus directorul general Neil McDonald. Sunt mai multe teste și foraje de făcut, dar compania ar putea intra în producția timpurie, eventual la sfârșitul anului 2024, a spus el pentru CNN.
Koloma, o companie start-up de hidrogen alb din Denver, şi-a asigurat 91 de milioane de dolari de la investitori, inclusiv firma de investiții fondată de Bill Gates, Breakthrough Energy Ventures – deși compania rămâne cu buzele strânse cu privire la locul în care forează în SUA și când țintește spre comercializare.
O altă companie cu sediul în Denver, Natural Hydrogen Energy, fondată de geochimistul Viacheslav Zgonnik, a finalizat un foraj explorator de hidrogen în Nebraska în 2019 și are planuri pentru noi sonde. Lumea este „foarte aproape de primele proiecte comerciale”, a spus Zgonnik pentru CNN.
Ellis a declarat pentru CNN că viteza este vitală pentru a se asigura că hidrogenul alb poate ajuta la atenuarea crizei climatice.
Ellis estimează că la nivel global ar putea exista zeci de miliarde de tone de hidrogen alb. Acesta ar fi cu mult mai mult decât cele 100 de milioane de tone anual de hidrogen care sunt produse în prezent și cele 500 de milioane de tone estimate a fi produse anual până în 2050, a spus el.
Descoperirea celui mai mare zăcământ alb de hidrogen cunoscut de până acum are loc la doar câteva luni după ce s-a încheiat cea mai fierbinte vară înregistrată la nivel mondial – o piatră de hotar îngrijorătoare pentru cercetătorii și activiștii climatici.
Provocarea pentru oamenii de știință şi pentru cei implicaţi va fi acum transformarea acestei descoperiri într-o realitate comercială. Unii prevăd ani, nu decenii, până la comercializare. „Avem toată tehnologia necesară de care avem nevoie, cu câteva mici modificări”, a spus Zgonnik.
Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a lansat un mesaj către antreprenori şi îi roagă să spună…
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…
Acțiunile globale au crescut și euro s-a consolidat luni, după ce un acord comercial între…
Samsung Electronics a încheiat un contract în valoare de 16,5 miliarde de dolari pentru furnizarea…
Taxele vamale de 15% la exporturile europene, convenite în cadrul acordului dintre SUA şi UE…
This website uses cookies.
Read More
View Comments
Există o clasificare a hidrogenului în funcție de tehnologia de obținere. Astfel cel verde este produs prin electroliză, cel albastru prin procedeul clasic de reformare catalitica iar cel turcoaz prin piroliza metanului cu viteze mari de descompunere și temperaturi peste 300 grade C..
Se obține cărbune activ și hidrogen cu puritate peste 99%> Tehnologia nu produce dioxid de carbon.
Există patru tipuri de reactoare , cu energie solară , cu energie electrică (prin inducție), cu electroni accelerați sau plasmă, cu energie termică. , clasice.